31 Ağustos 2005 21:00

Barolar 'demokrasi' için yürüyecekler

Türkiye Barolar Birliği'nin çağrısı üzerine tüm barolar adli yıl açılışını, 'Hedef; eksiksiz demokrasi, gerçek hukuk devleti, bağımsız yargı ve bağımsız savunma' sloganıyla 6 Eylül'de Ankara'da yapacak. Ankara'da ayrıca binlerce avukatın katılımıyla bir yürüyüş yapılacak.

Paylaş
Türkiye Barolar Birliği (TBB), 'eksiksiz demokrasi' isteği ile Ankara'da yaklaşık 5 bin avukatın katılımıyla bir yürüyüş yapacak. Avukatlar, 6 Eylül'de cüppeleriyle Anıtkabir'e yürüyecek ve Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakacak. Ardından Anatolia Gösteri Merkezi'nde düzenlenecek toplantıda yargının ve savunmanın sorunlarını tartışacak. Ankara'da 2 Temmuz 2005 tarihinde toplanan TBB Yönetim Kurulu, toplantıya katılan 60 baro başkanı ile birlikte seslerini duyurmak için bir dizi eylem kararı aldı. TBB, yeni adli yılın açılışında tüm baroları "Hedef: Eksiksiz demokrasi, gerçek hukuk devleti, bağımsız yargı ve bağımsız savunma" hedefi için 6 Eylül'de Ankara'ya davet etti. İstanbul Divan Otel'de konu ile ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen TBB Başkanı Özdemir Özok ve İstanbul Baro Başkanı Kazım Kolcuoğlu, hedeflerinin kamuoyuna sorunlarını aktarabilmek olarak gösterdi. TBB Başkanı Özok, 3 Ekim'de başlayacak Türkiye-Avrupa Birliği müzakereleri öncesinde böylesi bir yürüyüş düzenlemelerini herhangi bir mesaj kaygısından kaynaklanmadığını söyledi. Özok, "Bu eylemimizi AB'ye bir mesaj olarak algılamak doğru değil. Biz kendi iç hukukumuzdaki kimi eksiklikleri daha iyi dillendirmek için bu eylemi yapıyoruz. Asla AB ile ilgisi yok" şeklinde konuştu.

Dışardan katılım olmayacak Bu arada bir basın mensubu, "Söz konusu yürüyüşe TBB'den başka herhangi bir sivil toplum kuruluşu olacak mı? Türk Solu dergisi, İşçi Partisi gibi kuruluşlar da yürüyüş de yer alacak mı?" şeklinde soru sordu. Özok bu soruyu, "Hayır hayır. Özellikle buna özen gösteriyoruz. Hiçbir sivil toplum kuruluşu gelemez. Halk da katılabilirdi coşkulu geçmesi açısından. İstemiyoruz. Asla buna izin vermiyoruz. Çünkü bu TBB'nin eylemi" şeklinde yanıtladı.

Yürüyüşün nedenleri TBB Başkanı Özok, benzer şekilde daha önce de alternatif adli yıl açılışı yapıldığını anlatarak, "Ama böylesi ilk kez yapılacak. Yürüyüş ve açılış ilk defa yapılacak" dedi. Özdemir Özok, yapacakları eylemin gerekçelerini ise şöyle sıraladı:
  • Ülkemizde demokrasi, savunmanın bağımsızlığı, yargı bağımsızlığında sorunlar var, bunu kamuoyu ile halkla paylaşmak istiyoruz.
  • Yaşanan sıkıntıları daha yüksek sesle yetkililere duyurmak istiyoruz.
  • Bir ülkede düzenin, istikrarın temeli hukuka bağlıdır. Yaşadığımız günlük olaylarda, yasalarda, anayasalarda anlatılan hukuk devleti maalesef pratikte, yaşamda hissedilmiyor. Hukukun tarafsızlığından, hukukun güveninden yeteri kadar istifade edilemiyor. Bunlara dikkat çekmek istiyoruz. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu da, katılımın sembolik olacağını, yaklaşık 5 bin avukatın gelmesini beklediklerini söyledi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Hurdada gelir vergisi indirimi

    SONRAKİ HABER

    DEHAP'lılar Emniyet'e imza verdi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...