15 Eylül 2005 21:00

'İşçi sınıfının birliğe
   bütünlüğe ihtiyacı var'

Ankara'da ambar işçileri ile bir araya gelen TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, ambarları yok edecek gelişmelere dikkat çekerek, "Sınıfın birlik ve bütünlüğe her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu" söyledi.

Paylaş
TÜMTİS'te eski Genel Sekreter Şükri Günsili'nin başını çektiği bir grubun, olağanüstü kongre girişimlerine ve Genel Başkan Sabri Topçu'ya yönelik itham ve iddialarına karşı işçileri bilgilendirme toplantılarının ikincisi Ankara'da yapıldı. Ambar işçileri ile bir araya gelen Sabri Topçu, taşımacılık sektörünün yeniden yapılandırıldığı, ambarları bitirecek Karayolları Taşımacılığı Yasası'nın gündemde olduğu bir dönemde olduklarına dikkat çekerek, örgütlülüğe yönelik saldırıların daha da artacağı bu dönemde, işçi sınıfının daha çok birlik ve bütünlüğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Açık yaraya kurt düşmez Toplantıda ilk sözü alan Ankara Şube Başkanı ve Merkez Yönetim Kurulu üyesi Nurettin Kılıçdoğan süreci ve gelişmeleri anlattı. "Açık yaraya kurt düşmez" diyerek, bir tereddüt yaşanıyorsa açık açık konuşmak ve paylaşarak gidermek gerektiğini belirten Kılıçdoğan, "Bu bizim geleneğimiz ve hiç bozulmadı" dedi. Topçu'nun tırnaklarıyla mücadele ederek geldiğini kaydeden Kılıçdoğan, işçi sınıfına inanmayanın başarı şansı olmadığını söyledi.

İftira ve komplo TÜMTİS Genel Sekreteri Abidin Kandeyer ise ekmek ve iş mücadelelerini birleştirmeye çalışmaları gereken bu dönemde olağanüstü kongreyi tartışmak zorunda kaldıklarını, ancak buna kendilerinin sebep olmadığını belirtti. Kandeyer, olağanüstü kongre isteyenlerin, "sendikada tıkanıklığın, Topçu'nun sendikadan gitmesi ile açılacağını, böylece Topkapı işçilerinin geri geleceğini" propaganda ettiklerini söyledi. "Yalan söyleyerek, yanlış yönlendirerek, bütün işçilerin ekmeğinde payı olan genel başkana karşı iftira ve komplo içinde olduklarını" belirten Kandeyer, "Kendi egemenlikleri için sendikayı yarım hale getiriyorlar, yarın da yok edecekler" dedi. Sendiklarında mücadeleden kesinti yapılmadığını, ama profesyonel sayısının indirilmesinin söz konusu olduğunu, sıkıntıların da buradan çıktığını söyleyen Kandeyer, "Her ne olursa olsun genel kurulları işçilerin bölünmesi doğrultusunda, birilerine koltuk sağlamak için değil, birliğe hizmet edecek şekilde yapacağız" diye konuştu.

Dışarıdan yıkamadılar İşçilerin soruları ve eleştirileri ile değil, destekleri alkış ve sloganları ile karşılanan Topçu ise her zaman "işyerinde birlik, işkolunda birlik, ülkede birlik ve dünyada birlik" ilkesini savunduklarını ve emeğin de hakların da ancak bu birlik devam ettiği sürece kalıcı olabileceğini söyledi. Kendisi üç yaşında iken kurulan ve 12 Eylül'de kapatılan TÜMTİS'i, 1983'de sıfırdan, yarım bir odada yeniden kurmaya başladıklarını, 1984'te İstanbul ambarlarında örgütlendikten sonra Şube Sekreteri olduğunu, 1987'de 7 ay süren bir grev yaşadıklarını, tek amacının işçinin ekmeğini büyütmek ve işçi sınıfına destek olduğunu anlatan Topçu, "Eğer işçilerin birliği için ben engelsem hiç düşünmeden üzerime düşeni yaparım" dedi. "Kaleler içten yıkılır" diyerek, TÜMTİS'i dışarıdan hiçbir gücün, saldırıların, gözaltıların, davaların, baskıların yıkamadığını anlatan Topçu, Topkapı ambarlarında 3 işçinin ölümü ile sonuçlanan provokasyonu ve sonrasındaki gelişmeleri özetledi. Topkapı'daki işçileri tek tek örgütlediğini, gitmelerinin en çok kendi yüreğini yaraladığını belirten Topçu, Günsili ve arkadaşlarını kastederek, "Bir insanın beyni çöktü, ahlaken de bitti mi işçi sınıfına vereceği hiçbir şey yoktur" dedi.

'Önümüzdeki süreç zorlu' Bu sendikada kavganın işçilere karşı değil, ekmeklerine el uzatanlara, örgütlülüklerine saldıranlara ve işçi düşmanlarına karşı verildiğini kaydeden Topçu, darbelere hiçbir koşulda izin vermeyeceklerini söyledi. "Ambarlar sektörü bitiyor. Karayolları Taşımacılığı Yasası çıkıyor, işyerleri kapanacak, işkolları birleşecek. İşçiler birçok işyerinde kıdem tazminatını alacak işveren bile bulamayacak" diyerek ambar işçilerini bekleyen tehlikelere dikkat çeken Topçu, işçi sınıfının birliğe, bütünlüğe, kardeşliğe en fazla ihtiyaç duyduğu bir sürecin yaşandığını dile getirdi. Topçu, "Önümüzdeki süreç zorlu bir süreç. Örgütlü yapımızı korumamız gerek" dedi. İşçilere "Oyuna gelmeyeceğiz. Bu sendika çok sıkıntılar, badireler atlattı, bunu da atlatacak" diye seslenen Topçu, olağanüstü değil, erken olağan genel kurul yapacaklarını söyledi.




İşçiler sendikalarına sahip çıktı Tek tek söz alan işçiler de Genel Başkan Topçu'ya ve sendikalarına sahip çıkarak, "Topçu 30 yıldır bu sendikanın önünü tıkamadı da şimdi mi tıkıyor? 30 yıldır sendikanın malvarlığını satmadı da şimdi mi satacak?" diye sordular. Bir işçinin, "Başkan, taşlı bir tarlayı taşlardan temizleyip, buğday ekip, ekmek olarak bize sundu. Başkan tarla taşlanmaya başladı, birlikte taşlardan temizleyelim" sözleri alkışlarla karşılandı. TÜMTİS'e bir yıl önce üye olan bir işçi ise, daha önce de sendika deneyimi olduğunu belirterek, "Böyle güzide bir örgüt görmedim. Başka sendikada şube başkanı bulamıyorduk derdimizi anlatacak, bu sendikada genel başkan bizimle oturuyor, tartışıyor" dedi. Ankara Şubesi'nin eski Başkanı Musa Gökçe ise olağanüstü kongre ile şube başkanı olduğunu, ancak olağanüstünün işçiye bir şey getirmediğini gördüğünü belirterek, mevcut toplusözleşmeyi bile geriye götüreceği uyarısında bulundu. Topçu'ya yönelik eleştirilere tepki gösteren Gökçe, "Topçu 30 yıldır değişmedi; dürüstlüğü, çabaları hep aynı. Ben ondan dürüstlüğü öğrendim" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sendikalar bastırdı
   Türk-İş umursamadı

SONRAKİ HABER

Örgütlenme özgürlüğü yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...