05 Eylül 2005 21:00

New Orleans sendromu

New Orleans'ta fırtınanın ardından yaşanan kargaşa, yüzlerce polisin ruhsal bunalıma girerek görevini bırakmasına iki polisin ise intihar etmesine yol açtı. Felaketzede polisler, çaresiz kalmanın kendilerini daha fazla sıkıntıya soktuğunu söylüyor

Paylaş
New Orleans'ta polis güçlerinin bir kısmı ruhsal bunalıma girerek görevi bırakırken, şu ana kadar 2 polis de intihar etti. Polis Şefi Yardımcısı W. J. Riley, 'seçkin memurlar' olarak tanımladığı iki polisin intihar ettiğini açıkladı. Her iki polisin de kendi silahlarını kullanarak intihar ettikleri belirtildi. New Orleans kentinde görev yapan 1600 polisten 200 kadarının da, silahlı çatışmalar ve yağmanın ortaya çıktığı kargaşada görevi bıraktığı, birçoğunun neden göstermeden görevine gelmediği kaydediliyor. Ancak bu polislerin de sel nedeniyle bir köşede sıkışıp kalmış olabileceği ihtimal dahilinde görülüyor. Sel nedeniyle evi sular altında kalan polislerin bir çoğunun tişört ve kotla, ihtiyaç duyanlara yardım etmeye çalıştığı belirtiliyor. Riley, "işimizi en stresli yapan şey, her gün hizmet verdiğimiz vatandaşları perişan halde görmek. Kalabalıklar, polisten yiyecek dileniyor. Yardım edememek en acısı. Çünkü çoğumuz birbirimizi ismiyle tanıyoruz" dedi.

6 kişi öldürüldü Öte yandan, New Orleans kentinde polisin, 8 kişiye ateş açarak 6 kişinin ölümüne sebep olduğu kaydedildi. Polis Şef Yardımcısı W.J. Riley, Pontchartrain gölü ile Mississippi nehri arasındaki bir kanal üstünde kurulu Danziger köprüsü üzerinden ateş eden silahlı 8 kişiye polisin açtığı ateş sonucu saldırganlardan 5 ya da 6'sının öldüğünü duyurdu. Öldürülen kişilerin bir köprüyü onarmak üzere giden müteahhit grubunun üzerine ateş açtığı öne sürüldü. Bu arada, felaketinin yol açtığı yaraların sarılması için ABD'de başlatılan yardım kampanyasında toplanan bağışların miktarının 350 milyon dolara yaklaştığı bildirildi. Söz konusu rakamın örgütün 125 yıllık tarihinde bu kadar kısa sürede toplanan en yüksek bağış miktarı olduğu kaydedildi.


Japonya'yı da Nabi vurdu Katrina kasırgasının gücüne yakın Nabi tayfunu Japonya'nın güneybatısını vurdu. Kore dilinde 'kelebek' anlamına gelen Nabi tayfunu yüzünden Kyuşu'da yüzlerce uçuş iptal edildi. Tayfunun saatte 15 kilometre hızla yaklaştığı Kyuşu'nun güney kesimlerinde tren seferleri de durduruldu. Yaklaşık 20 bin hanenin elektriksiz kaldığı belirtildi. NHK televizyonu, Amami Oşima'nın kıyı kesimlerini, tayfunun getirdiği 9 metre yüksekliğe ulaşan dalgaların vurduğunu duyurdu. Başkent Tokyo'da da fırtına ve sağanağın etkili olduğu, başkente yakın bölgelerde 2 kişinin öldüğü belirtildi. Tokyo'da ve çevresinde binlerce evin sel suları altında kaldığı, bazı karayollarının kapandığı, tren seferlerinin iptal edildiği belirtildi. Japon hükümeti, tayfunun yol açacağı zararın en aza indirilmesi için başbakanlıkta bir irtibat bürosu oluşturdu. Hükümet sözcüsü Hiroyuki Hosoda, ordu, polis, itfaiye ve kıyı korumanın da kurtarma operasyonları için hazır bekletildiğini söyledi. Hosoda, halkı, okyanus, nehirler ve çeltik tarlalarından uzak durması konusunda uyardı. Güney Kore'deki meteoroloji yetkilileri de sel uyarısında bulunurken, Çin'in doğusunda da Nabi tayfununun muhtemel etkisine karşı hazırlık yapılıyor.

ÖNCEKİ HABER

'Gidişata dur demek için'

SONRAKİ HABER

Yeni bir şey söylenmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...