15 Eylül 2005 21:00

Yeniden buhran yılları

Geçtiğimiz yıl gösterime giren "Seabiscuit" (Zafer Yolu); büyük krizin yaşandığı 30'lu yıllarda Amerika'da sıska bir atın bir anda nasıl yoksulların umudu haline geldiğini aynı zamanda sahibine ve gözüpek jokeyine hep hatırlanacak başarılar kazandırdığını anlatıyordu.

Paylaş



Cinderella Man Yönetmen: Ron Howard Oyuncular: Russell Crowe, Renée Zellweger, Connor Price Tür: Romantik - Dram Yapım: ABD 2005 Süre: 144 dak.


Geçtiğimiz yıl gösterime giren "Seabiscuit" (Zafer Yolu); büyük krizin yaşandığı 30'lu yıllarda Amerika'da sıska bir atın bir anda nasıl yoksulların umudu haline geldiğini aynı zamanda sahibine ve gözüpek jokeyine hep hatırlanacak başarılar kazandırdığını anlatıyordu. Ekonomisinin durağan bir döneme girdiğinin yazılıp çizildiği, geçtiğimiz haftalarda meydana gelen Katrina kasırgası ile yoksulluğun sınırlarının iyice belirginleşmeye ve ortaya çıkmaya başladığı Amerika'dan yine bir buhran dönemi filmi geliyor sinemalarımıza "Akıl Oyunları" filminden hatırladığımız Ron Howard'ı yeniden Russell Crowe'la buluşturan "Cindrella Man", bizi Amerikan tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olan büyük bunalım yıllarına götürüyor. Eski günlerde parlak maçlar çıkarmış bir boksör olan James J. Braddock da ülkedeki herkes gibi ekonomik sıkıntıyla mücadele etmekte ve zor günler geçirmektedir. Kariyeri altüst olmakla kalmamış, boğazına kadar borca battığı yetmediği gibi borçları nedeniyle ailesinin can güvenliğini sağlayamaz hale gelmiştir. Tek istediği kendisine yeni bir şans verilmesidir. İstediği şansı ele geçiren Braddock, bunu iyi değerlendirir.

Akıl oyunları ve Cinderella Yönetmen Howard, "Akıl Oyunları"nda da yine Amerikan tarihi açısından önemli bir dönemi ele alıyordu. Soğuk savaş paranoyasının Amerika'da zirveye çıktığı 50'li ve 60'lı yılları anlatan film, bir yandan bilimsel çalışmalar yapan bir adamın McCartizm'in cenderesi içinde halisünasyonla gerçeği birbirine karıştırmasını dönemin atmosferini de başarılı bir biçimde anlatarak veriyordu. Ülkedeki 'komünizm' korkusunun bilim adamları üzerinde yarattığı baskıyı ve paranoyayı gözler önene sermekten çekinmeyen Howard'ın Cinderella Man'da aynı yöntemi izlediği söylenemez. Filmi "Zafer Yolu"ndan ayıran tek şey; kahramanın bu kez bir insan olması. İnişleri, çıkışları; umudu ve umutsuzluğu bir arada taşıyan dramatik yapısıyla film "Zafer Yolu"nun izlediği bütün yolları takip ediyor. Bu bakımdan Howard'ın hikaye anlatımında seçtiği yöntemin orijinal olduğunu, ya da yeni olduğunu söylemek zor.

Aile, inanç ve kahramanlık Kısaca, aile sevgisi, inanç ve kahramanlık kavramları üzerinden şekillenen ve zor dönemde bir araya gelen bu bileşkenin Amerikan Rüyası'nın ta kendisi olduğunu anlatan filmin kahramanının bir süre sonra yoksul insanların gözdesi haline gelmesi de sıradan Amerikalılar için söylenmiş bir söz gibi; Amerika size rüyalarınızı gerçekleştirmek için fırsatlar verir. Önemli olan bu fırsatlar karşınıza çıktığında ne yapacağınız ve ne kadar risk alacağınız. Serbest piyasa böyle çalışır; olanakları risk alarak rüyaya çevirebilirsin!

ÖNCEKİ HABER

Linç davasına devam edildi

SONRAKİ HABER

Çöl fırtınası Afrika topraklarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...