29 Eylül 2005 21:00

Faiz oranları düşmeli

ATO Başkanı Aygün, faizlere çeki düzen gelmedikçe, mağdurlara ödeme kolaylığı sağlanmadıkça kredi kartı sorununun çözülmeyeceğini söyledi.

Paylaş
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasa Taslağı'nın olumlu, ancak eksik olduğunu vurguladı. Aygün, "Yüzde 7.4'e ulaşan batık krediler 7.4 şiddetinde deprem demektir. Faizlere çeki düzen gelmedikçe, mağdurlara ödeme kolaylığı sağlanmadıkça bu depremin yaraları sarılamaz" dedi. Kredi Kartları Kanun Taslağı ile ilgili yazılı açıklama yapan ATO Başkanı Aygün, kredi kartlarındaki esas sorunun yüksek faizler olduğunu ifade ederek, "polis, asker, gazi, şehit çocuğu, iş, memur, milletvekili, öğretmenin vs icra kıskacından kurtarılması" gerektiğini kaydetti.

Milat olsun Kredi kartları sorununun sadece iktidarın veya muhalefetin sorunu olmadığını, bu sorunun artık toplumsal bir sorun haline geldiğini belirten Aygün, "Kredi Kartı Yasası bankalar ve tüketici açısından bir milat olmalıdır. Bu milat, mağdurun geçmişine sünger çekilmeden gerçekleşemez. En azından, kredi kartı borcunu ödeyemeyen veya tüketici kredisi alarak borcunu taksitlerle ödemek isteyen tüketiciye bir imkan tanıyalım. Bu da son olsun, bir daha da bu defter açılmasın. Ancak korkarım ki, başlangıçta iyi gibi görülen bu yasa taslağı yaralara merhem olmayacak. Çünkü, kredi kartında yaşanan sorunların yüzde 80'ini yüksek faiz, yüzde 20'sini ise diğer konular oluşturuyor. Faize ve birikmiş borçlara bir çare olmadıkça yasanın çıkmasından hemen sonra yine kredi kartları mağdurlarının dramlarını okumaya devam ederiz. Faizlere de bir düzenleme gerekiyor" diye konuştu. Aygün faizlerin düzenlenmesi için şu önerileri sıraladı:
  • Tüketici kredilerine uygulanan faiz oranları, eşit ya da yüzde birkaç puan fazlasıyla kredi kartlarına da uygulansın.
  • Bu olmazsa devlet borçlanma faizleri baz alınsın. Bu faizlerin örneğin yüzde 30 fazlası uygulansın.

    '16 bankayı tercih etmeyelim' Daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun tarafından çıkartılan Tüketici Yasası içerisinde geçici bir madde ile benzer bir düzenleme yapıldığını ve tüketicinin rahatlatıldığını ifade eden Aygün, bu defa da geçici bir madde ile tüketiciye ödeme kolaylığı sağlayacak bir düzenlemenin yapılabileceğini kaydetti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bir çağrıda bulunan ATO Başkanı, "Gelin, kara listeye ak bir sayfa açalım. 16 bankayı, 800 bin kart mağduruna tercih etmeyelim. Halkımızı rahatlatalım. Bankalar da bu düzenlemeye destek versin, sorunlu krediler de bu yolla tahsil edilsin" dedi.


    TASLAK NE GETİRİYOR? Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak olan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanun Taslağı'nda yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

  • Talepte bulunmayanlara kredi kartı verilmeyecek

  • Borcunu ödemeyenler bir daha kart alamayacak

  • Kredi kartı limitleri aylık gelirin iki katını aşamayacak

  • Bankalar hesabın tamamına değil, ödenmeyen kısmına faiz yürütülebilecek

  • Faiz hesabı hesap kesim tarihinden başlayacak
  • Gecikme faizi borcun yüzde 30'unu geçemeyecek.

  • ÖNCEKİ HABER

    Cezayir'de referandum

    SONRAKİ HABER

    Şeker fabrikası satışları sürecek

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...