06 Ekim 2005 21:00

Keşke böyle kolay olsa...

Futbol, "sevgi, barış, dostluk, kardeşlik vb." gibi iyi niyet temennilerinden sonra üzerinde en fazla uzlaşılan olgularından birisi. Nefret etseniz dahi uzak duramayacağınız, her gün bir şekilde karşılaşmak zorunda kaldığınız bir olgu..

Paylaş





Gol Filmin Orijinal Adı: Goal! Filmin Türkçe adı: Gol Yönetmen: Danny Cannon Oyuncular: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures Türü: Aksiyon - Dram Yapım: ABD 2005 Süre: 118 dak.




Futbol, "sevgi, barış, dostluk, kardeşlik vb." gibi iyi niyet temennilerinden sonra üzerinde en fazla uzlaşılan olgularından birisi. Nefret etseniz dahi uzak duramayacağınız, her gün bir şekilde karşılaşmak zorunda kaldığınız bir olgu.. Maç izlemeyebilirsiniz, ama televizyondaki tartışma programlarından kaçamazsınız. Kaçtınız diyelim, sokakta, otobüste, kahvede, işyerinde futboldan bahseden birileri mutlaka olacaktır. Futbol, aynı zamanda 'hayal pazarlama'nın en önemli araçlarından birisi gibi. Futbol endüstrisinin bir parçası olma hayali, medya yıldızı olma hayalinden daha az cazip değildir kuşkusuz. Milyonlarca hayrana, bolca paraya ve lükse sahip olmak 'her genç erkeğin' rüyasıdır. Üstelik çok sevdiğiniz bir şeyi yaparak çok para kazanma şansınız da vardır. Bugün gösterime giren "Gol" bu hayalin 'gerçekleşebilme ihtimali"ni anlatıyor. Tam bir endüstri filmi olarak değerlendirilebilecek olan film, Amerika'da mahalle takımında oynayan bir gencin İngiliz Premier Ligi'ne uzanan hikayesinin anlatıyor. Film, hem futbolun 'olanakları'nı ortaya koyarken hem de endüstrinin diğer aktörlerine de roller veriyor. Santiago Munez, küçük yaşta ailesiyle birlikte Meksika'dan Amerika'ya kaçak olarak gelmiştir. Futbol oynamaya çok seven Munez, bir yandan babasıyla birlikte çalışmakta, geri kalan tüm zamanını da futbol oynayarak geçirmektedir. Bir gün bir maç sırasında, vakti zamanında İngiltere Ligi'nde top koşturmuş ama şanssızlıklar sonucu futbol hayatı kısa sürmüş Glen Foy tarafından keşfedildiğinde ise bütün hayatı değişir. Bildik Hollywood kalıplarına uygun olarak önceleri imkansız gibi görülen her şey ailenin talihin de yardımıyla bir anda yoluna girer ve kahramanımız kısa bir süre sonra kendisini Newcastle United'in kadrosunda bulur.

Keşke bu kadar kolay olsa "Gol", FIFA tarafından her türlü kolaylık sağlanmış, aralarında Zinade, Beckham gibi futbol yıldızlarının da bulunduğu isimlerin yer aldığı tam bir futbol sevdirme filmi. Bir anlamda, medyası, promosyan ürünleri, formalar, tişörtler, şortlar, kombine biletlerin yanına eklenmiş yeni bir endüstriyel madde. Futbol artık kendi filmini de çekiyor. Dolayısıyla filminde tam bir Cinderella masalı olduğunu belirtmek gerek. Munez'in Merkika'dan başlayan ve Premier Lig'e uzanan serüveninde karşılaştığı insanların hepsinin -birkaç unsur hariç - oldukça iyi niyetli olması, açgözlü bir menejer ve kötü kalpli-yeteneksiz bir futbolcu dışında herkesin Munez'in önüne çıkan engelleri aşmasında yardıma koşması futbolun bugünkü gerçeğiyle bağdaşmıyor kuşkusuz. Kıyasıya rekabetin ve kazanmacı bir anlayışın hüküm sürdüğü 'acımasız' bir dünyadan bahsediyoruz. Bir süre önce sinemalarda gösterilen Fabien Onteniente'nin yönettiği "Futbol Sevdası", bu bakımdan endüstriye daha gerçekçi bir bakış atıyor ve saha dışında dönen dolaplara dikkat çekiyordu. Oysa "Gol"ün yönetmeni Danny Cannon ve senaryo yazarları Dick Clement ve Ian La Frenais'in meseleyi böyle ele aldıkları söylenemez.

Üç bölümlük bir dizi Film, başta Amerika olmak üzere tüm dünyada futbol sevgisini artırmayı amaçlıyor. Ve hiç de yabana atılacak bir proje değil. İlk bölümü Munez'in Newcastle United ile zirveye çıkışını anlatan filmin devam filmlerinde Munez'in Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kupası'nda sahne alışı izlenecek. Üçüncü bölüm 2006 yazında Almanya'da düzenlenecek olan Dünya Kupası sırasında çekilecek ve muhtemelen FİFA yine elinden gelen her türlü desteği verecek. Filmin oyunculuk açısından tartışılmasına fazlaca gerek yok. Ama Munez'i canlandıran Kuno Becker'in özel futbol eğitimi almasına rağmen, özellikli şut çalıştığı sahnelerin gerçeklik duygusu vermediğini belirtelim. Bir de bütün film boyunca sağ ayağını kullanan Munez'in finalde sol ayakla bir frikik golü atmayı başarmasını her futbolcu için temenni edelim.

ÖNCEKİ HABER

Tanık, Ersümer'den özür diledi

SONRAKİ HABER

Komedi filmleri festivali geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa