28 Eylül 2005 21:00

İşte bu yüzden sonuncu oluyorlar!

Sınavlarda Türkiye ortalamasının altında kalan bölge illerinde eğitim, vekil ve stajer öğretmenlerin elinde. Şanlıurfa'da 4 bin, Diyarbakır'da 2 binin üzerinde, Siirt'te ise 968 olan öğretmen açığı, stajyer ve sözleşmeli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor.

Paylaş
Üniversite giriş sınavları ve orta öğretim kurumları sınavlarında Türkiye ortalamasının çok altında kalan bölge illerinde eğitim, stajer ve vekil öğretmenlerle yürütülüyor. Şanlıurfa'da 4 bin, Diyarbakır'da 2 binin üzerinde ve Siirt'e de 968 öğretmen açığının önemli bir kısmı stajyer ve sözleşmeli öğretmenlerle kapatıldığı bildirildi. Eğitim seviyesinin yükseltilmesi için bölgeye stajyer öğretmen ve vekil öğretmen yerine tecrübeli öğretmenlerin tayin edilmesi isteniyor. CİHAN'a konuşan Şanlıurfalı Mehmet Karadağ, memuruluk sınavında 76.450 puan almış. Baraj puanın 84 olmasından dolayı ise açıkta kalmış. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından yararlanarak şimdi bir köy okulunda öğretmenlik yapıyor. Yusuf Han Işık ise sınavda 81.375 puan almasına rağmen öğretmen olamamış. Işık'a göre madem bakanlık vekil öğretmenlerle Güneydoğu'nun büyük bir bölümünde eğitim öğretimini sürdürüyor o zaman memurluk sınavında ki baraj puanını düşürmeli.

'Bu nasıl çelişki' Bakanlığın bir taraftan memurluk sınavında 84 puan almayan öğretmenleri görevlendirmediğini diğer taraftan da barajı geçemeyen eğitim mezunlarına "Gelin sizi sözleşmeli öğretmen yapalım" demesinin bir çelişki oluşturduğuna işaret eden Işık, vekil öğretmenlerin bir daha ki memurluk sınavına hazırlanmak için öğrencilerine faydalı olamayacağını düşünüyor. "Madem baraj koymuşsunuz o zaman vekil öğretmen olarak ta almayın. Alacaksanız 84 taban puanını aşağı çekip asil olarak bizleri öğretmen yapın" diyen Yusuf Han Işık, vekil öğretmenliğin öğrencinin başarısını da etkilediğini dile getirdi

'Bşarısızlığın nedeni belli' Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük ise, Güneydoğu'daki ve özellikle Şanlıurfa'nın üniversite sınavlarında ve orta öğretim kurumları sınavında başarısız olmasının en büyük sebepleri arasında eğitim ve öğretimlerini vekil ve stajyer öğretmenlerle sürdürmelerine bağlıyor. Şanlıurfa'nın üniversite sınavında 60'ıncı liselere giriş sınavında ise 74'üncü olduğunu hatırlatan Küçük, bu başarısızlığın en önemli sebepleri arasında derslik yetersizliği, ikili eğitim-öğretim yapılması, öğretmen açığının fazla olması ve ilde görev yapan öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun stajyer öğretmen olmasına bağladı. Yaklaşık 40 bin civarında öğrencinin 7 milyon YTL'ye bir yerleşim yerinden bir başka yerleşim birimine taşınarak eğitim gördüğü Şanlıurfa'da köy öğretmenlerinin de yüzde 80'inin stajyer ve vekil öğretmenlerden oluştuğu bildirildi.


TABLO İÇLER ACISI!
  • 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında yeni kayıtlarla birlikte 320 bin ilköğretim öğrencisinin ders başı yaptığı Şanlıurfa'da derslik açığı had safhada. 2004-2005 öğretim yılı sonunda 22 bin öğrencinin mezun olduğu Şanlıurfa'da 45 bin civarında kayıt yapıldı. Halen 5 bin dersliğe ihtiyaç duyulan Şanlıurfa'da ne öğretmen nede derslik ihtiyacı karşılanıyor. Derslik açığını kapatamayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğretmen açığını da Bakanlığın aldığı sözleşmeli öğretmenlerin yanı sıra vekil öğretmenlerle kapattı.
  • Diyarbakır'da da benzer tablo yaşanıyor. 350 bin 241 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü Diyarbakır'da 2 binin üzerinde öğretmen açığı stajyer öğretmen ve vekil öğretmenlerle gideriliyor. Diyarbakır'da 930 yerleşim biriminden 10 bin 33 kız, 16 bin 949 erkek olmak üzere 26 bin 982 öğrenci derslik yetersizliği ve öğretmen açığı yüzünden bir yerleşim biriminden başka bir yerleşim birimine taşınıyor.
  • Eğitim ve öğretimini stajyer ve vekil öğretmenlerle sürdüren illerden bir diğeri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim bölgesi olan Siirt. Siirt'te, yeni eğitim yılı 968 öğretmen açığı ile başlamıştı. Erdoğan'ın girişimleri sonucunda "Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" çerçevesinde, ilk ve orta öğrenim derslik ihtiyacının büyük bir ölçüde giderildiği kentte, derslik sayısı Türkiye ortalamasının üzerine ulaşırken; öğretmen açığı ise vekil ve stajyer öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldı. Güneydoğu illeri arasında Mardin, Adıyaman illerinde de durum farklı değil.




    HAKKARİ'DE DERS BAŞI YAPILMADI Hakkari'de meydana gelen 5.5 şiddetindeki deprem ardından bölgedeki 10 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ile 1 Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nda başlatılan güçlendirme çalışmaları sürdüğü için 6 bin 700 öğrenci ders başı yapamıyor. Hakkari il merkezi ile Yüksekova'da geçtiğimiz ocak ayında meydana gelen 5.5 şiddetindeki depremden sonra 10 YİBO ile 1 Pansiyonlu İlköğretim Okulu'nda güçlendirme çalışmaları başlatıldı. Yüksekova'da ise Şemsettin Onay Lisesi'nde halen onarım çalışmaları sürüyor. Öğrenci velilerine eğitim dönemi başlamadan önce okulun 3 Ekim'de açılacağı yönünde bilgi veren yetkililer, şimdi okulun ancak 17 Ekim'de ya da kasım ayının ilk haftasında açılabileceğini belirtiyor. Okullardaki onarımlar nedeniyle 6 bin 700 öğrencinin okula devam edemediği öğrenildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Motorin fiyatına zam

    SONRAKİ HABER

    TMMOB mitingine davet var

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...