07 Ekim 2005 21:00

BP'de kasırga krizi

ABD'nin Louisina ve Houston eyaletlerini vuran Rita ile Katrina kasırgaları, petrol tekellerine de büyük darbeler indirdi. Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzbinlercesinin evsiz kalmasına neden olan şiddetli kasırgalar, İngiliz petrol devi British Petrol (BP) stoklarını, tam 700 milyon dolar zarara uğrattı.

Paylaş
ABD'nin Louisina ve Houston eyaletlerini vuran Rita ile Katrina kasırgaları, petrol tekellerine de büyük darbeler indirdi. Binlerce kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzbinlercesinin evsiz kalmasına neden olan şiddetli kasırgalar, İngiliz petrol devi British Petrol (BP) stoklarını, tam 700 milyon dolar zarara uğrattı. Dünyanın en büyük ikinci petrol tekeli olan BP'nin, kasırgalar sonucunda günde 145 bin varil petrol kaybettiği ve bu kaybın ekim ayının sonuna değin yaşanacağı öğrenildi. 2005 yılının son çeyreğinde ve 2006'nın ilk çeyreğinde toplam 1.7 milyar dolar para kaybetmesi beklenen BP'nin, bu zaman aralığında 3.8 milyar varil petrol kaybına uğrayacağı tahmin ediliyor. Geçtiğimiz ay ABD'nin Körfez eyaletlerini vuran şiddetli kasırgalar, başta New Orleans, Port Arthur ve ABD'nin "petrol kenti" Teksas olmak üzere bölgede bulunan birçok petrol rafinerisini etkilemişti. Katrina Kasırgası dolayısıyla, New Orleans ve çevresindeki birçok rafineri büyük zarar görürüken; Rita Kasırgası nedeniyle ise, Teksas, Port Arthur ve civarındaki 20'den fazla petrol rafinerisi kapatılmıştı. Öte yandan BP petrol tekelinin ağır zararına ilişkin yazılı bir açıklama yapan BP Genel Yönetim Kurulu, şirketin bu denli zarar etmesinden Rita ve Katrina kasırgalarının yanı sıra, İngiltere'nin Kuzey Denizi ve etrafında bulunan petrol rafinelerinden elde edilen petrol miktarının oldukça az olmasının da etkili olduğunu belirtti. Uzun zamandır yükselen bir grafik izleyen petrol fiyatlarının, ABD'deki kasırgalar nedeniyle daha arttığına dikkat çeken BP yönetimi, diğer petrol şirketlerinin de aynı sıkıntıları yaşadığını ve bu tekeller gibi BP'nin de yeni petrol ihracatı olanakları aradığını kaydetti. BP'nin, Katrina ve Rita kasırgalarının yarattığı zararı karşılayabilmek için günlük petrol üretimini 4.1 milyon varilden 4.2 milyon varile çıkaracağını ifade eden BP Genel Yönetim Kurulu Başkanı Lord Browne, "BP'nin, 2005 yılı üçüncü çeyreğinde ettiği zarar 700 milyon doları geçti. Bu rakama, zarar gören işletmelerin; onarılması, temizlenmesi ve yeniden faaliyete geçirilmesi çalışmalarının getireceği maliyet de eklenirse, rakam 100 milyon doları geçecek" dedi.

Libya pazarı da gitti Bu arada, BP petrol tekeline bir darbede Libya'dan geldi. Libya'nın kıyı şeridiyle Çad sınırı arasında bulunan "123. Petrol Bölgesi" ve Çad sınırının kuzeyinde bulunan ve Kamerun'a değin uzanan boru hatının başlangıcı olan "171. Petrol Bölgesi"nde arama-çıkarma çalışmaları yapabilmek için başvuran İngiliz petrol tekeli Shell ve BP, bu ihalelerden eli boş çıktılar. İhale İngiliz hükümetine ait "British Gaz" (BG) ve Norveç Devlet Petrol Şirketi'nde (NSO) kaldı.

ÖNCEKİ HABER

Proje ihaleden beter!

SONRAKİ HABER

İç borç ödemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...