29 Ağustos 2005 21:00

Kadınlar için sergi büyüyor

Mayıs ayı içerisinde 'Kadınlar İçin Kadınlar Tarafından' adıyla 100'ü aşkın kadın fotoğrafçının imza attığı proje geliştiriliyor.

Paylaş
Mayıs ayı içerisinde 'Kadınlar İçin Kadınlar Tarafından' adıyla 100'ü aşkın kadın fotoğrafçının imza attığı proje geliştiriliyor. Kadınlara yönelik geliştirilen her türlü şiddete dikkat çekme ve mağdurlara destek olunması amacında olan projenin aktif yürütücülerinden Fotoğraf Sanatçısı Özlem Atasoy, beklediklerinden daha fazla bir ilgiyle karşılaştıklarını belirterek projenin ikinci ayağını şimdiden oluşturdukları vurguladı. Mayıs ayı içerisinde Darphane-i Amirane'de gerçekleştirilen bir açılışla projeye start veren "Kadınlar İçin Kadınlar Tarafından" aktivistleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlara yönelik polisin müdahalesi sonucunda böyle bir projeye başlamışlardı. Bu tür projelerin başarıyla sonuçlanmasının zorluklarını bildiklerinden kadınlar, projenin bir konsept etrafında dönmesi gerektiği düşüncesinden hareket ettiler. Türkiye'de genel anlamda fotoğrafçılığın çok yaygınlaşmamış olmasından kaynaklı ilk başlarda tıkanan çalışma, kulaktan kulağa, eş dost aracılığıyla kısa bir zaman sonrasında 100'ü aşkın insanın fotoğraflarını sergileyecek pozisyona gelmişti. Daha sonra bir basın metni hazırlayarak daha geniş kesimlere etkinliği duyurmaya başladıklarını belirten aktivistlerden Özlem Atasoy, zamanla talebi karşılayamayacak bir duruma geldiklerini vurguluyor.

'Hiçbir ayrım ve fark gözetmedik' Tema olarak her kadının kendi görüşünü yansıtabileceği bir konu seçen aktivistler, Türkiye'den ve yurtdışından fotoğrafçılar tarafından fotoğrafları sergilensin diye etkinliğe başvuru olduğunu belirtiyor. Fotoğrafları kabul ederken profesyonel-amatör ayrımına gitmediklerini kaydeden Atasoy, "Kendini fotoğrafçı olarak görüp fotoğrafı seven insanlarla bunu yapmaya çalışan insanlar olması yetiyor. Bu kampanyanın en güzel noktası, hiçbir ayrım ve fark gözetmememsi" diyor. Tümüyle gönüllülerin katılımıyla gerçekleşen projeyi sergilemek için kendilerine çeşitli yerlerden teklif geldiğini ifade eden Özlem Atasoy, ilkin etkinliğin Darphane-i Amirane'de sonra Diyarbakır Sanat Merkezi'nde sergilendiğini hatırlatıyor. Ağustos'un 27'sinden başlayarak Galata Fotoğrafhanesi'nde her hafta 20 fotoğraf sergileyeceklerini ve satışa sunacaklarını ifade eden Atasoy, şimdiye kadar fotoğrafların yüzde 90'ının satıldığını ve paralarının Mersin Bağımsız Kadın Dayanışma Derneği'ne aktarıldığını söylüyor.

'Erkek fotoğrafçılar da katılabilecek' İlk kampanyaya ilişkin çeşitli eleştiriler alan aktivistler, "En başta da sergiye neden erkek fotoğrafçılar fotoğraf veremiyor?" sorusuyla karşılaştıklarını kaydediyorlar. İlk sergide böyle bir sınırlamaya gitmediklerini ancak böyle bir temanın ortaya çıktığını belirten Özlem Atasoy, bundan sonraki etkinlik için konuyu daha geniş tutacaklarını ifade ediyor. Etkinliğin yeni ayağının çalışmalarına başlayan aktivistlere şimdiden Çanakkale'de sergi açma teklifi getirilmiş ve onlar da kabul etmiş. Yeni çalışmada satılacak fotoğraflardan gelecek paralar için ise yeni bir kurum belirleyecek olan aktivistlerden Özlem Atasoy, son olarak "Önemli olan yardıma muhtaç olan bir yere gitmesi, işe yaraması" değerlendirmesini yapıyor.

ÖNCEKİ HABER

Halkın tiyatrosu çiğnenemez

SONRAKİ HABER

Karşı Sanat sezonu
   Martin Baeyens ile açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...