07 Eylül 2005 21:00

Irak'ta İngiliz zorbalığı

Irak'ta 2003 yılında bir köye baskın yapan İngiliz askerleri üç Iraklıyı acımasızca döverek birinin ölümüne sebep oldu. Yeni doğum yapan bir annenin de saldırıya maruz kaldığı açıklanırken askerler bir köpeği de havladığı için vurdu.

Paylaş
İngiliz mahkemesi, Irak'ta bulunan 7 İngiliz askerinin Irak'ta savunmasız bir sivil genci öldürdüğü kararına vardı. Askerler hakkında açılan davada 2003 yılında bir köye düzenlenen 'karşılık verilmeyen, haksız ve provoke edilmemiş' saldırıda 18 yaşındaki Iraklı gencin öldürüldüğü duyuruldu. Avukat Martin Heslop, köylülere yönelik saldırıda 3. Paraşüt Alayı askerlerinin köylüleri tüfeklerin dipçikleri, miğferler, yumruk ve tekmelerle dövdüğünü kaydetti. El Üzeyra köyüne düzenlenen saldırıda üç gün önce doğum yapan bir kadını da döven askerlerin, bir köpeği de havladığı için vurduğu anlatıldı. Avukat Heslop, "Bu durum askerlerin bir saldırı ile karşı karşıya olduğu ya da kendilerini savunmaları gereken bir durum değildi" dedi.

Tek taraflı vahşet Bunun tek taraflı bir vahşetten başka bir şey olmadığını belirten Heslop, bu saldırının kesinlikle haksız olduğunu vurguladı. Davada 7 asker, Nadhem Abdullah adlı Iraklı gencin ölümünden ve düzensizlik yaratmaktan suçlu bulundu. Askerlerin, bölgede çatışmaların durmasından üç hafta sonra İngiliz askerlerine köyde düzeni sağlama ve yağmacılarla savaş 'görevi' verildiği belirtildi. Bölgede 7 İngiliz askerinden başka hiçbir işgal askeri bulunmadığı söylenirken köye giren askerlerin o sırada yaklaşmakta olan bir aracı durdurduğu ve içindekileri araçtan çıkardığı kaydedildi. Üç Iraklı'ya yere yatmasını söyleyen askerler Irakılıları dövmeye başladı. Dipçik ile dövülen Abdullah'ın ciddi yaralar aldığı söylendi. Askerler, başından yara alan Abdullah'ı olay yerinde bırakarak uzaklaştılar. Hastaneye kaldırılmak üzere Basra'ya götürülen Iraklı genç yolda can verdi.

ÖNCEKİ HABER

Bush yönetiminin kibiri

SONRAKİ HABER

İsrail askerleri 'sessizliği bozuyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...