29 Eylül 2005 21:00

Güz Film Şenliği başlıyor

Ankara Sinema Kültürü Derneği (ASKD) tarafından, ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören "Film+/Güz Film Şenliği"nin ikincisi bu yıl İzmir'li izleyicilerle de buluşacak.

Paylaş
Ankara Sinema Kültürü Derneği(ASKD) tarafından, ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen "film+/Güz Film Şenliği"nin ikincisi bu yıl bu yıl İzmir'e de taşınıyor. Geçtiğimiz yıl Ankaralı sinemaseverlerden büyük ilgi gören etkinlik, 6-13 Ekim tarihleri arasında Ankara'da, 14-20 Ekim tarihleri arasında ise İzmir'de seyirciyle buluşacak. Ankara'da Tüze Ankapol ve İzmir Desem Sineması'nda gerçekleştirilecek olan şenlikte Avrupa ve Dünya Sineması'ndan büyük yankı uyandıran yeni filmleri ile usta yönetmenlerin başyapıtları yer alıyor. Jarmusch'un filmleri... Şenliğin bu yıl toplu gösterim bölümünde, Bağımsız Amerikan Sineması'nın hatrı sayılır yönetmeni Jim Jarmusch, "bağımlılık yaratan bağımsız bir yönetmen" başlığı altında tanıtılacak. Filmleri daha önce İstanbul Film Festivali dışında ülkemizde gösterilmeyen yönetmenin, son yirmi yılda yapmış olduğu yedi filmi seyirciyle buluşacak. "Cennetten de Garip", "İçerdekiler", "Gizem Treni", "Dünyada Bir Gece", "Ölü Adam", "Hayalet Köpek, ve kahvelerini yudumlamak, sigara içmek ve sohbet etmek için bir kahvede buluşan insanların farklı öykülerini anlatan 2003 yapımı "Kahve ve Sigara" yine bu bölümde gösterilecek yönetmenin diğer filmleri.

Sinema ve flamenko Bu yıl şenlikte "sinema ve flamenko / Anısına:Antonio Gades" başlığı altında, geçtiğimiz yıl hayata veda eden efsanevi İspanyol flamenkocu Antoni Gades'in usta yönetmen Carlos Saura ile birlikte başrolüne müziği ve İspanyol dansını oturttuğu iki başyapıt yer alıyor. Filmler 1982 yılında İspanyol Sinema Yazarları tarafından yılın En İyi İspanyol Filmi seçilen, Federico Garcia Lorca'nın aynı adlı ünlü oyunundan dünyaca ünlü dansçı Antoni Gades'in koreografisi ile usta İspanyol yönetmen Carlos Saura tarafından çekilen filmin adı "Kanlı Düğün" ve 1983 yılında, Georges Bizet'nin aynı adlı ünlü operasından Carlos Saura'nın, Paco de Lucia ve yine Antonio Gades'le kotardığı eşsiz sinema uyarlaması "Carmen". Carmen, 1983 Cannes Film Festivali'nde Sanatsal Katkı ve Büyük Teknik Ödül almış, 1984'te yılın En İyi Avrupa Filmi seçilmiş ve En İyi Yabancı Film dalında Oscar'a aday gösterilmişti. Sinema Yaşıyor! "Sinema Yaşıyor!" bölümünde ise, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da aralarında Cannes, Venedik ve Berlin gibi dünyaca ünlü festivallerden sayısız önemli ödüllerle dönmüş usta yönetmenlerin unutulmaz filmleri yer alıyor. İspanyol sinemasının dahi yönetmeni Pedro Almodovar'a uluslararası şöhretin kapılarını aralayan "Arzunun Kanunu", sinema tarihine en iyi Kafka uyarlaması olarak geçen Orson Welles'in "Dava" sı, Andrey Tarkovsky'nin vasiyet niteliğindeki son filmi "Kurban".

film+'nın yenileri Şenlikte ülkemizde gösterime girmemiş, ya da merakla beklenen son yılların en iyi filmlerinden bir seçki de yer alacak. film+'nın seçkisinde ilk göze çarpan filmler ise Lars von Trier'in "Manderlay"ı, Fedakar Kız ve Boş Ev filmleriyle sinemaseverlerin büyük dikkatini çeken Kore sinemasının yükselen yıldızı Kim Ki-Duk'un "Yay"ı.

ÖNCEKİ HABER

Ekim'de başkadır sinema

SONRAKİ HABER

Bursa'da perde çocuklar için açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa