13 Eylül 2005 21:00

Bornova işçisinin bekleyişi sürüyor

Bornova Belediyesi'nde taşeron şirkete geçmedikleri için işten atılan Belediye-İş 6 No'lu Şube üyesi temizlik işçilerinin Belkahve'de bulunan şantiyedeki bekleyişleri devam ediyor.

Paylaş
Bornova Belediyesi'nde taşeron şirkete geçmedikleri için işten atilan Belediye-Iş 6 No'lu Şube üyesi temizlik işçilerinin Belkahve'de bulunan şantiyedeki bekleyişleri devam ediyor. Belediye yönetimi şu ana kadar işçilere bir açiklama yapmazken, Bornova Belediyesi sinirlari içinde yer alan hiçbir yerde çöpler toplanmiyor. Pazartesi günü akşam saatlerine kadar şantiyede bekleyen işçiler, belediye yönetiminin bir açiklama yapmamasi üzerine, sendika yöneticileriyle birlikte belediye binasina gittiler. CHP'li Bornova Belediye Başkani Sirri Aydogan'dan görüşme talep eden işçiler, hiçbir yetkilinin belediyede olmadigini ögrenince evlerine dagildilar. Işçiler, dün sabahin erken saatlerinden itibaren yeniden şantiyede toplanarak beklemeye başladilar.

Ikna çabasi Bu arada belediye yönetiminin temizlik işlerini verdigi ve işçileri devretmek istedigi Öz Erbil adli taşeron şirket yetkililerinin, akşam işçilerin evlerini dolaşarak şirkete geçmeleri konusunda ikna etmeye çaliştigi belirtildi. Şirket yetkililerinin, işçileri ikna edemeyince, Bornova'daki kahveleri dolaşarak "Belediyede 850 milyon maaşla iş var" diyerek işsizleri şantiye alanina yönlendirdigi ögrenildi. Dişaridan gelen bu işçiler ise, atilan işçiler tarafindan ikna edilerek geri gönderildi.

Hakli zemini yok Işçilerle birlikte şantiyede bekleyen Belediye-Iş 6 No'lu Şube Başkani Atilla Pasin, gazetemize yaptigi açiklamada, atilan işçilerin valilik vizesini aldiklari andan itibaren belediye işçisi oldugunu bildirdi. Taşeron sisteminin yasal dayanagi olsa da hiçbir hakliligi olmadigini söyleyen Pasin, "Siz belediyenin yapması gereken işi, büyük paralar ödeyerek ve ucuz işçi çalıştırarak dışarıdan bir şirkete veriyorsunuz. Bu hem kamuyu hem de işçiyi sömürmektir. Kaldı ki temizlik belediyenin asli işidir" dedi. İşten atılan işçilerin 350-400 milyon maaşla belediyenin en ağır ve en pis işini yaptığını kaydeden Pasin, "Bir işçinin taşeron şirkette belediyeye maliyeti 1 milyar 384 milyon. Bunun 300-400 milyonu işçinin, vergileri de çikardiginizda geri kalani da taşeron şirketin cebine giriyor. Biz de bunun 300-400 milyonun altinda maliyetle belediye işçisi olarak çalişmalarini teklif ettik. Bu teklifi neden kabul etmiyorlar, anlamiyorum" diye konuştu. Taşeron şirketin kendileri hakkinda suç duyurusunda bulundugunu belirten Pasin, "Bizi yolu kapatıp araçların geçmesine izin vermemekle suçluyorlar. Biz kimseyi engellemiyoruz. Bu işi dışarıdan adam toplayarak yapamazlar. Bu işçiler ortalama 10 yıldır bu işi yapıyorlar" dedi. Şirketin iki gündür iş yapmadigini, çöpleri toplamadigini belirten Pasin belediyenin, şirketin sözleşmesini fesh etmesi gerektigini söyledi. Pasin işçilere de, "Belediyenin size bir iş vermesi gerekiyor. Beraberliginizi bozmazsaniz kazanacaginizdan eminim. Buna karar vermek sizin elinizde" diye seslendi.

ÖNCEKİ HABER

Uzlaştırma Kurulu'nda şaibe

SONRAKİ HABER

Kentyol'da amaç sendikasızlaştırma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...