23 Ağustos 2005 21:00

Iraklı Sünniler:
   Taslağın kabulü iç savaş sebebi

Irak Anayasa'sı taslağı bir hafta gecikmeyle Irak Meclisi'ne sunuldu ancak bu seferde oylaması üç gün ertelendi.

Paylaş
Bir hafta gecikmeli olarak Irak meclisine sunulan anayasa taslağı konusunda tartışmalar sertleşti. Gece yarısı meclise sunulan anayasa taslağında Şii ve Kürt liderler anlaşma sağlarken Sünniler söz konusu taslağın kabul edilmesi durumunda 'direnişin artacağını ve iç savaş çıkacağını' söyleyerek taslağı reddettiler. Sünnilerin itirazı üzerine oylanmayan taslakta anlaşılması için üç gün daha ek süre tanındı. Komitenin Sünni üyesi Nasır El Cenabi, "Sunulan anayasa taslağını reddediyoruz, çünkü biz taslakta mutabık kalmadık" dedi.

Hükümeti dağıtabilir Sünni liderlerden Salih el Mutlak, taslağın meclise sunulmasının hemen ardından "Eğer bu geçerse sokaklarda isyan çıkar" dedi. Mutlak, anlaşma sağlanamaması durumunda yeni bir seçim yapılarak meclisin yeniden oluşturulmasını da isteyeceklerini kaydetti. Irak hükümeti, anayasa anlaşmazlığı nedeniyle feshedilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Çoğunluğu ellerinde bulunduran Şiiler bu durumdan kaçınmak istiyor. Metni ekim ayında referanduma götürmek de anayasanın reddedilmesi riskini taşıyor. Anayasa komisyonunda yer alan Sünni yetkili Hüseyin Şükür, "Irak'ın tarihinin tüm sorunları taslakta toplanmış; ırkçılık, sektercilik, ayrılıkçılık. Eğer bu anayasa geçirirlirse direniş zirveye ulaşacaktır" dedi. Bir başka Sünni yetkili Soha Allavi ise, "Sessiz kalmayacağız. Sünni ve Şiilerin anayasaya karşı çıkmaları için kampanyalar yürüteceğiz" diye konuştu.

Başa dönüldü Irak Meclis Başkanı Hacim El Hasani, Anayasa Taslağı'nda çözülmesi gereken konular olduğunu, tüm tarafların gelecek üç günde anlaşma sağlanamayan konuları çözmeye çalışacağını belirterek, meclis oturumunu oylama yapılmadan ertelemişti. Oylama yapılmadan oturumu erteleyen Meclis Başkanı, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, üzerinde anlaşılamayan konuların federalizm, federal birimlerin oluşturulması, anayasada Baas Partisi'nden ne şekilde söz edileceğiyle ilgili sorunlarla devlet başkanı, parlamento ve kabine arasında güç paylaşımı olduğunu söyledi. 15 Ağustos'ta sorun teşkil eden maddelerde hiçbir değişiklik yapılmadığı görüldü. Federal yapı ve İslam'ın anayasa etkisi maddelerinde meclise sunulan taslak, ilk taslaktan farklılık göstermiyor. Taslakta yine federal yapı öngörülürken bu kavram ayrıntılarıyla tanımlanmıyor. Irak, 'cumhuriyetçi, parlamenter, demokratik ve federal' bir devlet olarak tanımlanıyor, ancak Kürtlerin ve bazı Şiilerin ülkenin bazı kesimlerinde kurmak istediği federalizmin yapısı ya da derecesi kesin olarak anlatılmıyor. Anayasa taslağında İslam yasamanın 'temel kaynağı' olarak alınıyor ve "İslam yasamanın temel kaynağıdır ve İslam'ın değişmez prensipleriyle uyuşmayan hiçbir yasa yapılamaz" maddesine yer veriliyor.

Bush memnun ABD Başkanı George W. Bush'un, Irak anayasa taslağının nihai halini almasında meydana gelen üç günlük yeni gecikmeye karşın, taslağın Irak parlamentosuna sunulmasından memnuniyet duyduğu açıklandı. Öte yandan, Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen füze saldırısında 1 Amerikan askeri öldü. Bağdat'ta önceki gün yola yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 2 Amerikan askeri öldü.

ÖNCEKİ HABER

Bit Pazarı'na nur yağmıyor

SONRAKİ HABER

'Onyıllar sürse de direneceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...