21 Eylül 2005 21:00

Cemevleri davası

Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi talebinin AKP Hükümeti tarafından geri çevrilmesi alevilerin tepkisine neden oldu. Cem Vakfı üyesi 2 bin kişi 23 Eylül Cuma günü hükümete karşı dava açmaya hazırlanıyor.

Paylaş
Cem Vakfı üyesi 2000 kişi, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesinin mümkün olmadığını belirten AKP Hükümeti'ne karşı 23 Eylül'de dava açacak. Alevilerin yargıya gitmekten başka yollarının kalmadığını belirten Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, barış ortamının bozulmaması için taleplerinin cevaplandırılması gerektiğini aksi halde konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını dile getirdi. "İdarenin, Alevilerin inanç özgürlüğü ve hakları ile igili olarak Anayasa'nın, kanunların ve uluslararası hukukun emredici hükümlerine aykırı hareket ettiği" gerekçesi Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'na başvuran Cem Vakfı'na 19 Ağustos'ta verilen cevapta, cemevlerine ibadethane statüsünün verilmesinin hukuken mümkün olmadığı öne sürüldü. Başbakanlık'ın bu tutumuna karşı yargı yoluna gidecek olan Cem Vakfı yöneticileri ve üyeleri dün Pera Palas'ta basın toplantısı düzenledi. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Alevilerin yüz yıllardır baskı altında tutulduklarını anlatarak gelinen süreçte aynı politikaların devam ettirilmek istendiğini belirtti. Doğan, günümüzde sadece sünni vatandaşlara kaynak gösteren bir anlayışla hareket edildiğine değinerek, yıllardır bütün siyasi partilerin sorunun çözülmesi için vaadler verdiğini ancak hiçbirinin yerine getirilmediğini bildirdi.

Alay konusu olmasınlar "AKP Hükümeti'nin iktidara gelmesinden bu yana Alevi yurttaşların istemleri makasla kesilir gibi kesilmiştir" diyen Doğan, Alevilerin Başbakanlık tarafından yok sayıldığını söyledi. AB sürecinde Alevilerin görmezden gelinmesinin AKP Hükümeti'nin samimiyetsizliğini gösterdiğini ifade eden Doğan, "Yasalarda Alevi kelimesi olmadığından cemevlerine kaynak ayıramayacağını" savunan Başbakanlık'ın Alevilere verdiği yanıtı gözden geçirmesini istedi. Başbakanlık'ın Alevilere kaynak ayıramayacağını dile getirdiğini kaydeden Doğan, 23 Eylül'de 2000 kişinin saat 14.00'te Danıştay'da dava açacağını açıkladı. "Aleviler Müslümansa camiye gitsinler" diyen Başbakan Erdoğan'ın tavrının başvurularına verilen yanıtada yansıdığını dile getiren Doğan, uygulamaların insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı. Olumsuz bir karar karşısında AİHM'e gideceklerini belirten Doğan, "Oraya gitmeyelim. Alay konusu olurlar. Biz de hükümetimizin bu duruma düşmesini istemeyiz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Benzinde indirim

SONRAKİ HABER

'Eylemsizlik' kararı uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...