02 Ekim 2005 21:00

Kritik sınır ABD'ye teslim

ABD yönetimi, Afganistan ve Irak işgali sırasında hayati önemi olan Pakistan'da yeni sınır şeridi oluşturuyor. Afganistan ve ABD askerleri tarafından korunacak kordon, Müşerref'in ABD'ye bağlılığını birkez daha göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

Paylaş
ABD Başkanı George W Bush ve kabinesi, Pakistan-Afganistan sınırına bin km. uzunluğunda yeni bir 'güvenlik şeridi' kurma kararı aldı. Bölgedeki El Kaide militanlarının sınır geçişlerini engellemek için yapılması planlanan şeridin 10 bin kişilik askeri birlikle korunacağı ifade edilirken, şeridin yapım çalışmalarının Afganistan ve ABD işbirliğiyle gerçekleştirileceği öğrenildi. ABD tarafından yaptırılan 'güvenlik şeridi'nin Afganistan-Pakistan ortak güvenlik çalışmalarının bir ürünü olduğunu ileri süren Beyaz Saray sözcüsü Sean McCormack, "Güvenlik kordonu, bölgedeki militanların iki taraflı geçişinin önüne geçecek. Şerid için yapılan askeri anlaşmalara göre, bölge çapraz kontrol altına alınacak. Sınır güvenliği ayrıca, bölgedeki uyuşturucu ticaretinin de engellenmesini sağlayacak" dedi.

Müşerref hazır! Öte yandan 'güvenlik şeridi'nin inşa çalışmalarına ve bölgedeki etkinliğine ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ile görüşen Pakistan Devlet Başkanı General Pervez Müşerref, yakın müttefiki ABD'nin her türlü güvenlik talebini karşılamaya hazır olduklarını söyledi. 'Güvenlik şeridi'nin planları henüz belirlenmemesine rağmen Pakistan'ın inşa çalışmalarına katılacağını ifade eden Müşerref, ülkesinin 'terörizm' tehlikesi ve El Kaide ile Taliban tehhditiyle savaşmak için hazır olduğunu belirtti. Son zamanlarda Pakistan'ın 'terörizm'e destek verdiği ve El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in bu ülkede saklandığı iddialarını da yalanlayan Müşerref, Pakistan güvenlik güçlerinin sınırdaki yerleşim bölgesinde operasyonlara devam ettiğini ve son 1 senede 700'den fazla militanı yakaladığını kaydetti. Pakistan-Afganistan sınırında kanlı operasyonlara imza atan İslamabad yönetiminin, söz konusu operasyonlar çerçevesinde onlarca sivilin hayatını kaybetmesine neden olduğu biliniyor.

Karzai'den BM'ye rest ABD'nin, Afganistan-Pakistan sınırına yapılması beklenen 'güvenlik şeridi' Kabil yönetimi tarafından olumlu bir biçimde karşılanırken, Devlet Başkanı Hamza Karzai, hükümetin "seçimle işbaşına" geldiğini savundu. Diğer ülkelerin Afganistan'ın kararlarına saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Karzai, "Diğer ülkeler, Afganistan hükümetinin kendi kaynaklarını kullanarak sorunlarını çözebileceğinin unutmamalıdır" dedi. Karzai'nin bu açıklamları, "Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na mesaj" şeklinde yorumlara neden oldu. BM gözlemcileri geçen ay hazırladıkları bir raporda Afganistan'ın politik geçişinin istikrardan ve güvenlikten çok uzak olduğunu ve ülkenin uzun dönemde bu bunalımdan çıkmasının zor olduğunu belirtmişlerdi. Bu arada yeni 'güvenlik şeridi'nde NATO'ya bağlı 700 İngiliz askerinin de görev yapacağını açıklayan İngiliz Savunma Bakanı yardımcısı John Reid, İngiliz askerlerinin Pakistan'ın en çok çatışma yaşanan bölgelerinden biri olan Helmand'da konuşlanacağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Bu da Bush kasırgası!

SONRAKİ HABER

Irak'ta yine siviller hedef

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...