09 Eylül 2005 21:00

Erteleme değil YASAKLAMA!

''78'liler Girişimi'' Sözcüsü Celalettin Can, yarın Kadıköy İskelesi'nde yapmayı planladıkları 12 Eylül'ü protesto mitinginin 1 ay ertelendiğini bildirdi.

Paylaş
78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, bazı sivil toplum örgütleriyle birlikte 12 Eylül'ün 25. yıldönümü dolayısıyla 11 Eylül Pazar günü Kadıköy İskele Meydanı'nda yapmayı planladıkları ''Anayasa'nın Geçici 15. Maddesi Kaldırılsın Darbeciler Yargılansın'' mitinginin İstanbul Valiliği'nce 1 ay ertelendiğini bildirdi. Can, "İstanbul Valiliği ve yetkililerin, Kadıköy'deki mitingi, 'özellikle Gemlik çevresinde gerçekleşen olaylar, ülke güvenliği, olayların çıkabileceği, provokasyona açık bir durum olduğu' gerekçeleriyle 1 ay ertelediğini" hatırlattı. Bunu erteleme değil yasaklama olarak algıladıklarını ifade eden Can, "Mitingi 1 ay sonra yapmanın fazla anlamı yoktur" dedi. Can, İstanbul Valiliği'nin gerekçelerini abartılı ve yanlış bulduklarını belirterek, mitingin cuntaya karşı bütün güçlerin bir araya getirildiği, ortak bir zemin yaratıldığı, tüm tedbirlerin alındığı bir miting olarak planlandığını dile getirdi. "Bir ay sonraya ertelemek bir nevi yasaklamaktır" diyen Can, 11 Eylül Pazar günü saat 12.30'da Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaparak erteleme konusundaki görüşlerini anlatacaklarını ekledi.

İzmir kararlı İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Celil Taşkın ise, kentte yarın yapılması planlanan "Darbeciler Yargılansın" mitinginin Tertip Komitesi Başkanı Servet Ali Çınar'ı görüşmeye çağırdı. Görüşme hakkında bilgi veren 78liler Derneği İzmir Şube Başkanı Servet Ali Çınar, kendilerine mitingi düzenlemekte kararlı olup olmadıklarının sorulduğunu aktardı. Provokasyon iddialarının gerçekçi olmadığını belirten Çınar, "Biz bu mitingi darbecilerin yargılanması talebiyle yapıyoruz. Ve yapmakta kararlıyız" dediklerini iletti. Çınar ayrıca, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi'nin mitinge dair açıklamalarını eleştirdi.


78'lilerden 'Ankara'ya gelin' çağrısı 78'liler Derneği üyeleri yaptıkları eylemde, mitingleri yasaklanan illere 11 Eylül günü "Ankara'ya gelin" çağrısı yaptı. Dernek üyeleri, böyle bir dönemde "köşeye çekilmek yerine, alanlarda demokratik haklar savunulmalıdır" diyerek, provokasyonlara izin vermeyeceklerini belirttiler. 78'liler Derneği'nin eylemine aydın ve sanatçılar ile Halkevleri üyeleri de destek verdi. Yüksel caddesinde alkış ve sloganlarla bir araya gelen topluluk, darbecilerin yargılanması ve demokratik kazanımlar için 11 Eylül günü Ankara'daki mitinge geniş katılım çağrısı yaptı. Eylemde konuşan 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, "11 Eylül günü yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen alanlarda olacağız. Mitingleri ertelenen arkadaşlara Ankara'da buluşalım çağrısı yapıyoruz. Sağduyu ile başka bir amaca izin vermeden demokrasi gösterisi yapacağız" dedi. Halkevleri Başkanı Abdullah Aydın da 12 Eylül darbesinin gerçekleşmesinden bu yana çeyrek yüzyıl geçtiğine dikkat çekerek, darbecilerden hesap sorulması gerektiğini vurguladı. Aydın, darbecilerin yargılanmasının düş olmaktan çıkıp somut eylemliliğe dönüştüğünü ifade ederek, son günlerde ırkçı şoven kışkırtma ile Kürt-Türk düşmanlığının körüklendiğini belirtti. Aydın, "Böylesi dönemde köşeye çekilmek yerine alanlarda olmalıyız. Bütün dostları mitinge çağırıyorum" dedi.Şair Ahmet Telli ise "Karanlık olanlar kendisiyle yüzleşemez. 12 Eylül'ü alanlarda haykırmak istiyoruz. Bütün insanları 12 Eylül ile yüzleşmeye çağırıyoruz" dedi. Provokasyona girişenlerin 12 Eylül ile yüzleşemeyenler olduğunu ifade eden Telli, "Şiirimizi, ruhumuzu, dilimizi, 11 Eylül'de mitingte buluşturalım" dedi.

ÖNCEKİ HABER

BAT da harman değiştiriyor

SONRAKİ HABER

Kolera: Kod adı A14

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...