20 Eylül 2005 21:00

Postacı cinnet sınırında

İzmir Posta İşleme (PİM) Müdürlüğü'nde görevli dağıtım memuru Fahrettin Çankaya personel eksikliğinden dolayı dağıtım işlerine yetişememesi üzerine kurum müdüründen gördüğü baskılar nedeniyle intihar girişiminde bulundu.

Paylaş
Postacılar, personel eksikliği nedeniyle zor günler yaşıyor. İzmir Posta İşleme (PİM) Müdürlüğü'nde görevli dağıtım memuru Fahrettin Çankaya personel eksikliğinden dolayı dağıtım işlerine yetişememesi üzerine kurum müdüründen gördüğü baskılar nedeniyle intihar girişiminde bulundu. Sinir krizi geçirerek kendini camdan atmak isteyen Çankaya, arkadaşları tarafından engellenince cama yumruk atarak kolundan yaralandı. KESK Haber-Sen, Türk Haber-Sen, Birlik Haber-Sen üyesi Posta İşleme memurları, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'nde tedavi altına alınan arkadaşlarına işbırakarak destek verdiler. Bayraklı'da bulunan İzmir Posta İşleme Müdürlüğü binasından Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yürüyerek giden yaklaşık 250 memur, burada yaklaşık bir saat bekledikten sonra, yine yürüyerek Posta İşleme Müdürlüğü binasına geri döndü. Rahatsızlığı nedeniyle aldığı rapor biten ve dün Posta İşleme Müdürlüğü'nde işbaşı yapan Çankaya, kendi dağıtım alanına, raporlu olduğu süre içerisinde başka bir dağıtım memurunun görevlendirilmediğini ve gelen hiçbir mektubun dağıtılmadığını gördü. Posta İşleme Merkezi Müdürü, Çankaya'nın bu biriken mektupları bir günde dağıtmasını istedi. Çankaya'nın bir günde dağıtılamayacak kadar mektubun biriktiğini ve hepsini dağıtamayacağını söylemesi üzerine, Posta İşleme Müdürü tarafından kendisine yazılı emir verilerek dağıtıma çıkması istendi. Bunun üzerine sinir krizi geçiren Çankaya camdan atlayarak intihar etmek istedi. Mesai arkadaşları tarafından engellenen Çankaya daha sonra camı yumruklayarak kolundan yaralandı. PİM nasıl kâra geçti? İş bırakarak arkadaşlarını ziyaret eden dağıtım memurları, 5 km yürüyerek gittikleri ziyaret dönüşünde Posta İşleme Merkezi önünde kendilerine baskı uygulayan müdürü ve personel eksikliğine rağmen yeni memur alımı yapmayan Ulaştırma Bakanlığı'nı alkışlarla protesto ettiler. Konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Posta İşleme Merkezi Müdürü Rahmi Candan çok yoğun olduğu gerekçesiyle bizimle görüşmedi. Eyleme katılan dağıtım memurlarından KESK Haber-Sen İzmir Şube Yöneticisi Hüseyin Özdem, İzmir genelinde 500 personel eksiğinin olduğunu belirterek, "Bu açık müfettiş raporlarıyla da belirlendi. Her dağıtıcı arkadaş günde üç dağıtıcının yapması gereken işi yapıyor. Her dağıtıcıya iki ayrı dağıtım bölgesi veriliyor" dedi. "Burada yaşanılan olayın da nedeni personel eksiğidir" diyen Özdem, Fahrettin Çankaya'nın yaşanan olayın ardından ceza alabileceğini söyledi. PTT Genel Müdürü'nün açıklamalarında posta işetmelerinin kâra geçtiğini söylediğini vurgulayan Özdem, "Posta işletmeleri kâra geçmiştir. Kamu kaynaklarını iyi kullandığı için ödül aldı. Üç kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırırsan kâra geçersin tabii. Sadece İzmir'de 500 personel açığı demek kâr demektir. Bu mudur kamu kaynaklarını iyi kullanmak" dedi.

Personel eksik KESK Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Ali Yılbaşı böyle bir olayı beklediklerini söyledi. Ağır çalışma koşulları nedeniyle arkadaşlarının sürekli psikolojik sorunlar yaşadığını kaydeden Yılbaşı, "Görev sırasında kalp krizi geçiren arkadaşlarımız oldu. Dağıtımı zamanında yapamadığı için saldırıya uğrayanlar bile var. Personel eksikliğini anlatmaktan dilimizde tüy bitti. Ama onlar anlamamakta ısrar ediyor" dedi. Özellikle son yıllarda kamu hizmetlerinin IMF politikalarına kurban edildiğini belirten Yılbaşı, "Hükümetler IMF politikalarını uygulamaya devam ettiği sürece böyle olayları yaşamaya devam edeceğiz. Bunları dile getirdiğimizde ise karşılığı cezalar ve sürgünler oluyor" dedi. Olayın ardından Haber-Sen üyesi postacılar iş bırakıp, mesai bitimine kadar çalışmazken, 27 Eylül'de Türkiye genelinde personel eksikliğine dikkat çekmek için iş bırakacaklarını söyleyen Türk Haber-Sen yöneticileri ise iş bırakmaya katılmayacaklarını söylediler. Türk Haber-Sen İzmir Şube Başkanı Tevfik Güneyli de personel eksikliğinin bu olaya neden olduğunu söyledi. Güney, Hazine'nin IMF politikalarından kurtulması durumunda PTT'ye yeni personel alımının gerçekleşebileceğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

ABD'de şirket yolsuzluğu

SONRAKİ HABER

Mayınlı arazi yoksul
   köylülere verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa