07 Eylül 2005 21:00

Bush yönetiminin kibiri

Yüzbinlerce felaketzede yardım beklerken Bush yönetimi bürokratik aksaklık nedeniyle yardım önerilerine günlerdir cevap vermiyor. ABD Küba'nın yardımının da kabul edilmeyeceğini duyurdu.

Paylaş
Katrina Kasırgası'nın vurduğu bölgelerde yüzbinlerce kişi yardım beklerken Bush yönetimi, ülkelerin yardım önerisine cevap vermedi. Avrupalı diplomatlar, milyonlarca dolar tututarında yardım önerisinde bulunmalarına karşın Bush yönetiminin kendilerine bir cevap vermediğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Küba'nın doktor gönderme teklifini 'ihtiyaç duyumadığı için' muhtemelen kabul etmeyeceğini açıkladı. Muhalifler bu durumun Bush yönetiminin felaketzedelerin hayatına ne kadar önem verdiğini bir kez daha gösterdiğini belirtiyor.

90'dan fazla ülke yardım önerdi Katrina Kasırgası sonrası kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak, 90'dan fazla ülke yardım teklifi yaptı. Bu ülkeler arasında, geçtiğimiz yıl tsunami felaketinin vurduğu Hindistan, Sri Lanka ve Tayland da var. Alman hükümeti telefon şebekesi, İsveç hükümeti su temizleme tesisi kurmayı önerirken Kanada da iki kurtarma gemisi göndermeyi teklif etmişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan alınan habere göre bu yardım öneriler, federal kurumların bürokrasisine takıldığı için cevap verilmedi. İki Alman teknisyen Louisiana da iletişim sistemi kurmak için Bush yönetiminden yeşil ışık bekliyor. İsviçre'de ise su arıtma sistemi için gerekli aletlerle doldurulmuş bir uçak Washington'dan cevap alamadığı için dört gündür bekliyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack ise kendisinin tüm yardımların kabul edildiğini hatta bazıların ulaştağını bildiğini söyledi.

Soruşturmayı Bush yürütecek Öte yandan, Katrina Kasırgası'nın ardından hükümetin, kurtarma çabalarında yetersiz kaldığı eleştirilerine hedef olan ABD Başkanı George W. Bush, kurulacak soruşturma komisyonun bizzat başında bulunacak. Bush, "Benim niyetim neyin doğru ve neyin yanlış gittiğini tespit edecek bir araştırmaya liderlik etmek. Halen yerine oturmamış bir dünyada yaşıyoruz. Bir kitle imha silahları saldırısı veya başka bir büyük kasırga olursa buna uygun şekilde yanıt verebileceğimizi garanti altına almak istiyoruz" diye konuştu. ABD Kongresi de, kasırga felaketine karşılık verilmesinde nelerin yanlış gittiğini tespit edecek oturumlar düzenleyecek. ABD'de Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı FEMA'nın Direktörü Michael Brown, hükümetin tutumunda en çok sorumlu tutulan kişi olarak hedefte bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Düşünmeyi öğrendiğimiz gün

SONRAKİ HABER

Irak'ta İngiliz zorbalığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...