30 Ağustos 2005 21:00

ERDEMİR'in satışı durdurulmalı

CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Harun Akın, "Yassı mamul üretiminin artırılması ve ERDEMİR'in satışının durdurulması, ülke stratejisi açısından uzun vadede şart" dedi.

Paylaş
CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Harun Akın, "Yassı mamul üretiminin artırılması ve ERDEMİR'in satışının durdurulması, ülke stratejisi açısından uzun vadede şart" dedi. Akın, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin AB ile yapmış olduğu anlaşmalar çerçevesinde devletin demir-çelik tesisi kuramayacağını, ERDEMİR'in elden çıkartılmasının ise ülkeyi gelecekte daha zora sokacağını vurguladı. ERDEMİR gibi tesisi yeniden kurmanın 1 milyon ton üretim kapasitesiyle 2 milyar dolara mal olacağını öne süren Akın, şunları kaydetti: "Fabrikanın satılması devlet tekelinden özel tekele geçiş olacaktır. ERDEMİR, büyük olasılıkla yabancı çok uluslu şirketler tarafından ele geçirileceğinden sakıncalar daha da büyüyebilecek. Yassı mamul üretiminin artırılması ve ERDEMİR'nin satışının durdurulması ülke stratejisi açısından uzun vadede şarttır. 2006 yılı sonuna kadar 1.1 milyar dolarlık yatırım uygulaması başlatan şirketi bu yatırımların bedelini aşmayan fiyata satmak sorumluluğu ya da sorumsuzluğu nasıl üstlenebilir? Fabrikaları, limanları, demir madenleri ve arazileri de dahil olmak üzere yeniden yapım maliyeti 12 milyar dolar olan bir kuruluşu 1 milyar dolara elden çıkartmak nasıl açıklanabilir?" Akın bu arada, Rekabet Kurulu'nun ERDEMİR'in satışını engellemek için yeterli gerekçelere sahip olmasına karşın, bunu yapmadığını belirtti. Akın, "Fabrikayı ele geçiren dünya devi, tekel konumu nedeniyle Türk müşteriler karşısında fiyatları yukarı çekebilecektir. Böylece, Türkiye'deki birçok sanayi sektöründe rekabet avantajı azalacaktır. Çok uluslu şirketler ERDEMİR'in kârını da diğer ülkelere aktarabileceklerdir" dedi. Akın sonuçta, hangi yöntemle olursa olsun fabrikanın satışına karşı olduklarını kaydetti.


ATO ORTAK GİRİŞİM GRUBU'NDA Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu, meclisinden aldığı yetkiye dayanarak ERDEMİR ihalesine teklif verecek Ereğli Ortak Girişim Grubu'na 5 milyon dolarla katılma kararı aldı. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, halen kurucu ortağı bulundukları ERDEMİR'in hakim hisselerinin yabancının eline geçmemesi için ihaleye teklif verecek olan Ereğli Ortak Girişim Grubu'na, imkanları ölçüsünde katılacaklarını kaydetti.


TÜPRAŞ'A BAŞVURULAR TÜPRAŞ özelleştirilmesinde 4 ortak girişim grubu başvuruda bulundu. TÜPRAŞ ihalesine katılmak için ortak girişim grubu oluşturan veya ortak girişim grubunda değişiklik yapmak isteyen 4 ortaklık şu isimlerden oluştu:
  • Poski Koncern Naftowy Orlen SA-Zorlu Holding A.Ş Ortak Girişim Grubu.
  • Koç Holding A.Ş.- Aygaz A.Ş.-Opet Petrolcülük A.Ş. The Shell Company Of Turkey Ltd.- Shell Overseas Investment B.V. Ortak Girişim Grubu.
  • Indian Oil Corp. Ltd. - Çalik Enerji Sanayii ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu.
  • Tüp.Ağusition Cons. Ortak Girişim Grubu-Petrol Ofisi A.Ş. Ortak Girişim Grubu. TÜPRAŞ ihalesinde son teklif verme tarihi 2 Eylül'de sona eriyor.

  • ÖNCEKİ HABER

    Tiflis'te şantaj skandalı

    SONRAKİ HABER

    Eylül ayı dert ayı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...