08 Eylül 2005 21:00

Ret kararı yasaya aykırı

KESK'in Uzlaştırma Kurulu'na başvurusunun reddedilmesi, akademisyenlerin siyasi kararı olarak değerlendiriliyor. Kararın gerekçesinde, KESK'in şerh koymasının mutabakatı bozmayacağı ileri sürülürken, 4688 sayılı Kanun'a göre konfederasyona bağlı tek bir sendika bile Uzlaştırma Kurulu'na itirazda bulunabilir.

Paylaş
KESK'in Uzlaştırma Kurulu'na başvurusunun reddedilmesi, 4688 sayılı Kanun ve yönetmeliklere aykırı. Toplu görüşmeleri düzenleyen kanunun ilgili maddeleri, yetkili sendikaların Uzlaştırma Kurulu'nu toplantıya çağrısını değerlendirmesi gerektiğini açıkça öngörüyor. Red kararının gerekçesinde, yasanın 34 ve 35'inci maddelerine atıfta bulunularak, Uzlaştırma Kurulu'nun göreve çağrılması için mutabakat metninin imzalanmamış olması gerektiği ileri sürüldü. Kararda, "Kurulumuza sunulan dosya incelendiğinde, taraflarca bir mutabakat metninin imzalanmış olduğu, ancak kamu görevlilerini temsilen toplantıya katılan 14 üyeden 3'ünün şerh koydukları görülmektedir" denildi. 4688 sayılı Yasa'da toplu görüşmenin yürütülmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı, görüşmelerin hangi esaslar içinde yapılacağının taraflarca belirleneceğinin öngürüldüğüne işaret edilen kararda, tarafların bu konuda bir esas belirlemediklerinin anlaşıldığı kaydedildi. Kararda, KESK'in mutabakat metnine koyduğu şerh; "Kamu görevlilerini temsilen toplantıya katılan üyelerden yalnız üçünün, mutabakat metnini bazı konulara ilişkin şerh koyarak imzalamaları geniş bir mutabakatın varlığını ortadan kaldırmamaktadır" şeklinde yorumlandı. Kararda, toplu görüşme süresi sonunda anlaşmaya varılmaması halinde, mutabakat metninin değil, anlaşmazlık konularını belirleyen bir tutanağın düzenlenmesi gerektiği ileri sürüldü. Bu nedenlerle "başvuru ile ilgili işin esasına girilmemesine oy çokluğu ile karar verildiği" belirtildi. Karar, Başkan Osman Güven Çankaya'nın muhalefetine karşı, Prof. Dr. Turgut Tan, Prof. Dr. Fevzi Devrim, Prof.Dr. Kadir Arıcı ve Prof. Dr. Eyüp Bedir'in oylarıyla alındı.

Tek bir sendika bile itiraz edebilir Oysa yasanın toplu görüşmelerle ilgili altıncı kısmının uyuşmazlıkların çözüm usulleri ile ilgili 35'inci maddesi, taraflardan birinin üç gün içinde Uzlaştırma Kurulu'na başvurabileceği ve başvurunun değerlendirilmesi gerektiğini düzenliyor. Buna göre, yetkili konfederasyonlar mutabakat metnine imza atsa bile konfederasyona bağlı tek bir sendika bile Uzlaştırma Kurulu'na itiraz edebilir.


BASK: Karar bir skandal BASK Genel Başkanı Resul Akay, KESK'in başvurusunu reddeden Uzlaştırma Kurulu'nun, "skandal bir karara imza attığını" belirterek, kurul üyelerinin bu kararla "sınıfta kaldığını" ifade etti. Akay dün yaptığı açıklamada, kurul üyesi akademisyenlerin başvuruyu reddederek, önyargılı davrandıklarını kaydetti. Yasanın 34'üncü maddenin gerekçesinde belirtilen "mutabakat metninin geniş bir uzlaşmaya dayandırılması"nın parmak hesabı bir çoğunluk anlayışı olmadığına dikkat çeken Akay, belirtilen geniş uzlaşmanın tarafların tamamını kapsayan mutlak çoğunluk olduğunun altını çizdi. Akay, "Uzlaştırma Kurulu'nda görev yapan akademisyenlerin başvuruyu reddederek ne yapmak istediklerini ve hangi akla hizmet ettiklerini anlamak mümkün olmamıştır" dedi.


KESK üyeleri protesto etti KESK üyeleri Uzlaştırma Kurulu'nun kararının siyasi olduğunu belirterek, iş mahkemesine başvuracaklarını ve eylemlerini sürdüreceklerini duyurdular. Çalışma Bakanlığı önünde, pankart ve flamalarla bir araya gelen KESK üyeleri, slogan, alkış ve ıslıklarla Uzlaştırma Kurulu'nu protesto ettiler. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Uzlaştırma Kurulu kararının hukuk katliamı anlamına geldiğini belirterek, başvurunun ardından 5'inci günde tebliğ edilmesi gereken kararın 6'ncı günde tebliğ edilmesinin de hukuk dışı olduğunu söyledi. Uzlaştırma Kurulu'ndaki 5 kişiden 4'ünün herhangi bir hukuk nosyonu bulunmayan akademisyenler olduğuna dikkat çeken Tombul, kurulun hukukçu başkanı Osman Güven Çankaya'nın karşı çıkışına rağmen, akademisyenlerin ret kararı verdiğini bildirdi. "Akademisyenlerle hükümetin bir teması olmuş mudur? Bunu tüm kamuoyunun değerlendirmesi gerekiyor" diyen Tombul, Uzlaştırma Kurulu'nun kamu emekçilerinin ve emeklilerin beklentilerini görmezden geldiğini kaydetti. KESK'in muhalefet şerhinin yüzde 5'lik zam ve 40+40 YTL'lik seyyanen zamma ilişkin olduğunu hatırlatan Tombul, başvurularının kabul edilmesi halinde sendika üyelerine devletin ödeyeceği 5 YTL'lik aidat desteğinin de ortadan kalmasının gündeme geleceğini vurguladı. Tombul, "Uzlaştırma Kurulu başvurumuzu esastan görüşmeye başlasaydı, sendikaları devlet güdümüne alma yaklaşımını da değerlendirmek zorunda kalacaktı. Uzlaştırma Kurulu siyasi davranmıştır" diyerek, iş mahkemesine ve uluslararası çalışma örgütüne başvuracaklarını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Musul'da Türk Başkonsolosluğu açılıyor

SONRAKİ HABER

Tuzağa düşürülen işçiler hak arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...