10 Eylül 2005 21:00

'Barışa katkı yapmalıyız'

Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, barışa yönelik katkılar yapılması gerektiğini söyledi. Ercan, TMY'de yapılacak değişikliğin de özgürlükleri zedeleyeceğini vurguladı.

Paylaş
Son günlerde yaşanan olaylara ilişkin ortak bir açıklama yapan İslami kesime yakınlığı ile bilinin sivil toplum kuruluşları, toplumsal barışa herkesin katkı yapması çağrısında bulundular. Çağrıda, hükümetin Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) yapmayı düşündüğü değişikliklerin de hak ve özgürlüklere ciddi zarar vereceği uyarısı yapıldı. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) başta olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşları, son günlerde yaşanan ve toplumsal barışı tehdit eten olaylarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Sivil toplum kuruluşları, son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle herkesi sağduyulu davranarak toplumsal barışa katkıda bulunmaya çağırdı. Çıkarılması düşünülen yeni terörle mücadele yasasının kapalı ifadeler içerdiği yönünde duyumlar alındığını belirten sivil toplum kuruluşu temsilcileri, böyle bir yasanın hukuka ve demokrasiye uygun olmayacağı görüşünde birleşti. Aralarında ASDER, Akdav, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği, Eğitim Bir-Sen ve İHH gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı basın toplantısında, ortak açıklama Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan tarafından okundu. Ercan, Kerkük'ün konumu ile ilgili yapılan tartışmalarla başlayan ve Gemlik'te yaşanan son olaylarla doruğa çıkan toplumsal gerilime dikkat çekti. Bu tür olayların Türkiye'de 1980 öncesi çatışmaların bir benzerinin sahnelenmek istendiği izlenimini uyandırdığını kaydeden Ercan, "Hiç kimse bir diğerinden daha fazla bu ülkenin sahibi değildir. Talepte bulunma hakkı herkes için olduğu gibi, talebini meşru yollarla iletme sorumluluğu da herkes içindir. Bu toplantıda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları olarak, ortak değerler bilincimizle herkesi toplumsal barışa katkı yapmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu. Toplantı sonunda, hükümetin son olaylar ışığında çıkarmayı düşündüğü yeni Terörle Mücadele Yasası'na değinen Ercan, yeni yasanın aldıkları duyumlar ışığında kendilerinde, demokrasiyi zedeleyeceği yönünde bir düşünce oluşturduğunu söyledi. Ercan, yeni yasanın kapalı ifadelerle dolu olduğunu, bunun da barışa hizmet etmek yerine daha büyük sorunlar doğuracağı görüşünde olduklarını ifade etti.


Linççiler yargılansın Mersin Demokrasi Platformu son günlerde yaşanan provokasyon ve linç olaylarını protesto etti. İHD şube binası önünde yapılan eylemde Platform adına konuşan Eğitim-Sen Şube Sekreteri Sinan Muşlu, Türk-Kürt çatışmasını körüklemek isteyenlerin kapsamlı ve planlı bir şekilde yaratılan provokasyonlarla toplumu gererek bir kaos durumunu yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi. Linç eylemlerini gerçekte barış, kardeşlik, eşitlik temelinde insanca bir yaşama dair umutlarını karartmaya çalışan faşist, ırkçı saldırılar olarak değerlendiren Muşlu, "Hiç kimse, bizi, yaşanan linç olaylarının halkımızın doğal bir tepkisi olduğuna inandıramaz. Yaşananlar yönlendirilmiş şovenizmin ve koyu gericiliğin planlı linç eylemleridir" dedi. Abdullah Gül'ün "bu olayların yaşanacağına ilişkin bilgilerimiz vardı" sözünü hatırlatan Muşlu, olayların çıkacağının bilinmesine rağmen neden önlem alınmadığının cevaplanmamış bir soru olarak ortada durduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

O buradaymış gibi

SONRAKİ HABER

BM'de reform krizi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...