14 Eylül 2005 21:00

BAĞDAT KANA BULANDI

Irak'ın başkenti dün sekiz intihar saldırısıyla sarsıldı. İş bulmak için bekleyen işsizleri hedef alan ilk saldırıda 114 kişi öldü, 156 kişi yaralandı. Saldırıları El Kaide örgütü üstlendi. ABD ordusu ise, Telafer'in ardından ülkenin batısındaki diğer kentlere yöneldi.

Paylaş
Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen kanlı saldırılarda en az 132 Iraklı can verdi. Dün sabah erken saatlerde Kazımiye semtinde düzenlenen intihar saldırısında 114 kişi öldü, 156 kişi yaralandı. Şii mahallesi Kazımiye'de, bir intihar eylemcisi, bomba yüklü minibüsü iş bulmak amacıyla yol kenarına toplanan işçilerin arasına sürerek infilak ettirdi. Korkunç olaydan sağ kurtulan Hadi adındaki işçi, "Toplanmıştık ve aniden bir araç infilak etti. Olay yeri ateşe, toza ve karanlığa bulandı" diye tanık olduğu dehşeti anlattı. Görgü tanıkları ceset parçalarının etrafa saçıldığını söylediler. Bir yetkili, saldırıda 220 kilo kadar bombanın kullanılmış olabileceğini söyledi.

Zincirleme patlamalar Bu saldırının ardından Sünni mahallesi Ademiye'de bir polis konvoyunu, kuzeydeki Hürriye mahallesindeki bir gaz fabrikasını, Kula ve Adil mahallelerini hedef alan 4 intihar saldırısı daha meydana geldi. Hürriye mahallesindeki saldırıda 11 kişinin öldüğü, 14 kişinin de yaralandığı bildirildi. Kula mahallesindeki saldırıda 4 kişi öldü, 22 kişi yaralandı. Adil mahallesindeki saldırıda 3 Iraklı asker öldü. Yine Bağdat'ta bir ABD konvoyunu hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi. Saldırı hakkında ayrıntılı bilgi alınamadı. Gazetemiz yayına hazırlandığı saatlerde, kentteki intihar saldırısı sayısı 8'e yükselmişti.

El Kaide üstlendi Irak El Kaide Cihad örgütü, "Telafer'de direnişçilere karşı başlatılan operasyonun öcünü almak için ülke genelinde intihar saldırısı kampanyası başlattığını" ilan etti. Örgüt, bir internet sitesinde yayımladığı bildiride, "Müslüman cemaatine müjdeler olsun, Telafer'deki Sünnilerin intikamını almak için savaş başladı" denildi. Başkentin kuzeyindeki Taci kentinde de, silahlı kişiler önceki gece geç saatlerde evlerinden sürükleyerek çıkardıkları 17 kişiyi silahla vurarak öldürdü. Dün kent merkezinde de şiddetli bir patlama oldu. Yabancıların kaldığı Raşid Oteli ile gar arasında meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olup olmadığı açıklanmadı. Başkentin doğusunda Şaab stadyumu yanında bir Amerikan askeri konvoyuna bomba yüklü otomobille saldırı düzenlendiği, 2 askerin yaralandığı bildirildi.

Hava bombardımanı Diğer yandan, Amerikan savaş uçakları, Irak'ın Suriye sınırı yakınındaki Karabila kentini bombaladı. Bir hastane yetkilisi, 10'dan fazla sorti düzenlendiğini söyledi. Saldırıda kaç Iraklının öldüğü bilinmiyor. Hastane yetkilisi, hava saldırısından sonra ailelerin kenti terk etmeye başladığını ve Amerikan ordusunun önceki güon 4 direnişçiyi öldürdüğünü açıkladığı Haditha bölgesine doğru gittiklerini belirtti. Bir güvenlik yetkilisi de Irak ordusunun Karabila yakınındaki Gümrük bölgesinde direnişçilerle çatıştığını söyledi. Irak Savunma Bakanı Sadun Dulaymi, Amerikan askerlerinin desteğindeki Irak güçlerinin Telafer kentinde düzenlediği operasyon sırasında yaptığı açıklamada, operasyonun, Karabila'nın yakınındaki Kaim kenti dahil ülkenin batısındaki dört kente yayılacağını söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

Diyet tacirlerine kanmayın

SONRAKİ HABER

Avrupalı aydınlardan
   barış sürecine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...