28 Ağustos 2005 21:00

AKP yetimin 'ahını' alacak

Hükümet, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun korunmaya muhtaç çocuklara sunduğu koruma hizmetini özelleştirmek üzere harekete geçti.

Paylaş
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) verdiği hizmetlerin özelleştirilmesinin önünü açan AKP Hükümeti, korunmaya muhtaç çocuklara sunulan koruma hizmetini özelleştirmek üzere harekete geçti. SHÇEK'in hazırlamakta olduğu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından özel sektör, vakıflar, dernekler ve yerel yönetimler de korunmaya muhtaç çocuklara yönelik, yurt, yuva ve gençlikevleri açabilecek. SHÇEK'in yanı sıra, belediyeler ve özel sektör, sosyal hizmetler alanında huzurevi, kreş, rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim merkezleri açabiliyor. Bunlara ek olarak belediyeler kadın sığınma evleri açabiliyor, sokak çocuklarına ve suç işleyen çocuklara yönelik hizmetler verebiliyor. Ancak SHÇEK Kanunu'na göre korunmaya muhtaç çocuklara ilişkin sosyal hizmetler ancak SHÇEK tarafından verilebiliyordu. AKP Hükümeti Özürlüler Yasası'nın 27'nci maddesi ile SHÇEK Kanunu'ndaki bu hükmü kaldırdı. SES MYK Üyesi Şükran Doğan'a göre bu değişiklikle korunmaya muhtaç çocuklara yönelik hizmetleri özel sektör, belediyeler, dernek ve vakıfların da verebilmesinin önü açıldı. Öte yandan Özürlüler Yasası'nın 27'nci maddesi ile SHÇEK Kanunu'nun 4'üncü maddesinin a bendi şöyle değiştirildi: "Sunulacak bakım ve diğer hizmetlerin kapsamı ve bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişilerin izin çalışma usül ve esasları ve diğer hususlar SHÇEK tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir." SES Yöneticisi Doğan bu değişikliği "SHÇEK'in sunduğu tüm hizmetlerin özelleştirilmesinin önünün açılması" olarak değerlendirdi.

'Bedelini devlet ödeyecek' KESK'e bağlı SES'in Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Şükran Doğan gazetemize yaptığı açıklamada, "Korunmaya muhtaç çocuklar özel sektör, vakıflar ve derneklere emanet edilecek. Bu hizmetin bedelini de devlet ödeyecek. Açılacak yurt, yuva ve gençlikevlerinde mevcut siyasi iktidarın dünya görüşüne uygun bir gençlik yetiştirilecek" dedi. SHÇEK'in mevcut personeliyle açılacak yeni yurt ve yuvaları denetlemesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Doğan, "Korunmaya muhtaç çocukların güvence altına alınması nasıl sağlanacak, bu çocuklar her türlü istismardan nasıl korunacak?" diye sordu. Öncelikle çocukların korunmaya muhtaç hale gelmesini önleyecek tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Doğan, "Korunmaya muhtaç çocuklara hizmet merkezi planlama ve kamu eliyle götürülmeli" diye konuştu.

Korunmaya muhtaç çocuklar SHÇEK'in yurt, yuva ve gençlikevleri aracılığıyla hizmet verdiği korunmaya muhtaç çocukların sayılarının 20 bin civarında olduğu belirtiliyor. SHÇEK Yasası'nın 3'üncü maddesinde, "beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup; ana veya babasız, ana ve babasız, ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan, ana ve babası veya her ikisi tarafından terk edilen, ana veya babası tarafından ihmal edilip; fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız ve başıboşluğa sürüklenen" çocuklar, "korunmaya muhtaç" olarak tanımlanıyor.

ÖNCEKİ HABER

New York'ta Türk filmleri

SONRAKİ HABER

'Konferansın yapılması
    ertelemeyi aklamaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...