05 Eylül 2005 21:00

'Gidişata dur demek için'

Hafta sonu değişik kentlerde gerçekleştirilen Sol Parti mitinglerinde yapılan konuşmalarda, işsizlik, yoksulluk ve hak gasplarına dur demek için Sol Parti'ye oy verme çağrısı yapıldı. Nürnberg'deki mitingde savaşa ve silahlanmaya karşı net mesajlar verildi.

Paylaş
Almanya'da genel seçimler yaklaşırken hafta sonu Sol Parti adayları Oskar Lofontaine, Bodo Ramelow ve Klaus Ernst'in konuşmacı olarak katıldığı mitingde, savaşa ve silahlanmaya karşı net mesajlar verildi. Lafontaine diğer partilerin emekçilere yönelik sinsi saldırı politikalarını sürdürdüklerini ve bu saldırı politikalarını da seçimden sonra uygulamaya koymak istediklerini açıklayarak emekçileri uyanık olmaya çağırdı. Lafontaine konuşmasında, SPD-Yeşiller hükümetinin politik uygulamalarının halkı daha da yoksulluğa iterken, zengini daha çok zengin yaptığını söyledi.

Taleplerin karşılanması için Lafontaine, Hartz IV, Ajanda 2010 ve benzeri emekçilere saldırı paketlerinin geri çekilmesi gerektiğini vurgulayarak 1400 Avro asgari ücretin ve emekçilerin diğer temel taleplerin karşılanması gerektiğini, ancak bunları da Sol-Parti'nin yapabileceğini söyleyerek destek istedi. Göçmen işçilerin sorunlarına değinen Lafontaine, "Yerli ve göçmenlerin yan yana yaşayacakları bir Almanya için hep birlikte mücadele edelim" dedi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Lafontaine, son olarak savaşlardan dolayı milyonlarca insanın öldüğünü, Afganistan, Irak ve benzeri birçok bölgede savaşların devam etiğini belirtti. Lafontaine, "Biz Almanya'nın yeniden işgalci bir duruma düşmesine karşıyız. Afganistan ve diğer ülkelerdeki tüm askerlerin geri çekilmesini istiyoruz. Bush'un savaş arabasına binmeyeceğiz. Silahlanma ve silah ticareti durdurulmalı, yeni işyerleri açılmalıdır ve insanların refahı için yatırımlar yapılmaıdır" diyerek bütün talepler için mücadele ve Sol Parti'ye destek çağrısı yaptı. Diğer konuşmacılar da medyanın ve diğer partilerin Sol Parti'ye dizginsizce saldırılarına dikkat çektiler. Bodo Ramelow konuşmasında, sermaye ve partilerini kastederek "Bunlar bizden korkuyorlar. Gelişmemiz, güçlenmemiz ve taban bulmamızdan korkuyorlar. Sizden korkuyorlar çünkü biz halkız" sözleri coşkulu alkış topladı.


Sosyal saldırılara karşı 'yeni öfke' Almanya'da SPD-Yeşiller Hükümeti'nin gerçekleştirdiği sosyal saldırı politikalarına karşı dün ülke genelinde 57 kent ve kasabada gösteri ve yürüyüşler yapıldı. Bir yıl önce işsizlik parası ise sosyal yardımın birleştirilerek işsizleri yoksullaştıran Hartz IV Yasası'na karşı gerçekleştirilen eylemlerde SPD-Yeşiller Hükümeti'nden yasanın geri alınması talep edildi. Sosyal kuruluşlar ve sendikalar tarafından gerçekleştirilen eylemlerde, Başbakan Schröder'in Hartz IV Yasası konusunda değişiklik yapılacağı yönündeki açıklamasını gerçeği ifade etmediği belirtildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemlerde sembolik olarak SPD-Yeşiller Hükümeti'nin sosyal devleti mezara gömdüğü, bu kez de hükümetin mezara gömülmek üzere olduğu dile getirildi. Sosyal kısıtlamalara karşı inisiyatifler tarafından eylemler dolayısıyla yapılan açıklamada, sosyal kısıtlamalara karşı seçimler öncesinde yeni bir öfkenin oluştuğunu ve seçim gününe kadar bunun değişik eylemler biçiminde süreceği ifade edildi. Eylemlerden önce, çeşitli kentlerde geçen yıl yapılan Pazartesi Gösterileri'ni konu edinen "Yeni Öfke" adlı belgesel film de gösteriliyor. Filmde, Almanya'da sosyal devletin yok edilmesine karşı gerçekleştirilen eylemler ve bu eylemlerde yer alan insanlar konu ediliyor.


SPD: "Almanya, Avrupa'nın Küba'sı olur" İşçi ve emekçilerin Sol Parti'ye (Linkspartei) olan ilgileri arttıkça 'büyük' partilerin temsilcileri Sol Parti karşıtı demeçler vermeyi sürdürüyorlar. SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, Berlin'de yayınlanan "Tagesspiegel" gazetesine verdiği demeçte Sol Parti'yi seçmek isteyen işçi ve emekçileri uyardı. "Lafontaine ve Gysi'nin verdikleri vaazlarla Almanya dosdoğru Avrupa'nın Küba'sı olma yoluna gidiyor" dedi. "Lafontaine ve Gysi ayrılıkçı" "Almanya'yı dışa kapamak isteyen bu kişiler aslında ayrılıkçılar. Zenginlerden daha fazla para alarak bütün sorunları çözeceklerine inanıyorlar. Ama bu çok hayalci bir şey" diye konuşan Müntefering, "Sol Parti'yi seçenler Küba'yı seçecekler" dedi. Öte yandan, IG Metall Genel Başkanı Jürgen Peters, SPD, Yeşiller ve Sol Parti'nin birlikte hareket etmelerini talep etti.

ÖNCEKİ HABER

Şeytanın aklına zor gelir!

SONRAKİ HABER

New Orleans sendromu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...