26 Ağustos 2005 21:00

6-7 Eylül gibi...

Kürtlere yönelik linç girişimleri ürkütücü boyutlara ulaştı. Ayvalık'ın Cunda Adası'nda kalabalık ve silahlı bir grubun saldırıları nedeniyle Kürtler güvenlik güçleri eşliğinde adayı terk etti.

Paylaş
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adası'nda 500 kişilik grup, Kürtlere ait işyerlerine saldırdı. Saldırganlar "Siz PKK'lisiniz, terk edin gidin" sözleriyle Kürtlere saldırırken, talan ettikleri işyerlerine de Türk bayrağı çekti. Edinilen bilgiye göre, Ege Bölgesi'nin gözde tatil mekanlarından Ayvalık'ta Kürtlere ait işyerlerine silahlı kişilerin de aralarında bulunduğu bir grup tarafından saldırıda bulunuldu. Saldırının, Kürtlere ait işyerlerine giderek haraç isteyen bir grubun, "PKK'liler adaya gelmişler" şeklinde ada halkını kışkırtması üzerine başladığı bildirildi. Kışkırtmalar üzerine toplanan 500 kişi, Kürtlere ait işyerlerine saldırmaya başladı. Kürt esnaflardan Mardinli Mehmet Ay'a ait balık restoranına saldıran grup, restoranı tahrip etti. Bir kamyon bira şişesini de kıran saldırganlar, "Siz PKK'lisiniz, defolup gidin" diyerek Kürtleri linç etmeye kalkıştı. Saldırganlar ayrıca tahrip edilen işyerlerine Türk bayrağı astı.

Otobüse de saldırdılar Olayların büyümesi üzerine jandarma ve polis ekipleri müdahale etti. Grubun Kürtlere saldırmasını engelleyen kolluk kuvvetleri, beldede işyerleri bulunan Kürtleri belediye otobüslerine bindirerek çıkarmaya çalıştı. Saldırgan grup, otobüslerin camlarını kırdı. Adadaki Kürtler Ayvalık merkezine geçerken, DEHAP Ayvalık ilçe örgütü de, can güvenliklerinin sağlanamayacağı gerekçesiyle Kürtlerin adaya gitmemelerini istedi. Kürt esnaflardan Mehmet Toprak, olayla ilgili olarak Emniyet Müdürü ile görüştüklerini söyledi. Emniyet Müdürü'nün 2 gün içinde olayları çözme sözü verdiğini belirten Toprak, "Hiçbir can güvenliğimiz yok. Orada bulunan işyerlerimize gidemiyoruz" dedi. Silah seslerinin adanın her yerinden duyulduğu, olay yerinde bulunan bir kadının atılan tabaklardan dolayı kafasına darbe aldığı, bir kişinin de bira şişesiyle kafasından yaralandığı öğrenildi. Son bir hafta içerisinde önce Trabzon'un Maçka ilçesinde, ardından İzmir'in Ürkmez Beldesi ile Konak ilçesinde linç girişimleri yaşanmıştı.


6-7 Eylül'de ne olmuştu? 6-7 Eylül 1955 gecesi, Yunanistan aleyhine bir gösteri biçiminde başlayarak kısa zamanda kontrolden çıkan olay, yağmaya dönüşmüştü. 6- 7 Eylül Olayları, 6 Eylül günü ikinci baskı yapan İstanbul Ekspres ve Hürriyet gazetelerinin Atatürk'ün Selanik'teki evine yapılan bombalı saldırıyı manşete çıkarmalarıyla başladı. Haber yayılmasının ardından Beyoğlu'nda, Karaköy'de Rum vatandaşlara ait dükkanların harap edilip yağmalandı, İzmir'de Yunan Konsolosluğu ve Fuar'daki Yunan pavyonu ateşe verildi. İstiklal Caddesi'nde hemen her üç dükkandan ikisi talan edildi. 5 bin 538 ev ve işyeri saldırıya uğradı, yağmalandı. 2 manastır, 8 ayazma ve 71 kilise tahrip edildi. Bu arada mezarlıklarda bazı kabirler de tahrip edildi.

ÖNCEKİ HABER

Çiftçi ek mazot desteği istiyor

SONRAKİ HABER

Yaşar Kemal'e yasak,
   öğretmene sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...