17 Eylül 2005 21:00

Dilimize saygı gösterin

Vatandaşların sorunlarını dinlemek için gittiği Erzurum'da, kendisinden Kürtçe yardım talebinde bulunan kadına "Türkçe öğren, televizyon izle! Ben de sizi anlayayım" sözleriyle yanıt veren Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'na Diyarbakır halkı tepki gösterdi.

Paylaş
9. Kolordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu'nun, Erzurum ziyareti sırasında kendisinden Kürtçe yardım talebinde bulunan bir kadına "Git televizyon izle, Türkçe öğren" şeklinde cevap vermesine Diyarbakırlılar tepki gösterdi. Bir ülkenin komutanlarının vatandaşa saygı göstermesi gerektiğini kaydeden Diyarbakırlılar, "Biz nasıl ona saygılıysak o da bizim dilimize ve kültürümüze saygılı olsun. Bizim analarımız kendi ana dilleriyle konuştukları için televizyonu izleseler de öğrenemezler. Bize dilimizi annelerimiz öğretti. Annelerimize saygılı olsun" dedi. Geçtiğimiz günlerde öğrencilere yardım malzemesi dağıtmak ve vatandaşların sorunlarını dinlemek için gittiği Erzurum'da 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'na Naime Kandil elinde nüfus cüzdanı ile yaklaşarak Kürtçe bir şeyler söyledi. Yanındakilerin "Paşam, Türkçe nızani (Türkçe bilmez), yardım istiyor" demesi üzerine Korgeneral Kıvrıkoğlu, "Türkçe öğren, televizyon izle! Ben de sizi anlayayım" dedi. Korgeneral Kıvrıkoğlu, daha sonra bir ajansın muhabirine "Türkçe bilmiyor. Tercümanla anlaştık. Eğer bu devletten yardım istiyorsa, devletin resmi dilini öğrenmesi lazım" diye yanıt vermesine Diyarbakırlılar tepki gösterdi. Korgeneral Kıvrıkoğlu'nun sözlerine tepki gösteren Mecit Karayel (25) adlı vatandaş, "Genelkurmay Başkanı diyor ki bin yıllardır kardeşçe yaşamış halklarız. Madem ki bin yıllardır birlikte yaşıyorsak ve biz onların diline kültürüne saygılıysak onlar da bizimkine saygı duysun" dedi. Halkların kardeşçe yaşamasının birbirlerinin kültürlerine saygı göstermesinden geçtiğine vurgu yapan Karayel şunları söyledi; "Bizim analarımız doğduklarından buyana kendi ana dilleriyle konuştukları için televizyonu izleselerde öğrenemezler ve bize dilimizi annelerimiz öğretti. Annelerimize saygılı olsun biz ona saygı duyuyorsak o da analarımıza saygı duymak zorunda." "Biz bu ülkede kardeşçe, barış içinde bir yaşam istiyoruz. Komutanın bu söylemlerini ayrımcılık olarak değerlendiriyoruz" diyen Abdullah Ofçi (53) de, bir dilin zorla öğretilemeyeceğine vurgu yaptı. Ofçi, "Bir insan başka bir dili bilmiyorsa, bilmiyordur. Gerektiğinde tercüman vasıtasıyla bu sorun halletsinler. Ama bu dili öğreneceksin dayatmaları da yersizdir. Komutanın daha ılımlı yaklaşması gerekiyordu" diye konuştu.

'Bu hakarettir' Bir insan hangi dille doğmuşsa o dili konuşma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Veysi Dağhan (45) ise şunları söyledi: "Kişinin kendi diliyle, kendini ifade etme hakkı vardır. Türkiye'de sadece Türkler değil birçok halk yaşıyor ve eğer Kıvrıkoğlu bir komutansa insanları anlaması için Türkiye'de yaşayan halkların dillerini bilmesi gerekir. Kıvrıkoğlu Kürtçe biliyor mu ki kadından Türkçe konuşmasını istiyor. Bir kadın şahsında bütün Kürtlere yapılmış bir hakarettir. Bir taraftan bölgeye gelip Türkiye'nin birliği istiyorlar, diğer taraftan da Kürtleri inkâr ediyorlar. Verdikleri demeç ve kadına yaklaşımı Kürt sorundaki çelişkiyi gösterir."


'Kadın olarak gururum incindi' Reyhan Lezgin (29): "Kıvrıkoğlu'nun bu konuşmasını talihsiz bir yaklaşım olarak buluyorum. Kürt kadını olarak benim de gururum incindi. Türkiye'de en fazla kendini temsil eden halk Kürt halkıdır. Taleplerini sokaklarda meydanlarda haykırıyor. Milliyetçi ve şovenist duyguların haykırıldığı bu süreçte, verilen bu demeç sadece onlara güç verir. Kadının Türkçe öğrenme zorunluluğu varsa aynı zamanda Kıvrıkoğlu'nun da Kürtçe öğrenme zorunluluğu var. Devlet yöneticilerinin Türkiye'de yaşayan halkların dillerini öğrenme zorunluluğu kanısındayım."


'Dilimizi unutamayız' Emin Yahni (74): "Kıvrıkoğlu'nun yaklaşımı Kürtlerin inkârı anlamına gelmektedir. Kıvrıkoğlu Kürtlerden Türk olmalarını istiyor. Kürtlüğümüzü unutup Türkleşmemizi istiyor. Cumhuriyet kurulduğundan buyana Kürtler inkâr edildi, dilleri yasaklandı ve Türkleşmeleri için baskı uygulandı. Kıvrıkoğlu 'eğer Kürt olduğunuzu unutmazsanız yaşam hakkınızda yok' mesajını verdi. Bizden dilimizi ve kültürümüzü unutmamızı istiyorlar. Yaptığı çok büyük bir hata ve yanlıştır. Eğer Türk ve Kürt halkının birbirini imha etmesini istiyorlarsa böyle konuşmaya devam ederler. Ancak bunların yararı olmayacak. Biz Kürtler Türkçe'yi biliyoruz ama Türkler Kürtçe bilmiyor. Neden Türkler Kürtçe bilmiyor."

ÖNCEKİ HABER

Servis soygunu

SONRAKİ HABER

12 EYLÜL ile neler yaşandı? -7-

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa