22 Ağustos 2005 21:00

Neye göre ek yük?

Hükümet ile memur konfederasyonlarının arasında yürütülen toplu görüşmelerin üçüncü oturumu dün yapıldı. Görüşmenin ilk gündemini geçen yıl mutabakat altına alınan 50 madde oluştururken, mali ve sosyal haklar da ele alındı.

Paylaş
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, kamu emekçilerinin taleplerinin "ek yük" olarak nitelendirilmesine tepki göstererek, hükümetin IMF ile yaptığı anlaşma çerçevesinin dışına çıkan her talebin "ek yük" olarak değerlendirildiğini belirtti. Tombul, "Kime, neye göre ek yük?" diye sordu. Konfederasyonların, Anayasa'nın 90'ıncı maddesi gereğince toplusözleşme olarak değerlendirdiği, hükümetin ise "son söz kendisinde" olduğu için rahat olduğu toplu görüşmenin üçüncü oturumu dün yapıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında saat 15.00'te yapılan görüşmenin ilk gündemini geçen yıl mutabakat altına alınan, ancak hangilerinin gerçekleştiği, hangilerinin gerçekleşmediği konusunda hükümetle sendikaların anlaşamadığı 50 madde oluşturdu. İkinci toplantıda oluşturulan komisyonun raporu üzerinde yapılacak değerlendirmenin ardından, mali ve sosyal haklar komisyonu raporu tartışılacak. Toplu görüşmeye, KESK Milli Eğitim Bakanlığı önünde, Kamu-Sen ve Memur-Sen ise toplu görüşme takip çadırları önünde yapılan eylemlerin ardından katıldı.

Yönetmeliğe dava Görüşme öncesi Başbakanlık önünde açıklama yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, çalışanların beklenti içinde olduğunu hükümetin bu beklentileri yanıtlaması gerektiğini söyledi. Geçen hafta oturma yeri nedeniyle çıkan tartışmaları kastederek, yönetmelikle ilgili yorumların, olumsuzlukların yaşandığını kaydeden Akyıldız, bu konunun gündemden kalkmasını istedi. Yasa ile yönetmelik uyuşmazlığını yargıya taşıyacaklarını, kararın olumsuz olması halinde bir daha gündeme getirmeyeceklerini belirten Bircan Akyıldız, hükümete ilettikleri taleplerin toplam yükünün 12.218 katrilyon olduğunu, talepleri revize ederek miktarı 7.9 katrilyona indirdiklerini söyledi. Akyıldız, toplantının gündeminin yazılı olarak kendilerine iletilmesini istedikleri halde iletilmediğini, toplantının gündeminin ne olduğunu bilmediklerini de söyledi.

Komik rakamlar KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da hükümetin ekonomik olarak ne öngördüğünü görmek istediklerini, kendi önerilerinde bir değişiklik olmadığını ifade etti. "Umudumuz odur ki, hükümet bizim taleplerimize yakın önerilerle gelir de görüşme süreci devam eder" diyen Tombul, birinci altı ay yüzde 2.5, ikinci altı ay yüzde 2.5 gibi komik rakamların gelmesi halinde tartışmanın da bir anlamının kalmayacağını söyledi. En düşük memur maaşının 950 YTL olmasını istediklerini, bu şekilde talepleri için 16 katrilyon gerektiğini belirten Tombul, bunun "ek yük" olarak algılanmasını da eleştirerek, "Kime, neye göre ek yük. Kamu emekçilerinin insanca yaşamaları için gerekli olan ücret ek yük olarak değerlendirilemez" dedi. Hükümetin IMF ile yaptığı anlaşma çerçevesinin dışına çıkan her talebin "ek yük" olarak değerlendirildiğini belirten Tombul, "bu ek yük değil, kaynaktır" dedi.

Magazin eleştirisi Başında postacıların sarı lacivert şapkaları ile gelen Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da postacılara verilen yeni kıyafetleri eleştirdi. Yüzde 2.5-2.5'luk zam önerisini kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Aksu, verilecek zammın en azından enflasyonun, yüzde 10'un üzerinde olmasını istedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "seyyanen zam" açıklamasının arkasında durması gerektiğini belirten Aksu görüşmelerin "Kemal Sunal filmine çevrilmemesi", "kız alıp verme" tartışmaları gibi magazine taşınmaması gerektiğini de söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Sarıgül SPD için oy topluyor

SONRAKİ HABER

KESK'ten talepler zinciri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...