05 Ekim 2005 21:00

Emekçiler hayatı durdurdu

Fransa'da hükümetin neoliberal saldırı politikalarına karşı genel grev düzenlendi. 1 milyondan fazla işçi ve emekçinin katıldığı grev boyunca birçok büyük kentte gösteriler düzenlendi.

Paylaş
Fransa'da 29 Mayıs'ta yapılan AB Anayasası oylamasından sonra, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Jean-Pierre Raffarine'nin yerine işbaşına getirilen Başbakan Dominique de Villepin'e karşı ilk grev ve gösterilere ülke genelinde 1 milyondan fazla işçi ve emekçi katıldı. Önceki gün ülke genelinde yapılan grevler hayatı felç ederken, mitinglere yüzbinler katıldı. En büyük işçi ve memur sendikaları tarafından çağrısı yapılan grev dolayısıyla sabah erken saatlerden itibaren bütün kentlerde ulaşım durma noktasına geldi.

Resmi daireler açılmadı Başkent Paris'te başta okullar ve postaneler olmak üzere resmi daireler açılmazken, tren ve otobüsler çalışmadı. Greve rağmen işe gitmek durumunda kalanlar ise saatlerce yürümek zorunda kaldı. Gün boyu sadece yeraltı trenleri sefere çıktı. Grev dolayısıyla Paris'ten kalkması gereken uçak seferleri de iptal edildi. Yine dünyanın değişik kentlerinden Paris'e yapılması gereken 400 sefer de iptal edildi. Binlerce kişi grev dolayısıyla havaalanlarında ve tren istasyonlarında mahsur kaldı. Paris'te öğleden sonra yapılan gösteriye ise 300 bine yakın emekçi katıldı.

Büyük kentlerde durum Diğer büyük kentlerde de hayat durma noktasına geldi. Lyon ve Marsilya'da hiçbir tren ve otobüs sefere çıkmadı. Fransa Demiryolları SNCF, trenlerin yüzde 65'inin sefere çıkmadığını bildirdi. Grev eşliğinde birçok kentte dün gösteri ve yürüyüşler yapıldı. Sendikalar tarafından verilen bilgiye göre, Marsilya'da yapılan gösteriye 100 binden fazla, toplam 150 kent ve kasabada yapılan gösterilere ise 1 milyondan fazla işçi ve emekçi katıldı. Grev dolayısıyla ülke genelinde postacı ve öğretmenler de işbaşı yapmadı. Okulların önemli bir kısmı kapalı kaldı. Birçok gazete de yayınlanmadı. France 2 televizyon kanalının yayınları da grevden etkilendi. Hükümet ne yapacak? Kamu ve özel işletmelerin büyük çoğunluğunda ise üretim durdu. De Villepin hükümetini uyarmak amacıyla gerçekleştirilen grev ve gösterilere muhalefetteki Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller de destek verdi. Büyük eylem gününün ardından basına değerlendirmelerde bulunan sendika liderleri, önümüzdeki birkaç gün içinde, patronlar ve hükümetten bir yanıt beklediklerini belirtti. Sendikacılar, hükümetin, yüksek işsizlik oranını azaltmak ve kamu sektörünün tasfiyesini önlemek için bir şeyler yapmaması halinde, eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. Anketler, halkın yüzde 75'ine yakın bir kesiminin, grev ve gösterileri desteklediğini gösteriyor.

ÖNCEKİ HABER

İçinden duvar geçen okul

SONRAKİ HABER

Savaş ağaları meclis yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...