23 Eylül 2005 21:00

Sendikalaşma mücadelesi
   grevle sürüyor

Yıllardır düşük ücret karşılığında uzun saatler çalıştırıldıkları halde alınterlerinin karşılığını alamayan Serna-Seral işçileri, sonunda bu duruma son vermeye karar verdiler ve sendikalaşmaya başladılar.

Paylaş
Yıllardır düşük ücret karşılığında uzun saatler çalıştırıldıkları halde alınterlerinin karşılığını alamayan Serna-Seral işçileri, sonunda bu duruma son vermeye karar verdiler ve sendikalaşmaya başladılar. İşçilerin 16 ay önce başlattığı bu sendikalaşma mücadelesi, 16 Eylül'den beri grevle devam ediyor. TEKSİF Bakırköy Şubesi'nde örgütlenen işçileri, işten atmalar, istifa baskıları, rüşvet teklifleri yıldıramadı. Nihayet işyerinde çoğunluk sağlanıp sözleşme aşamasına gelindiğinde ise 2 yıldır zam yapmayan patron yıllık yüzde 3 oranında zammı işçilere reva gördü. Patronun görüşmeler süresince takındığı uzlaşmaz tavra, işçilerin yanıtı "grev" oldu. Serna-Seral Tekstil işçileri 16 Eylül'de greve başladı, patron da 19 Eylül'de lokavt ilan etti. İnsanca yaşanabilir bir ücret, sosyal haklar ve sendikalı çalışmak için grevlerini kararlılıkla sürdüren işçiler, sabah sekizden akşam sekize kadar fabrika önünde bekliyor. Hatta her gün bir grup işçi geceyi de fabrika önünde geçiriyor.

Grev çadırını kuracağız Serna-Seral işçilerinin grev çadırı kurmaları ise fabrika önünde, onlarla birlikte sürekli bekleyen çevik kuvvetin müdahalesiyle engelleniyor. Seral Temsilcisi Suzan Gündüz, çadırın grevin simgesi olduğunu ve kurmak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Bir karar alınacaksa önce İşyeri Komitesi'nde konuştuklarını, sonra bunu tüm işçilerle paylaştıklarını anlatan Gündüz, son kararı işçilerin verdiğini belirtti. Aylardır süren mücadeleleri süresince çok şey öğrendiklerini söyleyen Gündüz, kazanmak için her şeyi göze aldıklarını dile getirdi. Patronun lokavt kararını değerlendiren Gündüz, "Patron lokavt ilan ederek servetinden vazgeçti, bizim kaybedeceğimiz sadece asgari ücret, o yüzden kaybedecek bir şeyimiz yok" diye konuştu. Gündüz, diğer sendikaların ve işçilerin desteklerini beklediklerini de sözlerine ekledi.

İnsan yerine konulduk Sendikaya üye olduktan sonra insan yerine konulduklarını söyleyen İşyeri Temsilcisi Cengiz Şahin de şunları anlattı: "Gece geç saatlere kadar çalışıyorduk, hatta günlerce evlerimize dahi gidemediğimiz oluyordu. Bunların karşılığı olarak ise hakarete uğrayan, dayak yiyen arkadaşlar dahi oldu. On yıl çalışan işçilerin dört yıllık sigortası var. Son 5 yıldır asgari ücretle çalışıyorduk. Canımıza tak etti ve sendikaya üye olmaya karar verdik. Sendikalaştıktan sonra çalışma koşulları düzeldi. Hakaret olayları artık yok." İşyerlerinin kapanmasını istemediklerini belirten Şahin, taleplerinin kabul edilmesi koşuluyla masaya oturmaya hazır olduklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

'Sendikayı böldürmeyeceğiz'

SONRAKİ HABER

Genel-İş'ten Hizmet-İş'e siyah çelenk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...