13 Eylül 2005 21:00

Uzlaştırma Kurulu'nda şaibe

KESK, Uzlaştırma Kurulu'nun iki üyesinin MHP ve Kamu-Sen'le ilişkisi olduğunu ileri sürdü.

Paylaş
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Uzlaştırma Kurulu'nun akademisyen üyelerinden Kadir Arıcı ve Eyüp Bedir'in MHP ve Kamu-Sen ile ilişkileri olduğunu açıkladı. KESK toplugörüşmeler sırasında imzalanan mutabakat metnini bazı maddelerine ilişkin itiraz başvurusunu reddeden Uzlaştırma Kurulu'na karşı Ankara 10'uncu İş Mahkemesi'ne iptal ve ihtiyati tedbir davası açtı.

Siyasi ve yanlı Başvuru öncesinde Ankara Adliyesi önünde, KESK'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin katılımı ile açıklama yapan İsmail Hakkı Tombul, Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi Başkanı başkanlığındaki Uzlaştırma Kurulu'nun 4 akademisyen üyesinin KESK'in başvurusunu usulen reddettiğini, hukukçu başkanın ise şerh koyduğunu hatırlattı. Tombul, kararı "siyasi, yanlı ve hükümetin iki konfederasyon ile yaptığı anlaşmanın meşrulaştırılması çabası" olarak değerlendirdi.

Yasalara aykırı Kamu Sen ve Memur Sen'in hükümetin daha önce açıkladığı zam oranlarının bile altında rakamlara imza attıklarını belirten Tombul, bu pazarlığın aslında AKP Genel Merkezi'nde bitirildiğinin ortaya çıktığını, masada ise bir oyun oynandığını söyledi. Yasa ve ILO sözleşmeleri gereği tek tek sendikaların bile mutabakata karşı Uzlaştırma Kurulu'na başvurma hakkı bulunduğunu belirten Tombul, aynı üyelerin geçen yıl konfederasyonların başvurularını tek tek kabul ettiğine dikkat çekti. Tombul, "Acaba bu kararın altında, düşük ücret zammını meşrulaştırma, sendikal hareket için kara bir leke olan sendika aidatlarına ilişkin anlaşmanın gözlerden kaçırılmak istenmesi mi yatıyor" diye sordu.

'Yanıt bekliyoruz' Tombul, kurulun iki akademisyen üyesinin MHP ve Kamu-Sen ile ilişkili olduğunu da ileri sürdü. Uzlaştırma Kurulu üyelerinden Kadir Arıcı'nın 2002'de MHP'den milletvekili adayı olduğuna, 57'inci hükümet döneminde MHP kontenjanından Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü olduğuna ve Kamu-Sen ARGE ile ilişkisi bulunduğuna işaret eden Tombul, diğer üye Eyüp Bedir'in de Kamu-Sen ARGE Merkezi ile ilişkisi olup olmadığını sordu. Bedir'in ayrıca MHP Araştırma Merkezi ile ilişkisini de soran İsmail Hakkı Tombul, "Bu soruların yanıtı, bu kurulun kararının yansız mı, siyasi mi olduğunun yanıtıdır. Elimizdeki belgelerle bu soruları soruyoruz ve kısa sürede yanıtını istiyoruz. Eğer bu yanıtları vermezlerse, belgeleriyle birlikte bu ilişkileri açıklayacağımızın bilinmesini istiyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Barış istiyoruz

SONRAKİ HABER

Bornova işçisinin bekleyişi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...