12 Eylül 2005 21:00

'Kendi kurumuyla davalık'

DT sanatçıları, Mine Acar'ın "asaleten değil de genel müdür vekili olarak atanmasının" nedenini sordular. Tiyatrocuların iddialarına göre, Acar, DT'de sanatçı kadrosuna geçmek için katıldığı bir sınavın Kültür Sanat-Sen tarafından iptal ettirilmesi üzerine DT ile davalık oldu.

Paylaş
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'u, Devlet Tiyatroları'nı (DT) içine sürüklediği kaos ortamından dolayı "özür dilemeye" davet eden sanatçıların öfkesi dinmiyor. Koç'un vekil müdür olarak atadığı Mine Acar'ın asaleten atamasının neden henüz yapılmadığını soran sanatçılar, Acar ile DT arasındaki bir davayı gündeme getirdiler. TOBAV, DETİS, Devlet Konservatuvarları Mezunları Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, Seslendirme Sanatçıları Birliği dün ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Birçok DT oyuncusu ve sanatçısının katıldığı toplantıda, DT'nin kapatılıp kapatılmaması gerektiği tartışmalarına sert tepki gösterildi. Sanatçılar, "bugün 'devletin tiyatrosu olmaz' diyenler, yarın 'devletin okulu, hastanesi üniversitesi olmaz' diyeceklerdir. Bunların da kapatılmasının ilk adımı DT ise çekinmeyin, korkmayın beyler kapatın Devlet Tiyatroları'nı" diye tepkilerini dile getirdiler. Bakan Koç'un, "konular hakkında bilgili ve yetkin olmadığına, DT'nin kapanıp kapanmamasını Türkiye'nin gündemine getiren ilk bakan olduğuna" işaret edilen toplantıda, Koç'un bu nedenlerden ötürü, sanatçılardan özür dilemesi istendi. DT Yasası hazırlıklarına değinen ve bu yasayı üç günde hazırlayabileceklerini savunan sanatçılar, DT'de oluşan kaos ortamının sanatçılara büyük oranda yansıdığını, provaların aksadığını söylediler.

Ataması neden yapılmıyor? Toplantıda ayrıca DT yeni Genel Müdürü Vekili Mine Acar hakkında da bir iddia ortaya atıldı. Tamer Levent'in anlatımına göre; Mine Acar, 2000 yılında Rahmi Dilligil döneminde, sanatçı kadrosuna geçmek için sınava giriyor ve bu sınavda birinci oluyor. Kültür Sanat-Sen ise mahkemeye başvurarak, sınavı iptal ettiriyor. Mine Acar, bu iptal kararını bozmak için mahkemeye başvuruyor ve kazanıyor. DT, bu kararı temyize götürüyor ve Danıştay 5. Daire, Acar'ın iptal kararına yürütmeyi durdurma kararı alıyor. Acar böylece DT'ye genel müdür olarak atanınca hem davalı hem davacı konumuna geçiyor. Acar, 31 Ağustos'ta Konya DT'yi ziyarete gidiyor. Yerine ise vekaleten Tayfun Orhon'u bırakıyor. Orhon da bu arada Sanat Yönetim Kurulu'nu toplayarak DT'yi, Acar davasından feragat ettiriyor. Bu, Acar'ın atamasının önündeki engelin kalkması anlamına geliyor. "Acar'ın ataması neden hâlâ yapılmadı" diye soran Levent ise bu mahkeme kararının atama için beklendiğini iddia ederek, "Bu davaya göre, Acar'a önce reji asistanlığı görevi verilecek ardından da genel müdür olacak. Kararnamesi niye yazılmıyor? Çünkü davanın sonucu bekleniyor" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Heyecan ve sevinç

SONRAKİ HABER

Mardinli genç sanatçılar
   destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa