27 Ağustos 2005 21:00

Halk operasyon bölgesine yürüdü

Halk operasyon Batman'da 4 gündür süren operasyonların sona ermesi için 2 bin kişi operasyon bölgesine yürüdü. Halkın önüne panzlerle kesen askeri birliklikler, hava ateş ederek ve sis bombalarıyla kitleye müdahale etti. Çok sayıda yaralının olduğu bildirildi.bölgesine yürüdü

Paylaş
Batman'ın Beşiri ilçesinde 4 gündür süren askeri operasyona tepki gösteren yaklaşık 2 bin kişi, operasyon bölgesine yürüdü. Gergin anların yaşandığı yürüyüş sırasında askerler, havaya ateş ederek halkı durdurdu. Beşiri ilçesi Tepecik köyü mevkiinde 4 gündür süren askeri operasyonların durdurulmasını isteyen yaklaşık 2 bin kişi öğle saatlerinde operasyon bölgesine doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada askeri birlikler, yürüyüşe engel olmak için yola panzerlerle barikat kurdu. Askerler ve halk arasında zaman zaman gergin anlar yaşanırken; askerler panzerlerden havaya silahlarla ateş açtı. Bununla yetinmeyen askerler, halkın üzerine sis bombaları da attı. Sık sık sloganlar atan kitleyi Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve Siirt Kurtalan Belediye Başkanı Murat Ceylan, sakinleştirmeye çalıştı. Belediye başkanlarının girişimi üzerine kitle oturma eylemine geçti. Panzerler de eylemcilerin oturduğu alandan biraz geriye çekildi. Kitleye yapılan müdahaleden sonra askeri yetkilileryle görüşen Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, askeri yetkililerin "Operasyon durdu, askerler geri çekiliyor" dediğini söyledi. Yürüyüşçülere hitaben burada bir konuşma yapan Kalkan, askeri yetkililerin kendisine "Operasyonun sona erdiğini ve askerlerin geri çekildiğini" söylediğini belirterek, "Bizim de amacımız operasyonun durması idi. Eylemimiz amacına ulaşmıştır. Operasyona yerine gitmeye gerek kalmadı" dedi. Bunun üzerine sloganlar atan kitle, DEHAP İlçe Teşkilatı binasına doğru yürümeye başladı. Eylemciler, kesin bir sonuç alıncaya kadar DEHAP binası önünde bekleyeceklerini açıkladı.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sağımız solumuz faili meçhul! Ankara Ticaret Odası'na göre artan adli suçlarla birlikte, ''faili meçhul'' olaylarda da büyük artış yaşanıyor. ATO, önceki gün birinci bölümü yayınlanan "suç raporu"nun ikinci bölümünü açıkladı. "Karanlık Perde: Faili Meçhul Dosyası" başlıklı rapora göre Türkiye'de işlenen suçlarda faili meçhul sayısı hızla artıyor. Bu yılın ilk 6 ayında işlenen 234 bin 721 adlı olayın, 101 bin 314'ünün faili bulunamadı. Rapora göre, faili meçhul dosyası sayısal ve oransal olarak da kabarıyor. 2000 yılında yaklaşık 68 bin, 2001 yılında 91 bin, 2002 yılında 85 bin, 2003 yılında 113 bin, 2004 yılında 129 bin olan faili meçhul sayısı, bu yılın İlk 6 ayında geçen yılın faili meçhul sayısının yüzde 78'ine şimdiden ulaşmış durumda. Artış trendinin bu şekilde devam etmesi halinde yıl sonunda suç rakamının 450 bini, faili meçhullerin sayısının da 200 bini bulacağı tahmin ediliyor. Bu da bir önceki yıla göre faili meçhul ordusunda yüzde 64 artış anlamına gelecek.

Mala karşı suçlar Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden yola çıkılarak hazırlanan rapora göre, 2002 yılında işlenen her 100 suçun 29'unun faili bulunamazken, bu rakam 2003 yılında 35'e, 2004 yılında 37'ye yükseldi. Faili meçhul suçlarda dikkat çeken bir başka nokta, şahsa karşı işlenen suçların failleri görece daha kolay belirlenirken, mala karşı işlenen suçların büyük bölümünde faillerin gizli kalması. ATO'nun raporuna göre, "şahsa karşı işlenen suçlar" başlığı altında tasnif edilen öldürme, müessir fiil, devlet ve şahıs hürriyeti aleyhine işlenen olaylardan her 100 olaydan ancak yüzde 6'sının faili meçhul kalırken, hırsızlık, gasp, yağma, yangın çıkarma, dolandırıcılık gibi suçların yer aldığı mala karşı işlenen suçlarda bu oran yüzde 70'e fırlıyor. Faili meçhul kalan suçlarda ilk sırayı alanlar hemen her kategorideki hırsızlar oldu. 2005 yılı ilk 5 ay istatistiklerine göre oto hırsızlarının yüzde 87'sinin faili bulunamadı. Bu dönemde meydana gelen 24 bin 659 oto hırsızından sadece 2 bin 731'i yakalandı. 437 oto hırsızlığının faili firarda, 21 bin 441'inin ise faili meçhul. Buna ek olarak otodan hırsızlıkların yüzde 86'sının, evden hırsızlıkların yüzde 85'inin faili meçhul. Mala karşı işlenen suçlarda faili meçhullerin en çok görüldüğü iller sıralamasında İstanbul başı çekiyor. 2004 yılı nüfus ve suç verilerine göre İstanbul'da her yüzbin nüfusa düşen faili meçhul sayısı 515.5 kişi. Türkiye genelinde şahsa karşı işlenen suçlarda yüzbin nüfus başına düşen ortalama faili meçhul sayısı ise 10 kişi.

ÖNCEKİ HABER

Olayları rantçılar tetikledi

SONRAKİ HABER

Haydarpaşa'ya dokunma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...