31 Ağustos 2005 21:00

KESK Uzlaştırma Kurulu'na gidiyor

KESK, toplu görüşmede şerh koyduğu maddeleri Uzlaştırma Kurulu'na götürüyor. KESK Genel Başkanı Tombul, zam oranlarının tam bir fiyasko olduğunu söyledi.

Paylaş
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşmelerin zam oranları açısından "tam bir fiyasko" olduğunu, hükümetin de kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade ederek, bugün Uzlaştırma Kurulu'na gideceklerini açıkladı. KESK'e bağlı sendikaların genel başkanları ile basın toplantısı düzenleyen Tombul, toplu görüşme sonuçlarının kamu emekçilerinin ve emeklilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in grev ve toplusözleşme konusunda anayasa değişikliğinde ısrar ettiğini belirten Tombul, bunun için sendikalardan "güven" istendiğini hatırlatarak, "KESK hükümete 'güven' vermez, kamu emekçilerine güven vermeyi tercih eder. Hükümete güven veren sendikalarla varılacak her türlü mutabakatın bugünkünden farklı olmayacağı açıktır" dedi. Görüşmeler sırasında özelleştirme ve özelleştirilen kurumlarda çalışanların sorunları ile çalışma koşullarını ilgilendiren her türlü konuyu gündeme aldırdıklarını kaydeden Tombul, bunların hayata geçmesi için mücadeleden başka çözüm gözükmediğini dile getirdi. Başbakan ile görüşmelerinde eğitim öğretim ödeneği, belediyelerde imzalanan toplusözleşmeler, sağlık emekçilerinin ücret adaletsizliği hususlarında adım atılacağı taahhüdü aldıklarını belirten Tombul, bu taleplerin takipçisi olacaklarını bildirdi.

Gerçek gizleniyor Şahin'in eş ve çocuk yardımlarını da ücrete dahil edilerek en düşük memur maaşının temmuzda 750 YTL olacağını söylediğini hatırlatan Tombul, hükümetin maaş artışı konusunda kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini bildirdi. Öncelikle artış miktarının, temmuz değil ocak ayı itibariyle ifade edilmesi gerektiğini belirten Tombul, en düşük memur maaşının da sözü edildiği gibi 750 değil, 649 YTL olacağını dile getirdi. Hükümetin gerçek ücret artışı önerisinin 6'şar aylık yüzde 2.5'ar olduğunu vurgulayan Tombul, bunun da ilk altı ay için 14, ikinci altı ay için 27 YTL olduğunu, emeklilere de bu şekilde yansıdığını söyledi. Ek ödemelerin hükümete maliyetinin düşük olduğunu, çünkü emeklilere yansımadığını kaydeden Tombul, başta kira, çocuk, ulaşım ve yiyecek yardımı gibi sosyal taleplerin yok sayıldığını da ifade etti. Bütçeden kamu emekçilerine ayrılan ödeneğin sadece 2.4 katrilyon olduğunu, çünkü 1.4 katrilyonluk kaynağın hiç zam olmasa bile ayrıldığını söyleyen Tombul, "kaynak sorunu" değil "tercih sorunu" yaşandığını kaydetti. Tombul, "AKP Hükümeti bu tercihiyle, kamu emekçilerinden bir kez daha olumsuz sicil almıştır" dedi.

Bağımsızlığa gölge Tombul, Kamu-Sen'in önerisi, hükümetin ve Memur-Sen'in desteği ile "sendika üyesi olan personele, aidatlardan kaynaklanan kayıplarını telafi amacıyla aylık 5 YTL ilave yapılmasına" ilişkin düzenlemeyi de eleştirdi. Bunun sendikaların bağımsızlığına gölge düşüreceğini söyleyen Tombul, sendikal hareketin güçlenmesinin yolunun devlet bağışından değil, örgütlenmekten ve mücadeleden geçtiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Sözleşmeli hasta da olamayacak

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri
   eylemlerini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa