26 Eylül 2005 21:00

Sahte bala karşı seferberlik

Isparta'ya il dışından sahte bal getirildiği söylentileri, bal üreticilerini harekete geçirdi. Üreticiler, vatandaşları bal alırken dikkatli olmaya çağırıyor.

Paylaş
Isparta'da sahte bal satışları yapıldığı yönünde ihbar alan arıcılar, pazarlarda denetim yapmaya başladı. Konya'dan geldiği öne sürülen glikozdan yapılma sahte ballara karşı savaş açan arıcılar, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Glikoza su karıştırılmasıyla sahte bal imal edildiğine dikkat çeken bal üreticileri, Isparta'nın Gelendost ve Aksu ilçelerine Konya, Çankırı ve Elazığ illerinden bal getirdiklerini söyleyen bazı kişilerin satışlara başladığı duyumunu aldı. Daha önce yaşanan sahte bal olayından sonra Konya'da bir imalathaneye baskın yaptıklarını anlatan Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Akyol, ülke genelinde bütün arıcıların hatta vatandaşların sahte bal konusunda ihbar yetkisi olduğunu söyledi. Hiçbir besleyici özelliği olmayan glikoz su karışımı sahte balın akışkanlığıyla çok kolay bilineceğini anlatan Isparta Arı Yetiştiricileri Başkanı Akyol, gerçek balın su gibi akışkan değil, daha mat ve katı bir görüntüsü olacağını, parmağa alındığında aşağıya doğru süzülmek yerine parmakta toplanacağına dikkat çekti.

Dörtte bir fiyatına Arıcıların maliyetleri nedeniyle gerçek balın değerinin yüksek olduğuna işaret eden Akyol, sahtecilerin bu fiyat farkından faydalanarak vatandaşı aldattığını belirtti. Bir kilogram gerçek balın fiyatının 10-12 YTL arasında değişeceğini bildiren Akyol, piyasada 3-4 YTL'ye satılan bu ürünlerin bal olmadığını vatandaşların kandırıldığını vurguladı. Bu yıl Isparta'da kovan başına 10- 12 kilogram olmak üzere toplam 400 ton bal üretildiğinin altını çizen Akyol, genel nüfusu 400 bin şehirde kişi başına 1 kilogram bal düştüğünü aktardı. "Piyasada sahte bal satışı yapılması güvenilir aracıları etkilemektedir. Bugünden itibaren bütün pazarları denetleme başlayacağız." diyen Akyol, vatandaşların da sahte bal ihbarı için tarım müdürlüklerini aramasını istedi. Sahtecilerin tuzağına düşülmemesi için vatandaşlara bir uyarı daha yapan Akyol, "Tanıdığınız kişilerden bal almaya çalışın. Birliğimizin bütün arıcılara verdiği arıcı kimliği var. Satış yapanlara arıcı kimliğini sorabilirsiniz. Ayrıca birliğimizden de destek alabilirsiniz" diye konuştu. 2006'dan itibaren artık tezgahlarda açıktan bal satışı yasaklanacak. Gerçek bal sadece satış noktalarından ve marketlerde bulunabilecek. Tüketicilerin bal alırken Arı Yetiştiricileri Birliği kimliklerine dikkat etmesi isteniyor.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş'e tabandan sessiz tepki

SONRAKİ HABER

600 DOLARLIK BAŞKAN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...