29 Eylül 2005 21:00

Yangından mal kaçırır gibi!

18 Eylül seçimlerinden sonra görevi devredecek olan Almanya Federal Parlamentosu, olağanüstü toplanarak Afganistan'daki askerlerin görev süresini uzattı ve ülkeye yeni askerlerin gönderilmesine karar verdi.

Paylaş
Almanya'da 18 Eylül'de yapılan erken genel seçimlerde salt çoğunluğu kaybeden SPD-Yeşiller Hükümeti, Afganistan'daki askerlerin sayısını ve kalma süresini arttırdı. Önceki gün olağanüstü toplanan parlamento, Afganistan'daki asker sayısının 2250'den 3000'e çıkarılmasına ve askerlerin Kuzey Afganistan'daki işgal gücünü koordine etmesine yetki verdi. SPD, CDU/CSU, FDP ve Yeşiller grubu milletvekilleri askerlerin görev süresine uzatmaya onay verirken, Sol Parti milletvekilleri Gesine Lötzch ve Petra Pau öneriye karşı çıktılar. Sol Parti milletvekillerinin, konuyla ilgili kararı yeni parlamentonun vermesi gerektiği şeklindeki önerisi kabul edilmedi. Alman askerlerinin işgale devam etmesinin halka getireceği ek maliyet 318 milyon Euro olacak. Resmi bilgilere göre şu ana kadar Afganistan'da 17 Alman askeri yaşamını yitirdi. Özel kuvvet askerlerinden kaçının öldüğü ise bilinmiyor.

Sol Parti'den protesto Parlamentonun Afganistan'daki Alman askerlerinin sayısını ve görev süresini uzatmak için oylama yaptığı saatlerde, Sol Parti'nin yeni milletvekilleri Brandenburg Kapısı önünde bir araya gelerek protesto gösterisi yaptılar. Milletvekilleri, savaş yanlısı partilerin yangından mal kaçırır gibi askerlerin görev süresini uzattığını ifade ederek, eski parlamento ile böyle bir karar alınmasını sert bir şekilde eleştirdiler. Milletvekilleri, yurtdışında konuşlandırılan bütün Alman askerlerinin derhal geri çekilmesini talep etti. "Özgürlük Hindikuş Dağları'nda savunulamaz. Sol Parti, askerlerin geri çekilmesini talep ediyor" pankartı açan milletvekilleri, aynı talebi parlamentoda göreve başladıktan sonra da dile getireceklerini söylediler. Sol Parti Milletvekili Norman Paech, "1998'de yapılan seçimlerden sonra, eski parlamento değil yeni parlamento Yugoslavya'daki askerlerin görev süresini uzatmıştı. Şimdi de yeni meclis karar vermeliydi" dedi. Eyleme aralarında Sevim Dağdelen, Ulla Jelpke, Paul Schäfer ve Wolfgang Gehrcke'nin de bulunduğu 15 kadar milletvekili katıldı.

Sırada Aceh var Almanya, şimdi de Avrupa Birliği "Barış Misyonu" çerçevesinde Endonezya'ya bağlı Aceh bölgesine asker göndermeye hazırlanıyor. Federal Hükümet tarafından alınan kararda, Alman askerlerinin Aceh'e gönderilmesine karar verildi. Aceh'e gönderilecek askerlerin görev süresi 6 ay olacak. Böylece, AB ilk defa Asya kıtasına askeri güç göndermiş olacak. AB, bölgeye 220 askeri gözlemci gönderecek.

ÖNCEKİ HABER

Anayasaya ABD karıştı!

SONRAKİ HABER

Fransa'da grevci işçilere
   anti-terör operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...