03 Ekim 2005 21:00

Türkiye karşıtlığı ÖVP'ye yaramadı!

Avusturya'da haftalardır Türkiye'nin AB üyeliğine karşı halk arasında propaganda yapan sağcı partiler, Steiermark seçimlerinde bozguna uğradı. Avusturya Komünist Partisi ilk kez bir eyalette parlamentoya girmeyi başardı.

Paylaş
Avusturya'nın Steiermark eyaletinde Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde Hıristiyan muhafazakâr ve sağcı partiler bozguna uğradılar. Seçimler öncesinde bu partilerin Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı aldığı tutum, oy kaybetmelerini engelleyemedi. Federal düzeyde işbaşında bulunan muhafazakâr Avusturya Halk Partisi (ÖVP), 60 yıldır hükümeti elinde tuttuğu Steiermark'ta pazar günü yapılan seçimlerde Sosyal Demokrat Parti'ye (SPÖ) yenildi. Böylece ÖVP, 60 yıl aradan sonra ilk kez eyalette muhalefete düştü. Steiermark eyalet parlamentosu için yapılan seçimlerde en büyük başarıyı SPÖ elde etti. Geçen seçimlere göre oyunu yüzde 9.4 arttırarak yüzde 41.7'ye çıkaran SPÖ, açık farkla galip geldi. ÖVP yüzde 38.7 oy alarak yüzde 8,6 oy kaybına uğradı. Komünist Parti (KPÖ) oylarını yüzde 1.3'ten yüzde 6.3'e çıkarmayı başardı. Yeşiller ve ırkçı FPÖ de oy kaybetti. 2000'de yapılan seçimlerde ÖVP, SPÖ'den yüzde 15 daha fazla oy almıştı. 56 sandalyeli eyalet parlamentosunda partilere göre sandalye dağılımı şu şekilde gerçekleşti: SPÖ 25, ÖVP 24, KPÖ 4 ve Yeşiller 3. Salt çoğunluğu açık bir farkla elinde tutan SPÖ, KPÖ ve Yeşiller'in koalisyon görüşmeleri yapması bekleniyor.

Hükümete tepki Steiermark seçimi sonuçları, federal düzeyde işbaşında bulunan ÖVP-FPÖ-BZÖ hükümetine tepkiyi gösteriyor. Sonuçlar, ırkçı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) ile Jörg Haider'in başını çektiği Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik'in (BZÖ) iflas ettiğini de gösterdi. Daha önceki seçimlerde toplam yüzde 12.4 o alan faşist FPÖ bu kez yüzde 4.6'da kaldı. Haider'in başını çektiği BZÖ ise bir varlık gösteremedi. Yeni hükümet SPÖ'lü Franz Volves liderliğinde kurulacak. Uzun bir süredir eyalet başbakanlığı yapan ÖVP'li Waltraud Klasnic ise milletvekilliğinden istifa etti. Ancak partisinin eyalet başkanlığını sürdürmeye devam edecek. ÖVP ve yabancı düşmanı sağcı partilerinin önümüzdeki hafta Viyana'da yapılacak eyalet parlamentosu seçimlerinden de yengi ile çıkması bekleniyor.

KPÖ'nün başarısı Steiermark seçimlerine SPÖ'den sonra en büyük çıkışı Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) yaptı. KPÖ, eyalet parlamentosuna 4 milletvekili gönderiyor. Anketlerde şans tanınmayan KPÖ'nün Yeşiller ve FPÖ'den de fazla oy alması büyük yankı yarattı. İşçilerin yoğun yaşadığı kent ve kasabalarda yüksek oy alan KPÖ'nün koalisyon ortağı olabileceği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Suriye'ye karşı komplo

SONRAKİ HABER

Saldırı önceden biliniyor muydu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...