31 Ağustos 2005 21:00

80 dolar olur mu?

Katrina Kasırgası'nın da etkisiyle rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatları, dün de 70 doların üzerine çıktı. Uzmanlar petrol fiyatlarının 80 doları görebileceğini, üretimin normale dönmesinin ise 6 ayı bulabileceğini dile getiriyor.

Paylaş
Katrina Kasırgası'nın da etkisiyle rekor üstüne rekor kıran petrol fiyatları, dün de 70 doların üzerine çıktı. Uzmanlar petrol fiyatlarının 80 doları görebileceğini, üretimin normale dönmesinin ise 6 ayı bulabileceğini dile getiriyor. ABD'de sadece Mississippi eyaletinde yol açtığı maddi hasar bile çok yüksek olan Katrina, ABD'deki rafinerilerinin onda birinden fazlasının üretimi durdurmasına neden olurken, benzin üretimi de dörtte bir oranında düştü. Kasırgayla beraber ısınma amaçlı yakıt ve akaryakıt fiyatları da yeni zirvelerine ulaştı. ABD ham petrolü pazartesi günkü 70.80 dolar zirvesinin ardından rekorunu önceki gün 70.85 dolara taşıdı. Kapanışta gelen satışlarla hafif bir gerileme yaşanırken yönü dünkü açılışta tekrar yukarı döndü. Salı gününe göre 61 sent yükselen petrol sabah saatlerinde 70.42 dolardan işlem gördü. Benzin fiyatları da galon başına yüzde 2.65 artışla 2.54 dolara yükseldi. Isınma amaçlı yakıtın galon fiyatı ise 2.09 dolara çıkarak yeni rekoruna ulaştı.

En az 6 ay ABD'de kasırga nedeniyle yükselen fiyatlar şimdi de 80 doların tartışılmaya başlanmasına neden oldu. Fiyatların 80 doları görebileceğini savunan analistler kasırganın kalıcı hasarlar bırakması durumunda bunun kolaylaşabileceğine dikkat çekerken, aynı zamanda geçen seneki Ivan Kasırgası'nın ardından üretimin normale dönmesi için 6 ay geçtiğine işaret ediyorlar. Aynı zamanda kasırga sezonu olan eylül ayında başka fırtınaların da yaşanabileceğini belirten analistler, bu durumun 80 dolarlı rakamların telaffuzunu daha kolay hale getirdiğini düşünüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Çocuklara cinayet planı suçlaması

SONRAKİ HABER

ABD'de 37 milyon yoksul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa