29 Ağustos 2005 21:00

Gergin görüşme

Hükümet ile memur konfederasyonları arasındaki toplu görüşmenin dördüncü oturumu dün yapıldı. Görüşme öncesi KESK'in eylemi nedeniyle Başbakanlık ve çevresi tam bir polis ablukasına alınırken, toplantı için Başbakanlık önüne giden KESK yöneticilerine engel çıkarıldı.

Paylaş
Hükümet ile Kamu-Sen, KESK ve Memur Sen arasında yürütülen toplu görüşmelerin dördüncü oturumu dün yapıldı. Görüşme öncesi KESK'in eylemi nedeniyle Başbakanlık ve çevresi tam bir polis ablukasına alınırken, toplantı için Başbakanlık önüne giden KESK yöneticilerine engel çıkarıldı. KESK'lilere "listedeki isimlere göre alınacakları" söylenince kısa bir gerginlik yaşandı. KESK'in eylemi sürerken, konfederasyon başkanları Başbakanlık önünde açıklama yaparak görüşmeye katıldılar. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yoğun polis görüntüsünden hicap duyduğunu, bunun Türkiye ve dünyaya memur sendikacılığının halini gösterdiğini savundu. "Nerede sivil toplum örgütü mantığı, nerede diyalog, nerede hoşgörü! İşçi sendikacılığında böyle yok. Bu konuda konfederasyonumuz adına suçumuz ve günahımız olmadığını belirteyim" sözleriyle KESK'i suçlayan Aksu, hükümetin gerekli hassasiyeti göstermesini beklediklerini söyledi. Taleplerini revize ettiklerini belirten Ahmet Aksu, hükümetten de fedakârlık beklediklerini söyledi.

'Reddetmeleri mümkün değil' Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da taleplerini yeniden gözden geçirdiklerini ve siyasi iktidarın reddetmesinin mümkün olmadığı noktaya çektiklerini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in konuşmasından cesaret alarak, konunun Başbakan tarafından noktalanmasını isteyeceklerini belirten Akyıldız, "Siyasi irade kendilerini anlamazsa masadan kalkarak bir daha oturmayacaklarını, her şeyi göze aldıklarını" ifade etti.

KESK'liler engellendi Diğer konfederasyon temsilcileri Başbakanlık önüne rahatça alınırken, KESK'lilere Başbakanlık güvenliği tarafından engel çıkarıldı. KESK yöneticileri "listeden kontrol edilerek" içeri alınmak istenince kargaşa çıktı. Bazı sendikacılar Başbakanlık önüne alınmadan ayrılmak zorunda kaldılar. Burada açıklama yapan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, emekçilerin sorunlarını çözmek yerine haklı talepleri için mücadele eden KESK ve bağlı sendikaları tehdit etmeye kalktığını kaydeden Tombul, bu antidemokratik tutumun kabul edilemeyeceğini söyledi. Kendilerinin de taleplerini revize ettiklerini, ama öncelikle hükümetin önerisini görmek istediklerini ifade eden Tombul, tüm illerde kamu emekçilerinin alanlarda olduğunu, bu eylemlerin gücünü arkalarına alarak masaya oturacaklarını dile getirdi.


Barikata karşı hak aradılar Toplu görüşmelerin 4'üncü turunda, taleplerini iletmek üzere Başkanlık önünde toplanan KESK üyelerine, polis, gaz bombası ve coplarla saldırdı. Saldırıları ve barikatları aşarak Başbakanlık yolunu trafiğe kapatan KESK üyeleri, bu eylemin bir uyarı olduğunu, taleplerini elde edemezlerse alanları işgal edeceklerini duyurdular. Başbakanlık'a giderken çevik kuvvet tarafından kurulan barikatlarla karşılaşan kamu emekçileri, Emekli Sandığı önünde toplandı. Barikatların gerisinde bir süre slogan atarak ve alkışlayarak tepkilerini dile getiren getiren kamu emekçileri, daha sonra yolun her iki tarafındaki barikatı aşmaya çalıştı. Yolu trafiğe kapatan arkadaşları ile birleşmeye çalışan kamu emekçilerine, polisler gaz bombası, biber gazı ve coplarla saldırdı. Bir süre devam eden arbedenin ardından, yolun iki kısmındaki barikat dağıldı. Böylce bir araya gelen kamu emekçileri Başbakanlık önündeki yolu trafiğe kapatınca, polis tekrar barikat kurdu. Bulundukları yerde oturma eylemine geçen kamu emekçileri de alkış, ıslık ve sloganlarla saldırıyı protesto ettiler. Bu arada gaz bombası nedeniyle yaralanan Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Mümtaz Başer hastaneye kaldırıldı. Oturma eyleminde konuşan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, bundan sonraki eylemlerin daha güçlü olacağını ifade etti. Daha sonra toplu görüşme heyeti Başbakanlık'a uğurlandı.

ÖNCEKİ HABER

Bağış: AB'de çifte standart yapılıyor

SONRAKİ HABER

İşbırakma uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...