28 Ağustos 2005 21:00

KESK kaynak gösterdi

Hükümetin "memurların isteklerini karşılayacak kaynak yok" açıklamasına yanıt veren KESK, kısa vadede kaynak yaratma konusunda bir dizi öneri sundu. KESK'in önerileri şöyle: Kayıt dışı ekonomi, vergilendirilmeyen kazanç , faiz dışı fazla, borç faizleri.

Paylaş
Maaş zammı konusunda cimri davranan hükümetin "kaynak yok" gerekçesinin gerçeği yansıtmadığını belirten KESK, kısa vadede kaynak yaratma konusunda bir dizi öneri sundu. Hükümet, konfederasyonlara sunduğu son teklifinde, ek ödeme almayan 1 milyon 377 bin memura, gelecek yılın birinci ve ikinci 6 aylarında 40'ar YTL seyyanen ödeme ve yüzde 1.5'ar zam önermişti. Ek ödeme alan yaklaşık 450 bin memura ise iki dönem için sadece yüzde 1.5'ar zam teklifinde bulunmuştu.

Kayıt dışı ekonomi Bu teklife tepki gösteren KESK, hükümetin "kaynak yok" gerekçesine karşılık çeşitli önerilerde bulundu. KESK tarafından yapılan araştırmada, "'Kayıt dışının 3'te 1'nin kayıt altına alınması 2006 yılı için en az 10 milyar YTL ek kaynak yaratacaktır" denildi. Ekonominin çok yüksek bir oranının kayıt dışı olduğu belirtilen araştırmada, DİE Hane Halkı İşgücü verilerine göre 2004 yılında 21 milyon 791 olan istihdamın yüzde 53'ünün kayıt dışı olduğu, bunun 11 milyon 549 bin kişi anlamına geldiği ifade edildi. Kayıt altına alınması hedeflenen 7 milyon 397 bin kişinin çoğunun asgari ücretten kayıt altına alınması halinde, prim ve vergi gelirinin 21 milyar 608 milyon YTL kaynak yaratacağı kaydedildi.

Vergi kazancı Yüksek faiz gelirleri ve finansal hareketlerden vergi alınması da öneriler arasında. Araştırmaya göre, yalnızca iç borç faizlerinin yüzde 15 oranında vergilendirilmesi 7.2 milyar YTL ek gelir anlamına geliyor.

Faiz dışı fazla Yıllardır hazırlanan bütçelerin faiz dışı fazla vermeye odaklandığı belirtilen araştırmada, 6 aylık bütçe gerçekleşmelerine göre faiz dışı fazlanın ocak-haziran döneminde 19.5 milyar YTL olarak gerçekleştiğine işaret edilerek, faiz dışı fazlanın yarıya indirilmesinin kaynaklarda büyük bir rahatlama yaratacağı savunuldu.

Borç faizleri Bütçenin büyük bir kısmının yıllardır iç ve dış borç faiz giderlerine gittiği vurgulanan araştırmada, 2005 bütçesinde iç borç faiz giderlerine ayrılan payın 48 milyar YTL olduğu bildirildi. Faiz ödemelerinin zamana yayılmasıyla bu payın yüzde 30-40'lık diliminin kamu hizmetleri ve yatırımlar için kullanılabileceği, bunun da 15-20 milyar YTL'lik bir kaynak oluşturacağı ifade edildi.


Hükümeti bekliyoruz Memur-Sen üyeleri, hükümeti memurların taleplerini karşılamaya çağırdılar. Sıhhiye'deki toplu görüşme standında toplanan memurlara seslenen Genel Başkan Ahmet Aksu, "Ekonomi iyiye gidiyor diyorlar. Ekonomik istikrar var diyorlar. Peki memurlar neden bundan yararlanamıyor?" diye sordu. Merkez Bankası'nın faiz oranlarının düşürülmesini isteyen Aksu, "Başbakan'ın devreye girmesini istiyoruz. Biz revize ettik. Hükümeti bekliyoruz" dedi. Memur-Sen İstanbul İl Temsilcisi Ahmet Yurtman da büyükşehirlerdeki memurların maaşlarının yüzde 68'inin kiraya ve ulaşıma gittiğini belirterek, büyükşehir tazminatı istediklerini anlattı. Urfa İl Temsilcisi Ahmet Kaytan ise grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı istedi.


TOPLU GÖRÜŞMEDE DÖRDÜNCÜ TUR BUGÜN Hükümet ile memur sendikaları konfedrasyonları arasında 15 Ağustos'ta başlayan toplu görüşmenin dördüncü turu bugün yapılacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılacak görüşmeye, Kamu İşveren Kurulu ile Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve yetkili sendikaların genel başkanları katılacak. Görüşmeler saat 14.00'te başlayacak. Görüşmede, geçen toplantıda alınan karar doğrultusunda, özelleştirme uygulamaları nedeniyle kamu çalışanlarının yaşadıkları sorunları ve çalışma şartlarına ilişkin diğer taleplerini değerlendirmek amacıyla kurulan komisyonların raporları ele alınacak. Daha sonra ise mali konular ve maaş zamlarının ele alınması bekleniyor.

Taleplerini revize ettiler Son görüşmeye, memurlara bütçeden ayrılan ilave payın 5 milyar YTL'ye yükseltilmesi önerisiyle giden Kamu-Sen'in, bugünkü görüşmelere revize edilmiş yeni bir taleple gideceği öğrenildi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Bakan Şahin'in, Başbakan Erdoğan'ın inisiyatifindeki bir konuda konuşmayacağını ifade ettiğini belirterek, "Görünen o ki, konu Sayın Başbakan'a gidecek. Biz de Başbakan ile görüşmeyi talep edeceğiz. Nihai noktayı Başbakan ile konuşmak istiyoruz" diye konuştu. Taleplerini, memurlar için ayrılan ilave payın 5 katrilyon lira yükseltilmesi yönünde yeniden şekillendirdiklerini bildiren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, dağılımda söz sahibi olmak istediklerini ifade etti. Aksu, 40'ar YTL'lik seyyanen zam ile eş ve kira yardımlarının artırılmasını da isteyeceklerini belirtti.

Eylem günü KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da hükümetin görüşmelere yeni bir öneriyle gelmesi halinde, son toplantıda sundukları en düşük memur maaşının 886 YTL'ye yükseltilmesi talebini gözden geçirebileceklerini belirtti. Bu arada KESK üyeleri, bugün saat 13.00'te Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde toplanıp Başbakanlık C kapısına gidecek ve görüşme heyetini uğurlayacaklar. Konfederasyon üyeleri, bütün illerde aynı saatte, basın açıklamaları ve oturma eylemleri yapacak.


Tehditle bir yere varılamaz
  • CHP Genel Başkanı Yardımcısı Cevdet Selvi, "dışa teslimiyetçi içte ise sorunlar karşısında çaresiz kalan hukümetin, kamu çalışanlarını cezalandırma, örgütlerine karşı sopa sallama ve tehdit etme anlayışının kabul edilemez olduğunu belirtti. Selvi dün yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının durumu AKP döneminde her yönüyle daha da ağırlaştığını söyleyerek, CHP'nin, kamu çalışanlarını desteklemeye devam edeceğini kaydetti.
  • Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, hükümetin toplu görüşmelerdeki tutumunu uygun bulmadığını belirterek, "Çatışmayla tehditle bir yere varılmaz" dedi. Hükümetin verdiği rakamın yeterli olmadığını ifade eden Atalay, "Hükümetin geçen haftaki tutumunu uygun görmüyorum. Biraz daha esnemesi ve mülayim olması gerekir" diye konuştu.

  • ÖNCEKİ HABER

    DPT katılım öncesi programı hazırlıyor

    SONRAKİ HABER

    Çukurova işçisinin sabrı tükendi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...