01 Ekim 2005 21:00

Beyaz Güller, Hitler'e karşı!

1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilen "Sophie Scholl" filminin yapımcıları Christoph Müler, Sven Burgemeister ile senarist ve yapımcı Fred Breinersdorfer, Festival Cafe Söyleşileri'nde seyircilerle buluştular.

Paylaş
1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin yarışmalı bölümünde gösterilen "Sophie Scholl" filminin yapımcıları Christoph Müler, Sven Burgemeister ile senarist ve yapımcı Fred Breinersdorfer, Festival Cafe Söyleşileri'nde seyircilerle buluştular. Hitler dönemi Almanya'sı… Bir grup genç "Beyaz Güller" adlı bir örgüt kurar ve Hitler'e karşı silahsız bir savaş yaparlar. Bu grubun tek kadın üyesi etrafında "Beyaz Güller" grubunun mücadelesini ölümsüzleştiren filmin senaristi ve yapımcıları, 30 Eylül Cuma günü, sanatseverlerin karşısındaydı. Gerçek bir hikayeden yola çıktıklarını söyleyen Fred Breinersdorfer, "Gazetede Sophie Scholl ile ilgili bir yazı okudum. İlginç olabileceğini düşenerek bir film yapalım dedim. İlk etapta handycam kamera ile bunu çekmeyi planlıyorduk" diye anlattı. Sophie Scholl'u araştırdıklarında gün yüzüne çıkmamış bir çok belgeye ulaştıklarını dile getiren Breinersdorfer, "Hatta açıklanmayan birçok 'Gestapo' belgesini ele geçirdik" dedi.

Özgürlük mücadelesi Amaçlarının sağduyu sahibi gençlerin insanlık dışı bir duruma karşı, özgürlük ve demokrasi mücadelelerini anlatmak olduğunu söyleyen Christoph Müler, "Burada kişilerin dini ya da düşüncesi önemli değil" dedi. "Filmdeki konuşmaların, diyalogların bir çoğu belgelerden alındı. Sadece bazı yerlerde konuşmaları senaryolaştırmak için eklemeler ve çıkarmalar yaptım" diyen Breinersdorfer, senaryonun belgelerden, kendi tarihsel düşüncelerinden ve araştırmalardan oluştuğunu dile getirdi. 40 ay gibi uzun bir araştırma döneminden sonra dağ gibi belge biriktiğini söyleyen Breinersdorfer, "Belgelere çok sadık kalmaya çalıştık. Örneğin, idam anı belgelerde giyotinle yapılmış yazılıyordu ve sekiz saniye sürdüğü açıklanıyordu.Biz de sekiz saniyeye ulaşana kadar bir çok deneme çekimi yaptık" dedi. Son zamanlarda Almanya'da Nazi Dönemi ile ilgili bir çok filmin yapıldığını söyleyen Müler, bunun nedenini savaşın üzerinden 60 yıl gibi uzun bir süre geçmiş olmasına bağlıyor.

Sistemin dışından biri Son dönemde çıkan Nazilerle ilgili diğer filmlerinden farklı olarak, sistemin dışında yer alan birisini anlatmak istediklerini belirten Müler, "Sophie Scholl'u bu yüzden merkeze aldık. O, sıradan, kendi halinde bir öğrenci gibi görünürken, aslında çok daha büyük bir güç taşıyormuş" diye ifade etti. Bu yüzden filmde Hitler'in o gençleri yok etmek için mahkemeleri hemen tayin etmesi ve idamlarının karar verilmesi, "Hitler'in onlardan ne kadar korktuğunun göstergesi" diye anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Hipermarket yasası yeniden gelecek

SONRAKİ HABER

AB pazarlığında kritik gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...