20 Eylül 2005 21:00

Mayınlı arazi yoksul
   köylülere verilmeli

Mardin Ziraat Odası Başkanı Mustafa Akan, "Arazilerin 30'ar ve 40'ar dönümlük halde yoksul köylülere dağıtılması durumunda 49 bin dönüm mayınlı alanın bulunduğu Mardin'de 1000'i aşkın yoksul aile gelire kavuşmuş olacak" dedi.

Paylaş
Mardinli çiftçiler, mayınlardan arındırılacak arazilerin, temizlenme karşılığında firmalara verilmesi kararını eleştirdi. Çiftçiler, arazinin yoksul köylülere verilmesi gerektiğini dile getirdiler. Mardin Ziraat Odası Başkanı Mustafa Akan, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün mayınlı arazilerin tarıma açılması projesinde, devlet arazilerinin özel sektöre mayınların temizlenmesi karşılığında verilmesinin yanlış olacağını söyledi. Mayınların temizlenmesinin ardından tarıma uygun arazilerin yöredeki köylülere verilmesini isteyen Akan, şöyle konuştu: "Temizlenecek araziler özellikle arazinin temizlendiği o köydeki yoksul köylülere verilmelidir. Ya da arazi istimlak edildiği kişiye satılmalıdır. Aksi takdirde arazilerin firmalara verilmesi nedeniyle istenmeyen sorunlar yaşanabilir. Çünkü, bölgedeki kan davalarının büyük nedeni arazi anlaşmazlığıdır. Kan davalarının sona ermeye başladığı bölgemizde yeniden arazi anlaşmazlığı sorunu yaratılmasına imkan verilmemelidir. Arazilerin 30'ar ve 40'ar dönümlük halde yoksul köylülere dağıtılması halinde 49 bin dönüm mayınlı alanın bulunduğu Mardin'de 1000'i aşkın yoksul aile gelire kavuşmuş olacak. Temizleme çalışması karşılığında firmalara verilmesi kararından vazgeçilmesini istiyoruz."

'Göç önlenir' Nusaybin Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Başak ise mayınlı arazilerin tarıma açılması projesinin gündeme gelmesinden bu yana yoksul köylülerin büyük beklenti içine girdiğini belirterek, temizleme çalışmaları karşılığında arazilerin işletmesinin firmalara verilmesinin köylülerde hayal kırıklığı yaratacağını söyledi. Mayınların temizlenmesinin çok abartıldığını, aksine maliyetinin çok düşük olduğunu ifade eden Başak, şöyle konuştu: "Mayınları temizlemek pahalı bir iş değildir. Temizleme çalışmasıdevlet tarafından yapılmalı, ardından araziler 40'ar ve 50'şer dönümler halinde yoksul köylülere 20 yıl vade ile satılmalıdır. Devletimiz bu temizleme maliyetini karşılayacak güce sahiptir Olayın bir sosyal boyutu vardır. Bölgemizden İstanbul başta olmak üzere büyük kentlere işsizlik nedeniyle yoğun göç var. Bunun önlenmesi lazım. Önerimizin uygulamaya geçilmesi halinde binlerce ailenin büyük kentlere göçü önlenmiş olur."

'İşsizlik azalır' Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler de mayınlı arazilerin tarıma açılmasının gecikmiş bir karar olduğunu belirterek, temizlenecek arazilerin yöredeki yoksul çiftçilere verilmesi gerektiğini söyledi. Arazilerin tarım için elverişli olduğunu ve bölge ekonomisine olumlu katkı yapacağını bildiren Dinler, "Bölgedeki işsizliğin azaltılması için arayışlar var. Bu araziler bölgedeki işsizliğin azaltılması için kullanılabilir. Bölgedeki yoksul köylülere dağıtılması durumunda binlere aile gelire kavuşmuş olur. Arazilerin temizleme karşılığında firmalara verilmesini karşıyız" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Postacı cinnet sınırında

SONRAKİ HABER

Mahkemelerde 'taşeronluk' dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...