06 Eylül 2005 21:00

Rusya'dan İran'a destek

14 Eylül'de başlayacak BM zirvesine damgasını vuracak konulardan biri de İran'ın nükleer faaliyetleri konusu. ABD ve Avrupa Birliği, konunun Güvenlik Konseyi'ne taşınarak Tahran yönetimine karşı yaptırım kararının yolunun açılmasını isterken Rusya, karşı tutum takınıyor.

Paylaş
Moskova hükümeti, İran'ın nükleer faaliyetleri tartışmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşınmasını istemediğini açıkladı. ABD yönetimi, İran'a karşı yaptırım uygulayabilmek için Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar çıkarılmasına hazırlanıyordu. Veto yetkisi bulunan Rusya'nın bu açıklamasının Washington yönetimine bir darbe niteliğinde olduğu kaydediliyor. Avrupa Birliği ülkeleri de İran'ın nükleer faaliyetleri meselesini Güvenlik Konseyi'ne taşıma kararı almıştı. 14 Eylül'de yapılacak BM zirvesinde bu konunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mevcut durumda meselenin BM'ye taşınmasını gerektirecek hiçbir sebep göremiyoruz" denildi. Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt da Rusya'nın açıklamasına destek verdi. Gerhardt, "İran görüşmeleri Güvenlik Konseyi'ne taşınması gereken bir konu değil, bunun yerine görüşmeler tekrarlanmalı" dedi. Avrupa Birliği ülkeleri de meselenin Güvenlik Konseyi'nde tartışılabileceğini açıklamışlardı. ABD yönetimi bu tartışmaların sonucunda İran'a karşı yaptırım kararı alınmasını istiyor.

'İrademizi kıramazlar' İran'dan yapılan açıklamada ise Güvenlik Konseyi tehdidinin işe yaramayacağı belirtilmişti. Nükleer bomba yapmak üzere gizli faaliyet yürüttüğü iddiasını reddeden Tahran yönetimi, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin İran'ı tehdit ederek haklarını yok saydığını söylemişti. İran'ın Nükleer Müzakerecisi Ali Laricani, "Bu büyük ülkenin iradesini Güvenlik Konseyi sopası ile kırabilecekleri fikri mantıksal olarak yanlıştır. Ve onlar sadece saygınlıklarını kaybediyorlar" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sokağa mahkumlar

SONRAKİ HABER

Asıl tehdit Bush'tur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...