11 Eylül 2005 21:00

'12 Eylül ruhu'yla sürgün

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen darbe ruhu hâlâ işlerliğini koruyor.

Paylaş
Kadıköy'de bulunan Kalamış İlköğretim Okulu Öğretmeni Ali Aktaş, Varlık Yayınları'ndan yayımlanan Murat Tuncel'in 'Gölge Kız' isimli öykü kitabını öğrencilerine okuttuğu için Pendik'te bulunan Buhara İlköğretim Okulu'na sürülürken, İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından da brüt maaşının dörtte birinin kesilmesi cezasına çarptırıldı. Öğretmen Ali Aktaş hakkında, 2004-2005 öğretim yılında Milli Eğitim Disiplin Kurulu tarafından yürütülen soruşturmada, "O yaştaki çocukların psikolojik yapılarını bozmaya matut yazar" nitelendirmesinde bulunulan Murat Tuncel'in Gölge Kız adlı kitabını okutup özetini istediği için, 2 yıl kıdem indirme cezası verilmesi teklif edildi. Disiplin Kurulu, Gölge Kız adlı kitap için de, şu ifadeleri kullandı: "İçinde müstehcen konuların bulunduğu, Türk örf ve adetlerine aykırı, ahlaki çöküntülere sebep olabilecek tarzda yazılar ihtiva eden..." Soruşturma sonucunda, Ali Aktaş'ın memurluk kıdeminin 1. derece 4. kademede olmasından dolayı ceza brüt aylığın dörtte birinin kesilmesi teklifiyle İstanbul Valiliği makamına sunuldu. İstanbul Valisi Muammer Güler de, kurulun verdiği teklifi kabul ederek Öğretmen Aktaş'ın brüt aylığının dörtte birinin kesilmesi suretiyle cezalandırılmasına karar verdi. Soruşturmanın sonucu ise Öğretmen Aktaş'a, 2 Eylül 2005 tarihinde tebliğ edildi.

"Değerlere saldırı" Varlık Yayınları, yayımladığı öykü kitabı 'Gölge Kız'ın tanıtımını, şu ifadelerle yapıyor: "Anadolu'dan Hollanda'ya uzanan upuzun bir coğrafyada insanın izini sürüyor, gurbetçi yazarımız Murat Tuncel. Gerçeklerle düşlerin iç içe geçtiği bu yolculukta, baskılarla, göçlerle ve yalnızlık duygusuyla biçimlenen bir zamana tanıklık ederken, kendisiyle de yüzleşmeyi göze alabiliyor." Ali Aktaş'a verilen cezayı kınayan Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Zeyrek, 'yenilikçi, özgürlükçü' gibi görünen AKP Hükümeti döneminde baskıların daha da arttığını söyledi. İnsanlığın bütün değerlerine karşı bir sınırlama ve saldırı olduğunu, yüz temel eser içerisine Yaşar Kemal ve Aziz Nesin'in alınmadığını ifade eden Zeyrek; "Öğrencileri okumaya teşvik eden öğretmenler, yerlerinden yurtlarından ediliyor. Okullarımızda kutlu doğum haftası adı altında uhreviyat eğitimi yapılıyor. Bakanlık kültür hayatımızı çölleştirmek istiyor. Eğitim Sen olarak bu durumu ve Ali Aktaş'a verilencezayı esefle kınıyoruz" şeklinde konuştu.




Yazarın aldığı ödüller AKP'li Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitabını sakıncalı bulduğu Yazar Murat Tuncel bugüne kadar çok sayıda ödül aldı. Yazar, 1979 yılında Kültür ve Spor Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği Gençlik Öykü Ödülü'nü Çerçi adlı öyküsüyle, 1997 NPS Radyo Öykü Ödülünü Cennet de Bitti adlı öyküsüyle, 1994 Şükrü Gümüş Roman Ödülü'nü Maviydi Adalet Sarayı adlı romanıyla , 1997 Halkevleri Kültür-Sanat Yarışması Roman Ödülü'nü Üçüncü Ölüm adlı romanıyla ve 2000 Yılı Orhan Kemal Öykü Ödülü'nü yayınlanmamış öykü dosyasıyla aldı.

ÖNCEKİ HABER

25 yıl sonra aynı zihniyet

SONRAKİ HABER

Şırnak'a da Yozgat'a da
   artık cenaze gitmesin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...