03 Ekim 2005 21:00

ERDEMİR bugün satılıyor

Dünyanın en büyükleri arasında yer alan ERDEMİR bugün satılıyor. Demir çelik tekellerinin teklif verdiği ihale saat 16.00'da başlayacak.

Paylaş
Dünyanın demir çelik devleri arasında yer alan ERDEMİR bugün satılıyor. ERDEMİR'in yüzde 46.12'lik bölümünün blok olarak satılması için yapılacak ihale saat 16.00'da başlayacak. Aralarında demir çelik tekellerinin bulunduğu teklif sahibi 6 grubun da ihaleye katılması bekleniyor. ERDEMİR ihalesinde uygulanacak yönteme ilişkin olarak da ihale komisyonunu son kararını verecek. Komisyon, elemeli yazılı turlarda elenecek ve açık artırmaya katılacak firma ya da konsorsiyum sayısı üzerinde duracak. Mesela, yazılı turda iki firma elenirken, açık artırmaya 4 firma kalabilecek ya da 1 firma elenerek 5 firma ya da ortak girişim grubu ile açık artırmaya devam edilecek. Bu arada, teklif sahibi 6 firma ya da konsorsiyumun tümünün bugünkü ihaleye katılımı bekleniyor.

Yargı süreci devam ediyor İhaleyle ilgili açılan davalarda da hukuki süreç devam ediyor. ERDEMİR Genel Kurulu'nda altın hisse oluşumu ve anasözleşme değişikliğine şerh koyan Ankara Ticaret Odası'nın anasözleşme değişikliğinin iptali istemiyle açtığı dava devam ediyor. Yürütmeyi durdurma istemi reddedilen davada yargı iptal istemini görüşecek. Türk Metal Sendikası'nın açtığı davada da, yürütmeyi durdurma istemi reddedilirken, iptal istemi görüşülecek. Davada, ERDEMİR'in özelleştirmesinin 18 yıl önce alınmış bir karara dayalı olarak yapılmasının hukuka aykırı olduğu savunulurken, satışın kamu giderini azaltma ve ekonomide verimlilik amacına da aykırı olduğu belirtiliyor.




İSTİFA GETİREN İHALE TÜPRAŞ ve Telekom'un ardından gözlerin çevrildiği ERDEMİR ihalesi, başından itibaren kamuoyunda yoğun tartışmalara neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ihale süreci devam ederken, 14 Temmuz 2005 tarihinde ASO Meslek Komiteleri toplantısında, ERDEMİR ve İSDEMİR için "pislik içinde, siyasi arpalık" ifadelerini kullanarak, dünya piyasasında belirleyici rollerinin bulunmadığını söylemesi tepkiye neden oldu. ERDEMİR için ön yeterlilik alan firmaların çoğunluğunun yabancı dev demir çelik şirketlerinden oluşması da kamouyunda tepki yaratırken, ERDEMİR ve İSDEMİR genel müdürlerinin özelleştirme politikasına ve yabancılara satışa tepki göstererek istifa ettiler. ERDEMİR'den hammadde alan yerli sanayiinde de rahatsızlık oluştu. TOBB'un önderliğinde ERDEMİR ihalesine girmek üzere Ereğli Ortak Girişim Grubu oluşturuldu. OYAK'ın da bu ortak girişim grubuna katılması yönündeki girişimler sonuç vermezken, OYAK tek başına ihaleye katılacak.




ERDEMİR'İN KARI ERDEMİR, 2003 yılındaki net 1 milyar 947 milyon YTL'lik satışını, 2004 yılında 4 milyar 387 milyon YTL'ye yükseltirken, net kârlılığını da 360.8 milyon YTL'den 854.8 milyon YTL'ye çıkardı. ERDEMİR ve bağlı ortaklıkları bu yılın ilk yarısında 300 milyon YTL net kâr elde etti. Yılın ilk yarısında üretim miktarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 oranında arttırarak 1 milyon 882 bin tona ulaştıran ERDEMİR, satışlardan elde ettiği net gelirini yüzde 29.8 artışla 1 milyar 496 milyon YTL'ye çıkardı. ERDEMİR'in ilk yarıdaki net dönem kârı yüzde 34.4 artışla 280 milyon YTL oldu.




ERDEMİR'E TEKLİF VERENLER

  • OYAK
  • Arcelor S.A: Lüksemburg merkezli Arcelor, dünya ham çelik üretiminde birinci konumda bulunuyor.
  • Ereğli Ortak Girişim Grubu: Kibar Holding A.Ş, Yıldırım Dış Ticaret A.Ş, Borusan Holding A.Ş, Tosçelik A.Ş, İÇDAŞ A.Ş, Tezcan Galvanizli Yapı A.Ş, Turkon Holding A.Ş, Diler Holding A.Ş, TOBB, Ankara Ticaret Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Fiba Holding
  • Mittal Steel Company N.V.: İngiliz şirket, dünya ham çelik üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Mittal şirketi İMKB'de halka açık olan ERDEMİR hisselerinin yüzde 8.61'ini elinde bulunduruyor.
  • NLMK-Open Joint Stock Company Novolipetsk Iron and Stell Corporation (Rusya Federasyonu): Rus şirketi olan Novolipetsk, dünya ham çelik üretiminde 22'inci sırada bulunuyor. Novolipetsk'in en büyük ihracat pazarının Türkiye olması ise dikkat çekiyor.
  • Nurol-Limak-Özaltın-Alkol Pazarlama Ortak Girişim Grubu ve Severstal (Rusya): Severstal, Rus çelik devi olarak tanınıyor ve Uluslararası Demir ve Çelik Kurumu'nun 2005 yılı raporuna göre dünya ham çelik üretiminde 20'inci sırada yer alıyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Çin'de grizu patlaması: 34 ölü

    SONRAKİ HABER

    Ortadoğu Ekonomik İşbirliği Forumu yapıldı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...