26 Ağustos 2005 21:00

Yaşar Kemal'e yasak,
   öğretmene sürgün

Bursa Güzelyalı Cafer Yener İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni tarafından sahnelenmek için hazırlanan Yaşar Kemal'in "Teneke" adlı oyununun engellenmesinin ardından Öğretmen Kadriye Doğdu başka bir okula tayin edildi.

Paylaş
Güzelyalı Cafer Yener İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni tarafından sahnelenmek için hazırlanan Yaşar Kemal'in "Teneke" adlı oyunun engellenmesinin ardından Öğretmen Kadriye Doğdu başka bir okula tayin edildi. 16 Haziran tarihli Evrensel'de oyunun yasaklanması "Yaşar Kemal'e yasak" başlığıyla manşetten duyurulmuştu. Öğretmen Kadriye Doğdu hakkında oyunun yasaklanmasının ardından soruşturma başlatılmıştı. Sütçüler Kaymakamı'nın Orhan Pamuk'a, Milas Kaymakamı'nın Nâzım Hikmet'e karşı gösterdiği tahammülsüzlüğe Mudanya'da Yaşar Kemal yasağı eklenmesini "3. kaymakam vakası" olarak tanımlayan Eğitim Sen uygulamanın aslında sürgün olduğuna dikkat çekti. Düzenledikleri basın toplantısıyla sürgünü kınayan Eğitim Sen Bursa Şubesi adına açıklama yapan Şube Başkanı Kemalettin Yıldız, Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli edebi değerin oyununun sahnelenmesinin suç olamayacağını belirtti. Bu nedenle arkadaşları Kadriye Doğdu hakkında açılan soruşturmaya ve yaptığı işten dolayı sürgün edilmesine bir anlam veremediklerini ifade eden Yıldız, şu soruları yönetti: "Yaşar Kemal'in 'Teneke' oyununun sahneye konulması yasak mıdır? Okuldaki bu çalışmadan yetkililerin haberi yok muydu? Basına yansımasaydı aynı işlem yürütülecek miydi?" Usulsüz ve mevzuata aykırı iş yapmadıysanız bu paniğe ne gerek var? Usulsüz ve mevzuata aykırı iş yapılmışsa oyunu sahneye koymaya çalışan mı, yoksa usulsüz ve mevzuata aykırı iş yapanlar mı suçludur? O zaman sürgün edilmesi gereken Milli Eğitim Müdürü değil midir?

Kaymakama dilekçe Mudanya Kaymakamlığı'na dilekçe veren Eğitim Sen, yapılan haksızlığa dikkat çekerek şu taleplerde bulundu: Daha önce kaymakamlığınızı ziyaretimizde ilçenizde Eğitim Sen'e üye arkadaşlarımıza yönelik Milli Eğitim Müdürlüğü'nde olumsuz bir tutum sergilendiğini belirtmiştik. Aradan geçen zaman içinde bu tutum boyutlanarak sürgünlere yol açan bir duruma gelmiştir. Son olarak Mudanya Güzelyalı Cafer Yener İ.Ö.O. Türkçe Öğretmeni Kadriye Doğdu'nun Orhaneli Lisesi'ne sürgün edilmesi, Göynüklü Mehmet Zeki Yazıcı İ.Ö.O. Müdürü Hasan Fehmi Akbulut hakkında sudan nedenlerle soruşturma açıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Sizin de bildiğiniz gibi sorumlu yöneticilik, kanun ve yönetmelikleri çalışanlara eşit, tarafsız ve doğru uygulamaktır. Özellikle Mudanya Milli Eğitim Müdürü'nün sorumlu yöneticilik vasfından uzaklaştığını, Eğitim Sen üyelerine ve bilimsel demokratik eğitimden yana olanlara karşı hasmane bir tutum takındığını iddia ediyoruz. Bunun için ilçemizde yaşanan bu tür sorunların giderilmesi, Kadriye Doğdu'nun görevine iadesi, H. Fehmi Akbulut hakkında açılan soruşturmanın durdurulması için çaba göstermenizi talep ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

6-7 Eylül gibi...

SONRAKİ HABER

RAUL MARCO:<br>   Emperyalizmi dünya halkları yıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa