26 Ağustos 2005 21:00

RAUL MARCO:<br>   Emperyalizmi dünya halkları yıkacak

İspanya Ekim Örgütü Lideri Raul Marco, Bergama'dan Dikili'ye Gençlik Buluşması'nda gençlerle bir araya geldi. Büyük bir coşku, sloganlar ve alkışlar eşliğinde karşılanan Marco, emperyalizmin dünya halklarının mücadelesiyle yenileceğini söyledi.

Paylaş

"Faşizm ve Irkçılıkla Mücadelede Halkların Rolü" konulu panele katılmak üzere kampa gelen Raul Marco EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve parti yöneticileri gençler tarafından karşılandı. Buluşmada, İspanyolca sloganlar ve "gençlik gelecek, gelecek sosyalizm", "yaşasın halkların kardeşliği", "yaşasın enternasyonal dayanışma" gibi sloganlar atıldı. Panelde ilk olarak Türkiye'deki devrimci hareketin önderleri ve işçi mitinglerinden oluşan bir dia gösterimi sunuldu. Panele, ayakta alkışlanarak katılan ve "Bu kadar büyük bir coşku ve sevinçle karşılandığı için" teşekkür eden Marco, burjuvazinin; İkinci Dünya Savaşı'nın ardından faşizmin ortadan kalktığını, bunu da ABD'nin yaptığını iddia ettiğini belirterek, ABD'nin dünyanın dört bir yanında işgallere ve katliamlara devam ettiğini, Hitler, Mussolini, Franko faşizmlerinin yaşandığını ifade etti. "Deniz Gezmiş öldürüldü, Metin Göktepe öldürüldü. Faşizm hâlâ vardır, bir şekilde kendini yaşatır, hükmedemediği halk hareketlerinde faşizm yükselir" diyen Marco, burjuvazinin SSCB'nin yıkılmasının ardından sosyalizmin de ortadan kalktığını iddia ettiğini ancak sosyalizmin ölmediğini ve geleceğini dile getirdi.

Yeni bir dünya Marco, sosyalizmi kuracak tek gücün, "zincirlerinden kurtulması gereken işçi sınıfı" olduğunu vurgulayarak, "Bunun yanında aydınlar, gençler, orta tabakalardakiler de bunu kuracaktır. Burjuvazi, işçi sınıfının ortadan kalktığını, bu sistem tarihin son sistemi olduğunu iddia ediyor. Ancak 1917'de Lenin önderliğinde yeni bir dünya doğduğunu, bu insanlığa çok büyük değer kazandırdı" diye konuştu. Marks ve Engels'in tezlerini geliştiren Lenin'in emperyalizmin son aşamasının geldiğini ilan ettiğini belirten Marco, "Emperyazilm kapitalizmin son aşaması ve yıkılmaya zorunludur. Emperyalizm kendi başına yıkılmaz, halkın mücadelesi ile yıkılması gerekiyor" dedi. Marco, bu yüzden proleteryanın gücünü bölmeye yönelik ideolojilerin ortadan kaldırıldığını, buna karşı militan kadrolar ile işçi sınıfın ve gençliğin içinde öncü kadroların eğitilmesi gerektiğini belirterek, gençliğin burjuvazi tarafından sorun olarak gösterildiğini ancak bir çözüm olduğunu söyledi. Marco, uluslararası komünist hareketin çok yönlü saldırılara maruz kaldığında dünyanın her tarafındaki partilerden güçleri biriktirerek geleceğin enternasyonalinin oluşturulacağını dile getirdi. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı ise faşizmin bir devletin en gerici, en emperyalist ve en savaşçı diktatörlüğü olduğunu belirterek, faşizmin demagoji ile insanları kullandığını, Hitler'in de aynı taktiğini kullanmış olduğunu, Bush'un da bugün aynı taktik ile hareket ettiğini söyledi. Varlı, Türkiye'nin böyle bir süreçte önemli bir rol oynadığını, Ortadoğu halklarının yüz yüze kaldığı tehdit ve saldırılara karşı birçok hareketin başlatıldığını ve daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Yaşar Kemal'e yasak,
   öğretmene sürgün

SONRAKİ HABER

İzmit'in simgesi kule bakımsızlıktan yıkılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa