07 Eylül 2005 21:00

Fuar 74. kez kapılarını açıyor

Uluslararası İzmir Fuarı (İEF) bugün yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Bu yıl Universiade nedeniyle eylül ayına kalan Fuar 18 Eylül'e kadar açık kalacak. "Değişim ve gelişim" temasının işleneceği İEF'e bu yıl 62 ülke ve bin 111 firma katılacak. Fuar, Lozan Meydanı'nda bugün saat 18.00'de düzenlenecek törenle açılacak.

Paylaş
Uluslararası İzmir Fuarı (İEF) bugün yapılacak açılış töreni ile başlayacak. Bu yıl Universiade nedeniyle eylül ayına kalan Fuar 18 Eylül'e kadar açık kalacak. "Değişim ve gelişim" temasının işleneceği İEF'e bu yıl 62 ülke ve bin 111 firma katılacak. Fuar, Lozan Meydanı'nda bugün saat 18.00'de düzenlenecek törenle açılacak. Bu yıl fuarın onur konuğu ülkesi Tunus, onur konuğu ili de Mardin olarak belirlendi. İki ülke arasındaki serbest ticaret antlaşmasının etkisiyle onur konuğu ülke seçilen Tunus için uluslararası katılımcılar için ayrılmış olan salonda, 264 metrekarelik özel bir alanda Tunus standı kuruldu. Ülkenin tipik mimari anlayışının bir örneği konumunda inşa edilen standda Tunus'un turizm potansiyeli ve ekonomik olanakları sergilenecek, ülkedeki politik ve sosyal yaşama ilişkin bir tanıtım gerçekleştirilecek. 12 Eylül 2005 günü özel bir 'Ülke Günü' düzenlemeyi planlayan Tunus heyeti ülkenin şarap, hurma, zeytin ve zeytinyağı gibi geleneksel tarım ürünlerini de tanıtacak. 74. İzmir Enternasyonal Fuarı süresince Kültürpark Alanı'nın birçok yerinde farklı kesimlere hitap eden çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Edebiyatçı ve okurların buluştuğu "Kitap Sokağı Söyleşileri", "Edebiyat Söyleşileri", sinemaseverlerin yakından takip ettiği "Sinema Burada Film Festivali", çocuklara yönelik, "Şimdi Söz Çocuğun" alanı ve "Kişisel Gelişim Festivali", "Türkü Şenliği" ile çeşitli resim, heykel ve el sanatları fuarda yer alacak. Fuarda yer alacak sektörler ise şöyle: Gıda ürünleri, gıda teknolojileri ve yan sanayii, mobilya, dekorasyon ve ev araçları gereçleri, beyaz eşya, otomobil, oto yan sanayii, ticari araç, bisiklet / motorsiklet, yapı malzemeleri ve inşaat, iş makineleri, tarım makineleri, ziraat aletleri, tekne, yat ve teknolojileri, iklimlendirme (ısıtma -soğutma) ve yan sanayii, elektrik, elektronik, bilgisayar, telekominikasyon ve enformasyon, makine, finans sektörü (banka, sigorta), termal turizm, deniz ve spor av malzemeleri, hizmet sektörü, (nakliye, franchising, güvenlik ve temizlik şirketleri, ajans ve kurye hizmetleri) ve yayıncılık.

Evrensel de fuarda olacak Fuar süresince gazetemiz Evrensel'in de bir standı bulunacak. Basmane kapısına yakın bir yerde, Villa Çay Bahçesi'nin karşısında diğer katılımcı gazete ve dergilerin yanında yer alacak olan standımızda, fuar ziyaretçileri ile gazetemiz yazarları, çalışanları ve gönüllüleri bir araya gelecek.

Girişler ücretli Fuar süresi boyunca girişler kentkartla yapılacak. Fuar ziyaretçileri Kültürpark gişelerine konulacak kentkart terminallerini kullanırken, kent dışından gelenler için de personellerin bulunduğu gişeler hizmet verecek. Fuar giriş ücretleri ise tam 1 YTL, indirimli 50 YKr olarak belirlendi.




Doğu'yla Batı İzmir'de buluşacak Tarihi zenginliği, büyüleyici etnik mozaiği ile UNESCO'nun Dünya Mirası Kentler listesine aday olmuş kentlerden birisi olan Mardin, fuarda bu yıl ilk kez başlatılan, "Onur Konuğu İl" uygulamasının ilk kenti. Mardin, Venedik ve Kudüs'le birlikte tamamı koruma kapsamı altına alınmış üç dünya kentinden biri olarak dikkat çekiyor. Ermeni ustaların taş işçiliğinin damgasını vurduğu kent, Türk, Kürt, Arap ve Süryani nüfusu, Suriye'yi kuşbakışı gören ve Mezopotamya ovasını ayaklarının altına almış konumuyla ve özellikle tarihsel değerleri ve turistik potansiyeliyle dikkat çekiyor. Tarihi geçmişi M.Ö. 4500'e değin uzanan şehir, bir açık hava müzesi görünümünde. Halkın, "gündüzleri seyranlık, geceleri gerdanlık" sözleriyle tanımladığı; efsaneleri, hikayeleri ve sokaklarında çalınan 'reyhani' müziğiyle kadim bir şehir olan Mardin, bu özelliklerini İzmir Fuarı'nda tanıtacak. Açılış törenine katılacak Mardin heyetinde Mardin Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen, Kırklar Kilisesi Hori Episkopos Gabriel Akyüz, Deyrülzafaran Manastırı Rahibi Yakup Bilge'nin de bulunması dolayısı ile İzmir'liler Süryani dinini de yakından tanıyacak.




Otobüs güzergahları değişecek Bugün Lozan Meydanı'nda yapılacak açılış töreni nedeniyle saat 15.00'ten itibaren, otobüsler farklı güzergahlardan hizmet verecek. Halkapınar'da son durak yapan 8, 70, 79, 86, 90, 201 ve 576 hat nolu otobüsler, Montrö'de son durak yapacak. 15.00-20.00 saatleri arasında Montrö-Halkapınar arasında Mürselpaşa Bulvarı yolu ile ücretsiz otobüs seferleri düzenlenerek Halkapınar istikametine gitmek isteyen vatandaşların ulaşımı sağlanacak. Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka istikametine çalışan otobüsler, semtlere gidişlerinde Talatpaşa Bulvarı, Konak'a gelişlerinde ise Kahramanlar güzergahını izleyecekler

ÖNCEKİ HABER

Erdemir için son teklif tarihi 26 Eylül

SONRAKİ HABER

Bu da aile boyu ırkçılık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...