28 Ağustos 2005 21:00

Fındık 5.75 YTL'ye geriledi

Ordu'da yaklaşık bir hafta önce 6.10 YTL'den açılan piyasadaki 50 randımanlı fındık fiyatları yaklaşık 5.75 YTL'ye düştü. Üreticiler ürünlerini pazara erken indirmemeleri konusunda uyarıldı.

Paylaş
Ordu'da yaklaşık bir hafta önce 6.10 YTL'den açılan piyasadaki 50 randımanlı fındık fiyatları yaklaşık 5.75 YTL'ye düştü. Fındığın pazara aşırı indirilmesi ve FİSKOBİRLİK'in verdiği fiyat ile serbest piyasadaki fiyat arasındaki farkın fazla olmaması nedeniyle fiyatların düşme eğilimi gösterdiği belirtilirken, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, "Gerek üreticinin gerekse manavların fındığı elinde tutma gücü olmayınca piyasaya arz fazlası fındık indi" dedi. Gürsoy, Avrupa'ya yeni bağlantı olmadığını ve ihracatçıların daha önceki taahhütlerini yerine getirdiğini belirterek, Avrupalı alıcının daha önceki alımlarını alıp beklemeye başlayacağını söyledi. Taahhütte bulunan ihracatçıların mallarını satmak zorunda olduğunu kaydeden Gürsoy, "Tabi fiyatların yüksek oluşu, fındığı elde tutma şansını manavlarda bırakmıyor. Gerek üreticinin, gerekse manavların fındığı tutma gücü olmayınca, piyasaya arz fazlası fındık indi. Bu nedenle bir düşüş yaşandı. İmkanı olan üretici, fındığını gücü kadar indirirse fiyatlar dengede kalır" diye konuştu. Gürsoy, geçen sezon fındığın 1 kentalinin (100 kilo iç fındık) 980 dolardan satıldığını hatırlatarak, bu sezon henüz yeni bir fiyatın oluşmadığını bildirdi.


FINDIK ÜRETİCİLERİNE AFİŞLİ UYARI Samsun'da fındık üreticileri, fiyat istikrarı sağlanması açısından ürünlerini hemen pazara indirmemeleri konusunda afişlerle uyarılıyor. Fındık fiyatlarında oluşabilecek düşüşlerin önlenmesi amacıyla bölgedeki ziraat odalarınca çeşitli önlemler alınırken, üreticiler de uyarılıyor. Bu kapsamda fındık üretiminin yoğun yapıldığı Terme, Çarşamba, Salıpazarı ve Ayvacık gibi ilçelerin işlek cadde ve sokaklarına, fındığın hemen pazara indirilmemesi için üreticileri uyaran afişler asılıyor. "Fındığını hemen satmayıp azar azar indireceksin, fiyatların yükseldiğini o zaman göreceksin", "Fındığına önce sen sahip çıkacaksın, hemen değil, ihtiyacın kadarını satacaksın" şeklinde sloganların yer aldığı afişlerin amacının, üreticileri uyarmak olduğunu belirten Samsun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, bu girişimin olumlu sonuç vermesini beklediklerini söyledi. Tüm ürünün aynı zamanda pazara indirilerek fiyat düşüşlerini önlemek istediklerini belirten Karamollaoğlu, "Üretici değil aracı, fındıktan kâr sağlıyor. Fındık fiyatları yükselecek. Bunun için hemen satılmamasını istiyoruz. Üreticilerimiz ellerindeki üründen ihtiyacı kadarını satsın" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Veresiye defteri kabardı

SONRAKİ HABER

Çin-ABD yine anlaşamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...