22 Ağustos 2005 21:00

KESK'ten talepler zinciri

KESK üyeleri Ankara'da "talepler zinciri" oluşturarak, kararlılıklarını bir kez daha ifade ettiler. Hükümete "haklarımız için alanları da kullanacağız" uyarısı yapan kamu emekçileri, hükümetten tatmin edici yaklaşım beklediklerini vurguladılar.

Paylaş
Toplu görüşmelerin 3'üncü turuna geçilirken, KESK üyeleri de "talepler zinciri" oluşturarak, hükümeti uyardılar. "Toplu sözleşme" hakkını vurgulayan KESK'liler, hükümetin kendilerini hayal kırıklığına uğratması halinde, bütün işyerlerini ve alanları eylem alanına çevireceklerini ilan ettiler. KESK üyeleri dün Kızılay YKM önünde, Eğitim Sen flamları ile toplandı. Tek sıra halinde dövizlerle talepler zinciri oluşturan emekçiler, Milli Eğitim Bakanlığı önüne kadar slogan ve alkışlarla yürüdü. MEB önünde kürsü kuran KESK üyeleri buradan toplu görüşme heyetini Başbakanlık'a uğurladı.

Kabul etmeyeceğiz Eylemde konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, iktidara geldiği günden bu yana kamu emekçilerinin taleplerine kulaklarını tıkayan AKP Hükümeti'nin IMF ile işbirliği halinde uyguladığı politikalar ile yoksulluk ve işsizlik sorunlarının daha da büyümesine neden olduğunu belirterek, hükümetin IMF'nin istek ve beklentileri doğrultusunda hareket ettiğini toplu görüşmelerin birinci turunda açıkça gösterdiğini ifade etti. Dinçer, hükümetin kamu emekçilerinin iş güvencelerine ve geleceklerine gözünü diktiğine işaret ederek, Kamu Personel Yasa Tasarısı ile kamu emekçilerinin de işsizler ordusuna katılmak istendiğini ve hükümetin toplu görüşmeleri basit bir formalite olarak değerlendirdiğini kaydetti. Dinçer, eğitime hazırlık ödeneğinin yetersiz olduğunu, iki taksit halinde 800 YTL olarak verilmesini talep ettiklerini belirterek, eğitim tazminatının ise 350 YTL'den 500 YTL'e çıkartılmasını istediklerini ifade etti. Ek ders ücretlerinin 10 YTL'ye çıkartılması gerektiğini kaydeden Dinçer, araştırma ve öğretim görevlilerine ek ders ücreti ödenmesi gerektiğini belirtti. Yakacak ve konut edindirme yardımının hak sahiplerine ulaştırılmasını isteyen Dinçer, Kamu Personel Rejimi'ni asla kabul etmeyeceklerini vurguladı. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da masada ve alanlarda kararlılıklarını sürdüreceklerini ifade ederek, yalnızca kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını değil, uygulanan ekonomik politikaları da masada tartıştıklarına dikkat çekti. IMF programının tasfiyesini istediklerini vurgulayan Tombul, kamu emekçilerinin 12 Eylül YÖK'ünü ve AKP'nin YEK'ini de istemediklerini dile getirdi. Tombul, "Bugün bu masada kamu emekçilerini tatmin edecek bir öneri gelmezse alanlarda hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.


Birlikte mücadele zamanı! KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun çağrısıyla eylem yapan kamu emekçileri, toplu görüşmelerde taleplerinin kabul edilmemesi halinde grev dahil her türlü mücadeleyi hayata geçireceklerini duyurdular. İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Monoblok önünde toplanan kamu emekçileri, "AKP sağlığa zararlıdır", "IMF uşağı hükümet istifa", "Parasız sağlık parasız eğitim", "Yan gelip yatmıyoruz vatanı satmıyoruz", "Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız", "Direne direne kazanacağız" sloganları attılar. Platform adına basın açıklaması yapan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, grevli toplusözleşmeli sendika hakkı ile insanca yaşacak bir ücret istediklerini belirterek, "Emeklilik ve sağlık hakkımızı elimizden alan kölelik yasa tasarıları derhal çekilsin" dedi. Her evden bir işsiz, her mutfaktan bir yangın ve her taşın altından bir vurgun çıktığını söyleyen Beydilli, gelir dağılımı, vergi yükü ve ücretlerdeki adaletsizlik ile yönetimde keyfilik ve hukuksuzluğun sürdüğünü kaydetti. Beydilli, "Bu zihniyetin temsilcisi AKP Hükümeti de tercihini zenginden, tefeciden ve IMF'den yana yapmıştır" dedi. Kamu hizmetlerinin paralı hale getirilmesine ve özelleştirmeye karşı olduklarını dile getiren Beydilli, kamu çalışanlarının insanca yaşayacak haklarını istediklerini vurguladı. Demokratik bir ülkede, barış ve kardeşçe yaşamak istediklerini vurgulayan Beydilli, "Şimdi birleşme ve birlikte mücadele etme zamanıdır. Vatanın her karış toparağı satılıyor. Erdemir'e, Seydişehir'e, Telekom'a ve hastanelere sahip çıkma zamanıdır. Haklarımız verilmezse grev dahil her türlü mücadele ve direnişe başlayacağız, hükümeti uyarıyoruz" diye konuştu.


Yıpranma payı talebi Bem Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay ve bir grup sendika üyesi Memur-Sen'in Sıhhiye Köprüsü yanındaki, "Toplu Görüşme Standı"nı ziyaret ederek destek verdi. Ziyarette konuşan Turbay, itfaiyecilerin ve zabıtaların zor koşullarda çalıştıklarını belirterek yıpranma payı verilmesini istedi. Belediye çalışanlarının adeta üvey evlat gibi görüldüklerini belirten Turbay, yıpranma payı talebine hükümetten olumlu bir yanıt alamadıklarını söyledi. Turbay, memurlar arasındaki maaş farkının giderilmesini ve memur maaşının en az 950 YTL olmasını istedi. Ziyaretin ardından müzik eşliğinde halay çekildi.

ÖNCEKİ HABER

Neye göre ek yük?

SONRAKİ HABER

Samimiyet beklentisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...