07 Eylül 2005 21:00

Hükümete 'linç' tepkisi

Demokratik Toplum Hareketi (DTH), hükümetin linç girişimleri karşısındaki tavrını eleştirerek, "Hükümet sözcüsü tarafından yapılan 'göstericiler tahrik etti' yaklaşımını demokratikleşme ve insan hakları açısından talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz" dendi.

Paylaş
Demokratik Toplum Hareketi (DTH), hükümetin linç girişimleri karşısındaki tavrını eleştirerek, "Hükümet sözcüsü tarafından yapılan 'göstericiler tahrik etti' yaklaşımını demokratikleşme ve insan hakları açısından talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz" dendi. DTH Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bozüyük'teki olayların demokratik kamuoyunda derin endişeye yol açtığı kaydedildi. Olaylarda gösteri düzenleme ve ifade özgürlüğünün kullanımının engellendiği dile getirilen açıklamada, olaylar üzerine hükümet sözcüsü tarafından yapılan "göstericiler tahrik etti" açıklaması, "talihsiz bir açıklama" olarak değerlendirildi. Saldırganlara yasal işlem yapılması gerekirken, linç olaylarına gerekçe hazırlandığı ifade edilen açıklamada, linç girişiminde bulunanların bir an önce belirlenmesi, yargı önüne çıkarılması, olayda ihmali bulunan görevliler hakkında da yasal işlem yapılması istendi.

İHD: Hükümet cesaretlendiriyor İHD'den yapılan yazılı açıklamada ise Adalet Bakanı'nın linç girişimlerini, "tahrik edilmiş vatandaş tepkisi" olarak nitelemesinin saldırganları cesaretlendirdiğini ve bunun yargıya müdahale niteliğinde olduğu ifade edildi. Hükümetin birinci görevinin yurttaşların güvenliğini sağlamak olduğu hatırlatılan açıklamada, yurttaşların can güvenliklerinin, hak ve özgürlüklerinin ciddi tehdit altında olduğu uyarısı yapıldı. Açıklamada, başta TBMM ve hükümet olmak üzere, kamu düzenini ve özgürlükleri korumakla görevli tüm kurum ve kuruluşlara, "saldırıları önleme, hukuk devleti ilkesini egemen kılma ve görevlerini yapma" çağrısında bulunuldu.

Meclis'e taşındı Bu arada CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Bozüyük'te yaşanan olaylarla ilgili İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından cevaplandırılmak üzere yazılı soru önergesi verdi. CHP Bilecik İl Başkanlığı'nda yaptığı açıklama ile soru önergesini okuyan Tüzün, amaçlarının yaşanan olaydaki karanlık noktaların aydınlatılması ve provokasyonların ortaya çıkarılması olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

AB'den karşı deklerasyon

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten anadilde yayın genelgesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...